Antalet polisanmälningar där barn och unga spridit nakenbilder alternativt filmer på våldtäkter eller slagsmål på sociala medier har ökat i landet den senaste tiden, rapporterar VK.
Det handlar om unga personer som gör skyldiga till brott när de sprider materialet på nätet. Framför allt är det tjejer som utsätts för brotten.
Ofta rör det sig om nakenbilder som har skickats på Snapchat eller Tiktok, och sedan sprids vidare på så kallade expose-konton på sociala medier. Dessa konton finns även de i första hand på Snapchat eller Tiktok.
– Man vill ha bilder på nakna barn eller ungdomar som man lägger ut för allmän beskådan. Det är det kontona går ut på, förklarar Jonas Edin, utredare vid polisens avdelningen för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, i region Nord.
Även filmade våldtäkter och slagsmål har spridits på sådana konton i landet, enligt polisen.
Elin Alinder, utredare vid polisens ungdomsgrupp i Umeå, beskriver det hela som ett ”jätteproblem” i Umeå.
– Den senaste tiden har det skett en normalisering bland främst tjejerna att ta och skicka bilder för ”annars är man pryd” eller en nörd. Så man gör det, även om man egentligen inte vill.
Hur många barn och unga i Umeå som faktiskt utsatts för den här typen av brott kan Jonas Edin inte svara på.
– Det är svårt att svara på. På ett konto i Umeå kan det lika gärna dyka upp tjejer från södra Sverige. Därmed är det ett problem som går över gränserna. Men oavsett är det här ett jätteproblem i hela landet i och med att barn far illa.
Hur sprids nakenbilderna till kontona?
– I vissa fall skickar man nakenbilder till en person som man kanske tänker att man vill dela en nakenbild med. Däri ligger inte problemet. Det ligger i att bilden sprids vidare.
Andra nakenbilder är tagna mot personens vilja, berättar Jonas Edin.
– Det kan handla om att någon förmår ett barn att skicka in en bild genom hot. Bland annat med hot om våldtäkt, misshandel eller att man ska sprida andra bilder vidare till familj och kompisar. Dessutom förekommer det även smygtagna kort på sådana här konton.
Jonas Edin beskriver att det i dag finns en press mellan barn och unga i att våga skicka nakenbilder.
– Jag känner till barn under 15 år som sagt att de inte vill men fått svaret av kompisar att ”kom igen, alla skickar nakenbilder.”
Polisens avdelning för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn vill nu satsa hårdare och bli bättre på förebygga sexbrott mot barn och unga, rapporterar VK.
– Vi vill öka kunskapen i samhället kring de här brotten. Och öka föräldrarnas kunskap om sociala medier och få unga att kunna tolka och se varningstecken och röda flaggor när man kommunicerar med någon, säger Jonas Edin.