Så stora nedskärningar ska göras i vården

Nu är det klart hur många tjänster som kan försvinna i den omställningsplan som majoriteten i Region Västerbotten presenterar på onsdagen. Och det handlar om vårdtjänster som ska tas bort, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Foto: TT

Västerbottens län2021-05-25 21:43

Under onsdagen ska Region Västerbottens majoritet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, presentera sin regionplan och budget för 2022.

De konstaterar själva att det innebär utmaningar att klara omställningsplanen och skriver: 75 procent av våra aktiviteter i planen bygger på att vi ska bli färre, samtidigt har vi en pandemi, trött och sliten personal och en uppskjuten vård att hantera.

På en fråga till ekonomidirektören Jan Öström om hur många tjänster som kan försvinna säger han att de inte riktigt har räknat på det sättet.

– Jag kan inte ge dig något jättebra svar, säger han till VK.

Men senare presenterar han en kalkyl och bekräftar VK:s uppgifter om att det är omkring 400 tjänster som ska bort.

– Ja, det är inte omöjligt att det kan röra sig om det, säger han.

Men han säger samtidigt att det är svårt att beräkna hur många tjänster som ska försvinna då majoritetens mål är att de ska kunna effektivisera och minska bemanningen med en bibehållen produktion. Det bygger på att de ska ändra sina arbetssätt med bland annat digitala lösningar.

– Och det riskerar att föra diskussionen till fel utgångspunkt. Det viktiga är inte hur många tjänster det är utan det viktiga är att vi anpassar kostnaderna efter intäkterna, säger Öström.

När regionen kommunicerar sitt bemanningsbehov så talar de om att försöka komma ned till samma nivåer i bemanning som regionen hade 2017-2018.

– Det är ju inte så länge sedan som vi hade en vård som svarade mot den vård som vi kanske skulle behöva i dag. Vi hade väldigt bra kvalitet i vår verksamhet då också, säger ekonomidirektören.

Det innebär alltså att det är 400 tjänster som ska tas bort. I dag har Region Västerbotten nära 10 400 anställda och för tre-fyra år sedan låg antalet kring 10 000 anställda.

– Det rör egentligen alla typer av tjänster. Det finns ingenting som är fredat utan vi tittar brett på alla typer av tjänster. Men det är klart att det stora antalet personal finns i hälso- och sjukvården och de stora underskotten finns också i hälso- och sjukvården, säger Jan Öström.

Enligt regionrådet Peter Olofsson (S) har de sedan tidigare sagt att de inte ska öka antalet anställda i samma takt som de har gjort.

– Utan vi behöver bromsa upp utvecklingen.

Målen har funnits sedan 2018 och sedan har regionen, som Olofsson uttrycker det, knaprat in det strukturella underskottet.

– Det viktiga just nu är att se till att vi får rätt folk på rätt plats utifrån det behov vi har och att vi inte ökar i den takt vi har gjort hittills, säger han.

Enligt Peter Olofsson handlar nedskärningarna om naturliga avgångar och han lovar att ingen anställd kommer att sägas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!