Här fångas flest fortkörare på bild i Västerbotten

742 fordon. Så många lyckades Västerbottens hårdast arbetande fartkamera fånga på bild under 2022, rapporterar VK. Ungefär 42 procent av alla som fångades på kamera bötfälldes därefter för överträdelsen.

På andraplats på listan hittar vi Skellefteå–Skelleftehamn och därefter Grimsmark–Bureå.

På andraplats på listan hittar vi Skellefteå–Skelleftehamn och därefter Grimsmark–Bureå.

Foto: Simon Olofsson

Västerbottens län2023-06-29 16:00

VK har tagit ut siffrorna från polisens ATK-sektion som ansvar för att utreda hastighetsöverträdelser som registreras av automatiska trafiksäkerhetskameror. Statistiken visar att det i Västerbottens län passerar flest fortkörare på sträckorna Umeå–Sävar och Ava–Håknäs.

Observera att statistiken endast förs över sträckor och inte enskilda platser. På varje sträcka kan det finnas ett antal platser med cirka fem kilometers avstånd från varandra.

På andraplats på listan hittar vi Skellefteå–Skelleftehamn och därefter Grimsmark–Bureå.

Mellan Hörnefors och Sörmjöle fotograferades 708 fortkörare under 2022.

Förra året lyckades polisen att bötfälla 42 procent av alla som fångades på bild på någon av landets trafiksäkerhetskameror. Det är en högre siffra än tidigare år, då polisen lyckades bötfälla 38 procent av alla fortkörare 2021.

Arbetet med att identifiera förarna görs från Kiruna där polisens ATK-sektion jobbar med att granska fotografierna. Den tillförordnade sektionschefen Lis-Marie Svonni beskriver arbetet "som vilken polisutredning som helst".

– Vi börjar med att kolla på föraren och registreringsskylten, sedan kanske vi redigerar bilderna ljusare eller mörkare för att få en så bra kvalitet som möjligt. Därefter påbörjas själva utredningen av ärendet, berättar hon.

På ATK-sektionen i Kiruna jobbar 74 personer som är allt från utredare, gruppchefer och förundersökningsledare.

Där försöker de att lägga ett pussel för att komma fram till vem som kört fordonet som fastnat på bild. Varje år granskar de cirka 400 000 ärenden.

– Vi jämför pass- och körkortsbilder och försöker utröna vem som framförde fordonet vid det här tillfället. Vem det liknas vid. Man kan även göra relationsslagningar ifall det inte är fordonsägaren som är föraren för tillfället. Vi har väldigt skickliga utredare som även kan kolla efter ledtrådar på sociala medier, säger Lis-Marie Svonni.

– Anser vi att vi har utrett vem vi tror att det är, så blir man delgiven om skälig misstanke för hastighetsöverträdelser och får en underrättelse hemskickad från oss.

Det finns cirka 2 400 fartkameror längs de statliga vägarna i Sverige. Enligt Trafikverket räddar de cirka 20 liv per år.

HÄR FÅNGAS FLEST:

1. Umeå-Sävar (742) och Ava-Håknäs (742)

2. Skellefteå-Skelleftehamn (736)

3. Grimsmark-Bureå (714)

4. Hörnefors-Sörmjöle (708)

5. Ansmark-Umeå (690) och Sikeå-Grimsmark (690)

6. Vännäs-Vännäs (686)

7. Skellefteå-Boliden (666)

8. Burträsk-Skellefteå (627)

9. Umeå-Vännäs (590)

10. Lillåbron-Bygdeå (581)

11. Holmsund-Umeå (538)

12. Obbola-Umeå (484)

13. Umeå-Tavelsjö (471)

14. Fäbodåkern-Fällforsån (448)

15. Lv 642 Tomtebo-Lv 642 Tomtebo (443)

Statistik: Polisen/Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!