Det finns 13 kliniker inom länssjukvårdsområde 1 och 2 i regionen. Mer än hälften av verksamhetscheferna, sju stycken, har dock valt att avsluta sina förordnanden under det senaste året. En av dem är Olov Grankvist som är verksamhetschef för obstetrik och gynekologi.
– Jag har sagt upp mig. Jag har slut bensin kan man säga och inte kunnat ta ut semester på över två år. Jag orkar inte fortsätta så, säger Grankvist till VK.
Verksamheten har haft stora problem med bemanningen men det har inte varit orsaken till Olov Grankvists beslut.
– Nej, det är precis som jag sa. Jag är rädd om min hälsa och det är en reaktion på att jag behöver se över mitt arbetsliv.
På frågan om hans överordnande inte har reagerat på att han inte har kunnat ta ut någon längre sammanhängande semester och inte kunnat stänga av sin arbetstelefon längre tid än under en vecka svarar Olov Grankvist:
– Det har jag inte några kommentarer om. Det får du fråga dom om.
När VK frågar hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa om detta svarar hon att så här ska det inte vara. Hon menar att detta är allvarligt.
– Det är klart att det ska gå att ha tillförordnande verksamhetsansvariga som går in så att man ska kunna stänga av telefonen. Men jag vet att Olov har varit hårt belastad.
Olov Grankvists uppsägning går ut i maj nästa år. Han vet ännu inte vad han ska göra efter detta.
Förutom Olov Grankvist är det sex ytterligare verksamhetschefer som, av olika anledningar, har valt att sluta sina förordnanden. Någon har gått i pension men andra slutar i förtid. En av dem är Antti Holsti som är chef för Barn- och ungdomscentrum.
– Jag har bett min chef, alltså områdeschefen, och sagt att jag vill avbryta mitt förordnande i förtid. Jag har ett förordnande som pågår till 2026, säger han.
Holsti slutar till sommaren men han vill inte förklara varför han väljer att säga upp sig. Han vill ta den diskussionen internt.
En annan av cheferna, i ungefär samma position, som nu väljer att sluta sin tjänst menar att problemet är att deras arbete styrs på fel sätt.
– Det styrs inte tillitsbaserat vilket är vår ledarfilosofi. Att vi ska lita på våra medarbetare och jag blir så förtvivlad över detta, säger chefen som på grund av rädsla för repressalier önskar vara anonym.
Brita Winsa säger att när flera verksamhetschefer som slutar samtidigt så kan man uppleva att det är ovanligt många som slutar.
– Men det är alltid en omsättning på chefer, säger hon.
Winsa menar att detta handlar om utsatta positioner speciellt nu under senare år då vården har varit väldigt ansträngd bland annat på grund av ständiga ekonomiska utmaningar, resursbrist och en hel del problem med lokaler.
– Pandemin har också varit tuff och belastande. Och det är en utsatt position att vara chef inom vården, säger hon.
På frågan om skälet till att flera verksamhetschefer nu slutar kan vara ett missnöje med organisationen svarar Brita Winsa att hon inte vet det. Men hon medger att det finns ett missnöje inom vården på många håll.
– Det handlar bland annat om löner och om Region Västerbotten som arbetsgivare. Men det finns också väldigt många som trivs bra på sina arbetsplatser. Om det skulle vara anledningen till att de här cheferna väljer att sluta – det har jag inte uppfattat.