Norska reglerna skapar problem: ”De sviker samarbetet”

Norges hårda karantänsregler har försvårat samarbetet mellan Västerbotten och regionen på norska sidan gränsen. Hans-Peter Carlson på Midtskandia är starkt kritisk till utvecklingen. ”Norden ska vara världens mest integrerade region 2030, då kan man inte göra så här”, säger han.

Om man reser från Västerbotten till Norge måste man sitta i tio dagars karantän på den norska sidan gränsen. ”De nationella reglerna är dåligt anpassade”, säger Hans-Peter Carlson från Midtskandia.

Om man reser från Västerbotten till Norge måste man sitta i tio dagars karantän på den norska sidan gränsen. ”De nationella reglerna är dåligt anpassade”, säger Hans-Peter Carlson från Midtskandia.

Foto: Terje Pedersen/TT

Västerbottens län2020-07-30 06:15

På Midtskandia arbetar man med att undanröja gränshinder mellan Västerbotten och Nordland i Norge, och föreningen menar att Norges stängda gränser har skadat relationen.

– Det nordiska samarbetet skadas när man stänger ute varandra, och när gränserna stängdes skadades den tilltro som fanns hos många, framförallt inom näringslivet. Att reparera den skadan kommer vi behöva jobba hårt med, säger Hans-Peter Carlson. 

Det är inte bara i Sverige som det märks att gränsen är stängd.

– Det är såklart så att Sverige tappar mycket när den norska turismen till stor del försvinner. Men även i Norge är det många företag som larmar om tuffa förhållanden eftersom turister inte kan komma dit utan att behöva sitta i karantän. När vi gjorde en undersökning i maj larmade två tredjedelar av företagen om att de inte skulle klara sig utan turister, säger Hans-Peter Carlson.

Det norska Folkehelseinstituttet (FHI) har delat in alla länder som ingår i EU, EES och Schengen i gröna och röda områden. Till de gröna områdena hör bland annat Värmland, Blekinge och Östergötlands län. Dit är det fritt att röra sig för norrmän utan att behöva sitta i karantän när man återvänder, och även för personer som bor i områdena att resa till Norge utan att sitta i karantän. 

I de röda områdena, där bland annat Norrbottens och Västerbottens län finns, måste man sitta i tio dagars karantän om man reser till Norge. Det gäller både för norska medborgare som besökt områdena och personer som är bosatta i länen. Midtskandia menar att man redan i pandemins linda borde ha arbetat på ett regionalt plan.

– När smittan här var låg här, samtidigt som den var hög i andra delar av landet, tycker vi att man borde ha arbetat mycket mer regionalt. Istället för att se vilka delar av landet man kan jobba med, så stängdes gränsen, och det har skadat många på både den svenska och den norska sidan, säger Hans-Peter Carlson.

För att markeras som ett grönt område måste man uppfylla vissa kriterier. Bland annat att färre än 20 personer per 100 000 invånare i området bekräftats smittade de senaste två veckorna. I Västerbotten innebär det att maximalt 54 personer får bekräftas ha smittan under en tvåveckorsperiod.

Under perioden från vecka 28 till vecka 29 hade Västerbotten 141 bekräftade fall. Det lägsta antalet smittade Västerbotten haft under en tvåveckorsperiod sedan Norge kom med reglerna i mitten av juni är under perioden från vecka 27 till vecka 28 då 61 personer bekräftades smittade.

– Idag uppfyller inte Västerbotten kriterierna, men det gjorde vi tidigt under pandemin. Men istället för att arbeta på mer regionala plan struntade man helt i det samarbete som finns. Som jag ser det är det ett svek mot samarbetet, säger Hans-Peter Carlson.

Under 2019 meddelade de nordiska länderna att de har som mål att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

– Jag har en enorm respekt för att Norge och andra nordiska länder har valt att göra på det sätt de gjort. Men när ett sånt mål sätts upp och man sedan totalt struntar i de andra länderna tycker jag att det är märkligt. Jag förstår att man kan känna att man måste skydda sitt eget hus först, men när man har den visionen måste man ta ett grepp för hela Norden.

Så grönmarkeras en region

En region eller ett land grönmarkeras om de uppfyller dessa krav:

  Färre än 20 per 100 000 invånare i regionen har testat positivt för covid-19 under de senaste två veckorna.

  Maximalt fem procent av de tester som tagits de senaste två veckorna är positiva.

  Regionen har färre än 0,5 nya inläggningar på intensivvårdsavdelningar per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro och Östergötland är de svenska län som är grönmarkerade.

Källa: FHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!