Okej med lite snuva i skolan och förskolan

Barn som varit hemma med förkylningssymtom kan återvända till skolan och förskolan även om de har kvar lite torrhosta eller lätt snuva.”Om alla ska vara helt symtomfria kommer ingen att kunna komma tillbaka”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, till VK.

I de senaste direktiven från Folkhälsomyndigheten får barn återvända till skolan och förskolan även om de har lättare symtom med torrhosta och snuva

I de senaste direktiven från Folkhälsomyndigheten får barn återvända till skolan och förskolan även om de har lättare symtom med torrhosta och snuva

Foto: Pontus Lundahl/TT

Västerbottens län2020-09-07 19:01

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten förra veckan rekommenderade att alla barn och unga med lindriga förkylningssymtom ska testas så lättade man också på reglerna för när barn kan återvända till skolan och förskolan efter att de har varit sjuka.

Som tidigare ska de stanna hemma så länge de har tydliga symtom som kan tyda på covid-19 samt ytterligare två dygn när de tillfrisknat. Därefter är det inga problem att återvända om de har lite torrhosta och snuva.

– Efter en förkylning har ofta både vuxna och barn kvar lite hosta och rinnsnuva och det blir helt omöjligt om alla ska stanna hemma tills de är helt symtomfria, säger Stephan Stenmark till VK.

Hur ska man veta var gränsen går för lite hosta och snuva?

– Det här är inte enkelt men barnet ska se friskt ut efter en tydlig förkylning och kan återvända sju dagar efter att de insjuknat precis som när man i normala fall skulle ha skickat tillbaka dem med lite kraxhosta, säger smittskyddsläkaren.

Han tillägger att även om barnet har haft covid-19 och är återställd på den åttonde dagen och därefter stannat hemma två dagar så bedöms smittan vara borta.

– Vi har en tät dialog med alla skolchefer i regionen och de är väl informerade om vad som gäller, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Anledningen till att Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att testa alla barn och unga i gymnasiet, grundskolan och förskolan som visar lindriga symtom som kan tyda på covid-19 beror på att de vid ett negativt provsvar ska kunna återvända tidigare till skolan om allmäntillståndet är gott.

Som VK tidigare har berättar så har testningarna i Västerbotten inte kommit i gång ännu, men det jobbas intensivt för att få till organisationen av provtagningarna.

– Logistiken är en utmaning men redan under den här veckan kommer vi att införa en enklare inloggning, utan krav på BankID, och då tror jag att de flesta högstadiebarnen kan göra egna provtagningar, säger smittskyddsläkaren.

För de mindre barnen planeras för att undersköterskor ska kunna ta prover på hälsocentralerna ute i länet eller i Umeå och Skellefteå på de platser där man lämnar ut egna provtagningskit.

I avvaktan på en mer omfattande testning görs stickprov på enskilda skolor eller förskolor som har många sjuka för att se om smittan finns där.

– Vi ser att det går mycket vanliga förkylningsvirus nu vilket utgör majoriteten av smittan men i dessa tider måste vi vara försiktiga och hålla barnen hemma om de är sjuka, säger Stephan Stenmark.

Smittskyddsenheten har möte med alla skolchefer i alla regionens kommuner en gång i veckan.

– Vi har en tät dialog och de är väl informerade om vad som gäller, säger Stephan Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!