Mutor misstänks bakom kaos med regionens pensionspengar

Region Västerbotten beslutade 2020 att själv aktivt förvalta sitt fondkapital, värt över fem miljarder kronor, pengar som till stor del är pensionsavsättningar. För detta anställdes en chef som skulle sköta det avancerade upplägget. Regionen har nu polisanmält oegentligheter då det bland annat misstänks att mutor kan ha förekommit, och chefen har sagt upp sig.

Regionen har nu polisanmält oegentligheter då det bland annat misstänks att mutor kan ha förekommit.

Regionen har nu polisanmält oegentligheter då det bland annat misstänks att mutor kan ha förekommit.

Foto: Pressbild.

Västerbottens län2023-11-16 20:30

Region Västerbotten har polisanmält misstänkta oegentligheter kring regionens fondförvaltning, skriver VK. Det handlar om över fem miljarder kronor som bland annat ska gå till pensioner.

Bland misstankarna finns att en högt uppsatt chef kan ha tagit emot mutor. Det finns också en risk för att pengar försvunnit. En anmälan rörande trolöshet mot huvudman och mutbrott har nu lämnats in till polisen.

– Vi har under utredningens gång fått fram uppgifter som tyder på att fel kan ha begåtts och därför gör vi en polisanmälan, det är en samlad bedömning utifrån de uppgifter vi fått fram.  Det är nu polisens sak att utreda om något brottsligt har begåtts, säger regionens ekonomidirektör Peter Rönnholm, till VK.

undefined
"Vi har under utredningens gång fått fram uppgifter som tyder på att fel kan ha begåtts", säger regionens ekonomidirektör Peter Rönnholm till VK.

Efter ett så kallat visselblåsarärende framkom uppgifter om att chefen skulle ha begått fel som var kopplade till regionens aktiva fondförvaltning.

Fondförvaltningen innebär att regionen själv hanterar förvaltningen av fonder som i dag har ett värde på över fem miljarder kronor. Det här är västerbottningarnas skattepengar som alltså ska förvaltas. I huvudsak handlar det om pensionsavsättningar.

– Revisionen har från vår sida pekat på risker med avancerade upplägg, säger Edward Riedl (M) som är ordförande för revisionskollegiet i regionen, till VK.

Revisorerna har påpekat att det behövs en förvaltning som ledamöterna i regionstyrelsen har insyn i och förståelse för. Det var därför regionstyrelsen år 2020 beslutade om att bygga upp en egen kompetens i regionen. I samband med detta anställdes chefen, som är en mycket välmeriterad person.

Regionens revisorer ville i höstas veta mer om hur förvaltningen gick och beslutade därför att bjuda in både regionpolitikerna och chefen till ett kunskapsseminarium. Syftet var att ge regionstyrelsen en bättre kontroll över förvaltningen och se att placeringarna inte var för komplicerade. Seminariet skulle hållas den 29 september.

– Sedan dök aldrig den här personen upp på vårt möte, berättar Edward Riedl.

Det fanns dock en förklaring till detta. Regionen hade redan i mitten av september stängt av chefen från hans tjänst.

VK: Vet ni om det har försvunnit pengar?

– Jag har inga kommentarer kring det, svarar Edward Riedl.

Peter Rönnholm säger att detta är en del av det som utreds.

– Naturligtvis finns det en risk men vi vet ju inte omfattningen på det hela utan det är ju det som vi behöver utreda vidare, säger Rönnholm.

Han säger att chefen nu har avslutat sin tjänst.

– Han har själv sagt upp sig.

undefined
Regionen har nu polisanmält oegentligheter då det bland annat misstänks att mutor kan ha förekommit.

Enligt uppgifter till VK rör misstankarna bland annat att regionens pengar har placerats utifrån vilka personliga förmåner som har delats ut. Detta är dock ingenting som Peter Rönnholm kan uttala sig om.

– Det är en pågående polisutredning, säger han.

I samband med att uppgifter kom in om misstänkta oegentligheter stängdes som en säkerhetsåtgärd all åtkomst av till regionens kapitalförvaltning.

– Vi har gjort en intern utredning av vår kapitalförvaltning samt tagit externt stöd av en bank för att se över vårt innehav och placeringar. Vi har också samverkat med brottsbekämpande myndighet och lämnat uppgifter då de också fått in ett tips i ärendet, säger Peter Rönnholm.

För närvarande ligger ansvaret för kapitalförvaltningen hos ekonomidirektören med rådgivare hos en större bank.

– Vi kunde tidigt under den interna hanteringen av ärendet konstatera att det finns svagheter i att själv bedriva avancerad kapitalförvaltning. Det är viktigt att hantera skattepengar på ett så säkert sätt som möjligt. Därför arbetar vi för att avveckla upplägget med en aktiv kapitalförvaltning och gå över till diskretionär, traditionell, kapitalförvaltning hos en större bank. Nästa steg blir att vi upphandlar denna tjänst, säger Peter Rönnholm.

VK har, på flera olika sätt, försökt komma i kontakt med den tidigare chefen, men inte lyckats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!