Bristen på vårdplatser i regionen har bidragit till att hälso- och sjukvårdsnämnden nu satsar 130 miljoner kronor på ett lönetillägg till vårdpersonal. Det gäller personal som arbetar inom dygnetruntverksamhet, de som är schemalagda dag, kväll, natt och helg.
– Det här är för att kunna öka antalet öppna vårdplatser bland annat men också att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till Västerbottens-kuriren.
Senast under tisdagen var regionen tvungna att stänga vårdplatser på infektionskliniken, en verksamhet som kommer att få ta del av lönetillägget.
Majoriteten i nämnden bedömer att kostnaden kan täckas genom minskade personalkostnader för övertid, inskolning, hyrpersonal, jour och minskade kostnader för utomlänsvård samt vidare ökad möjlighet att följa budgeterad plan för vårdintäkter.
– Att ta emot fler patienter är också inkomster för oss, det är en del av finansieringen i det hela. Men också att få en betydligt bättre arbetsmiljö för de som jobbar, att man får fler arbetskamrater som stannar och att man vill vara kvar i dygnetruntverksamheten, säger Anna-Lena Danielsson.
Anna-Lena Danielsson berättar att regionen halkat efter när det gäller löner för personal inom verksamheten.
– Vi ser ju att vi har halkat efter trots satsningar när det gäller lön, och nu kom det här som ett förslag utifrån verksamheten. Brita Winsa har haft många möten med cheferna som har påtalat att vi måste göra någonting just i de verksamheten, säger Anna-Lena Danielsson.
Satsningen kommer att resultera i att sjuksköterskor får ett tillägg på 3 000 kronor i månaden, och att undersköterskor får 1 000 kronor i månaden. Tillägget beräknas på heltid och minskar i relation till sysselsättningsgrad.
– Man brukar prata om att det ligger mellan 3 000 till 5 000 kronor mer i lön som sjuksköterska i kommunen. Det är väldigt olika typer av jobb att jobba som sjuksköterska i kommunen jämfört med regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.
Tillägget kommer att gälla alla avdelningar med dygnetruntverksamhet. Däribland förlossningsverksamheten, akutmottagningarna, ambulansverksamheten, operations- och anestesiverksamhet, laborationsverksamhet och röntgen.
För att kunna ta del av tillägget måste man uppfylla vissa kriterier, bland annat att man i större delen av ens arbete jobbar på dygnsschema.
– Vi pratar om lönetillägg och inte löneökning. Man har inte känt att man fått belöning för det omak det skapar i ens liv av att gå på den typen av schema och har istället tyckt att det varit behagligare att satsa på ett jobb där man kan ha kontorstid, säger Håkan Andersson (C), vice ordförande i nämnden.
Lönetillägget fungerar retroaktivt och gäller från 1 december 2022. Utbetalningen börjar i februari och är inte tidsbegränsad.