Ökning av streptokocker i spåret av pandemin

Efter pandemin har Västerbottningarna en lägre immunitet mot invasiva grupp A-streptokocker, vilket har gjort att infektionerna har ökat. "Förra året konstaterades 32 fall, vilket är det högsta antalet sedan sjukdomen blev anmälningspliktig 2004", säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, konstaterar att fallen av infektioner med grupp A-streptokocker har ökat sedan pandemin. (Arkivbild)

Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, konstaterar att fallen av infektioner med grupp A-streptokocker har ökat sedan pandemin. (Arkivbild)

Foto: Region Västerbotten/Pressbild

Västerbottens län2024-01-15 19:00

I fjol konstaterades runt 1 300 fall av invasiva grupp A-streptokocker i Sverige under 2023. Ökningen märks av i länet liksom i hela Europa.

– Det kan bero på en lägre immunitet i befolkningen efter pandemin när färre smittades och fick immunitet, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Infektioner med grupp A-streptokocker är vanliga, och oftast utvecklar den smittade personen milda symtom som feber och halsont, eller ytliga hudinfektioner och halsfluss. Men i sällsynta fall kan infektionerna leda till allvarligare tillstånd som sepsis. I de allvarliga fallen kan sjukdomsförloppet vara hastigt, och det är viktigt att få vård snabbt.

Streptokocker sprids vid nära kontakter. Äldre barn och ungdomar är ofta vara bärare av bakterien utan att ha några symtom.

För att undvika att smittas är det viktigt med god handhygien, menar Maria Marklund.

– Att inte träffa sjuka personer och att hosta och nya i armvecket är också viktigt eftersom streptokocker sprids via nära kontakter.

Vid misstänkt infektion med streptokocker, såsom halsfluss, är det viktigt att ta kontakt med vården.

– Då kan vårdpersonalen bedöma om man behöver behandla med antibiotika för att bota infektionen.

Fakta:

Fall av invasiva grupp A-streptokocker i Västerbotten

2018: 19
2019: 20
2020: 13
2021: 5
2022: 10
2023: 32

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!