Att solens strålar kan orsaka cancer vet de allra flesta – trots det är det många som bränner sig och få som skyddar sig tillräckligt, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Alla kanske inte känner till att:
• Barnens UV-kläder blir sämre med tiden.
• Kopplingen mellan solning och cancer är jämförbar med den mellan rökning och lungcancer.
För mycket av solens strålar vara skadligt och i värsta fall leda till hudskador eller hudcancer. Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom är tre olika typer av hudcancer. Malignt melanom är bland de vanligaste cancerformerna i
Sverige och antalet fall har fördubblats under 2000-talet.
Den kan drabba alla men genomsnittsåldern när diagnosen ställs är hos personer mellan 60 och 70 år.
– Det tar tid för hudcancer att utvecklas och man kan se en fördröjning i diagnosen. Det är inte ovanligt att de som varit mycket utomlands och inte använt solskydd då de var yngre får en diagnos när de är i 70-årsåldern, säger Frida Idenfors i pressmeddelandet.
Hon har jobbat sex år på hud- och STD-kliniken i Region Västerbotten.
Hon säger också att alla människor är olika känsliga för solen och tillägger att även om ens hud inte är särskilt solkänslig ska man skydda sig.
– Man kan riskera att drabbas av hudskador och hudcancer även om man har en mycket melaninrik, mörk hud och aldrig bränner sig.
Det är främst två typer av UV-strålning som kan ge hudskador. De heter UVA och UVB. Det är framför allt UVB som gör att du bränner dig om du solar för mycket.
– En solbränna är även det en form av solskada. Har du bränt dig blir huden röd, varm och svider. Solen kan också ge blåsor eller i värre fall eksem, säger Frida Idenfors.
Vid allvarliga fall kan primärvården skicka remiss till hud- och STD-kliniken i Västerbotten.
Men solen ger också positiva hälsoeffekter som värme och hjälper till att reglera dygnsrytmen. Solstrålarna gör också att kroppen bildar D-vitamin som är positivt för vårt immunförsvar. Det räcker med 20 minuter per dag för att få rätt dos D-vitamin. Alla behöver trots detta skydd mot solen, oavsett ålder.
– Barn under ett år ska aldrig vara i solen. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Varken deras hud eller ögon är utvecklade för att vara i solen, är Frida Idenfors tydlig med.