Osäkerhet kring bestämmelser om munskydd

Den 7 januari införs krav på munskydd i kollektivtrafiken. De nya bestämmelserna är spikade men en stor osäkerhet råder fortfarande kring det praktiska. Det här förslaget kan leda till ökad smitta om det inte genomförs rätt, menar Harriet Söder, vd på Länstrafiken. Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Det råder osäkerhet kring bestämmelser om munskydd i kollektivtrafiken.

Det råder osäkerhet kring bestämmelser om munskydd i kollektivtrafiken.

Foto: AnnaKarin Drugge/VK

Västerbottens län2020-12-30 16:21

Snart införs rekommendation på munskydd i kollektivtrafiken. Det är en bestämmelse som gäller alla födda år 2004 eller senare och gäller i hela landet. Munskyddet ska bäras veckodagar mellan 07 och 09 samt eftermiddagar mellan klockan 16 och 18 då det är rusningstrafik. Målet är att minska smittspridningen av covid-19, skriver VK.

Kollektivtrafiken anses vara en särskild farozon enligt Folkhälsomyndigheten. I det kollektiva resandet uppstår ofta trängsel och läget kan förrvärras nu när arbete och skola drar igång igen efter julledigheten. Därför förväntas var och en bära munskydd under veckodagarna. Helst ska det vara ett CE-märkt munskydd.

I Umeå är det Länstrafiken som är ansvariga för det kollektiva resandet. Trafikbolagen ska enligt bestämmelserna informera om den nya rekommendationen och tillhandahålla munskydd till resenärer som inte har med sig eget. Om så är fallet, ska resenärerna kunna få ett munskydd utan kostnad.

– Vi kommer ha ett möte kring detta med Folkhälsomyndigheten. Det vore bra om det skulle fungera rent praktiskt men det finns vissa svårigheter, säger Harriet Söder, verkställande direktör på Länstrafiken till VK.

Det Harriet menar är att förslaget har vissa brister. Att införskaffa så många munskydd kan innebära en belastning för samhället. Lyckligtvis är tillgången av munskydd bra för tillfället men Söder menar att det är svårt att veta hur stor beställning som ska göras. Ett annat problem är hur munskydden ska förvaras för att det ska vara så smittsäkert som möjligt. Målet är att undvika ytterligare smittspridning men om resenärerna själva förser sig med munskydd från samma behållare kan smittan föras vidare.

– Säg till exempel att den första personen som saknar munskydd bär på smittan. Då är risken att hen nuddar fler munskydd än sitt eget och då kan smittan föras vidare.

Ett förslag som uppkommit i diskussionerna är att föraren ska dela ut munskydd till de som saknar. Det innebär en smittrisk för föraren själv och i dagsläget är det avspärrat framtill i bussarna. En tanke är att skapa vissa upphämtningsställen i närhet till resestationerna.

– Rekommendationen om munskydd kom innan jul så det finns mycket kvar att diskutera innan vi vet hur det ska genomföras praktiskt men det bästa är om var och en ser till att ta med sig munskydd.

Alice Holmström/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!