Det är inte första gången regionens revisorer valt att granska investeringsprocessen. Så sent som i mars i fjol riktades kritik i frågan. Då slog revisorerna bland annat ned på att regionstyrelsen godkänt en budgetökning på nästan 200 miljoner kronor för en byggnad vid NUS – utan ett fullmäktigebeslut. Enligt kommunallagen ska berörda nämnder också ingå i beredningen inför fullmäktiges beslut. Men revisorernas bedömning i den uppföljande granskningen är att vare sig regionstyrelsen eller hälso- och sjukvårdsnämnden under 2019 säkerställde en ändamålsenlig investeringsprocess.
Även under 2019 överskreds budgeten för enskilda fastighetsinvesteringar med höga summor – 366 miljoner kronor – utan att det togs några beslut.
Revisorerna pekar också på en bristande uppföljning av investeringarna. Där nämns bland annat att hälso- och sjukvårdsnämndens löpande uppföljning var ”avgränsad till översiktliga kommentarer i delårsrapporter och årsrapport om negativa konsekvenser för verksamheterna till följd av lokalproblem.”
Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu yttrat sig över revisorernas kritik. De tar till sig av förslagen på åtgärder och kommer bland annat i högre utsträckning vara en integrerad del av budgetprocessen. Nämndens investeringsuppföljning ska bli mer preciserad och även innehålla en ”övergripande beskrivning av aktuellt läge per investeringsområde samt väsentliga avvikelser.”
Revisorernas granskning visar också att beredningen av investeringar i medicinsk teknik inte var tillräckligt utvecklad. Underlagen saknade exempelvis uppgifter om vilken nytta investeringar här medförde – och konsekvenserna om de inte genomfördes.
Anna-Lena Danielsson (S), är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Detta är andra granskningsrapporten med liknande kritik. Varför finns bristerna fortfarande kvar?
– Men det är inte vi som tar beslut om investeringprojekten, dessa tas i regionsstyrelsen.
Men hälso- och sjukvårdsnämnden borde vara en del i beredningen samt följa upp investeringarna bättre, enligt rapporten.
– Ja, och nu har vi en bra ordning för hur detta ska gå till. Vi håller med om revisorernas kritik och kommer att vidta åtgärder. Vi behöver kunna påverka och följa upp investeringarna bättre, säger Anna-Lena Danielsson.