Lista: Så blir nya restriktionerna i Västerbotten

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Efter den senaste tidens kraftiga ökning av antalet bekräftade fall i Västerbotten: Nu har Folkhälsomyndigheten, efter samråd med Region Västerbotten, fattat beslut om skärpta allmänna restriktioner.

Västerbottens län 10 november 2020 14:03

Från och med den 10 november och fram till 8 december uppmanas alla som bor och vistas i Västerbotten att:

– Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra med fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

– Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

– Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

– Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Även Norrbotten omfattas av de nya, skärpta restriktionerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa