Iva-platser: Gränsen börjar vara nådd

Tolv covidpatienter vårdas på länets intensivvårdsavdelningar. Det innebär att gränsen börjar vara nådd och nu rustar sig regionen för att utöka antalet iva-platser.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten.

Foto: Malin Grönborg

Västerbottens län2021-02-22 20:33

Det finns 16 platser totalt på Intensivvårdsavdelningarna i Skellefteå och Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Av dessa platser upptas alltså tolv av covidpatienter. Nu försöker regionen rusta sig för ytterligare fyra platser, skriver VK. 

Under helgen bekäftades ytterligare 380 personer i länet smittade av covid-19. Liksom tidigare är det flest fall som kommer in från Lycksele- och Skellefteåregionen. 

– Det är ju så att vi skickar ju patienter emellan oss också, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa.

Skellefteå har 18 inneliggande covidpatienter varav tre ligger på iva. På NUS är det 19 som är inneliggande varav nio intensivvårdas 

– Alla iva-patienter från Lycksele förs till Nus. Men jag tror också att ett par patienter från Skellefteå i dag ska föras till Nus, säger Brita Winsa. 

Totalt är det omkring 57-58 patienter som är inneliggande och vårdas för covid-19 på länets sjukhus. Det går inte att säga exakt hur många det är.

– Det kan variera från timme till timme, säger Winsa.

På frågan var det är tuffast och var den hårdaste belastningen är säger Brita Winsa att Skellefteå har varit hårt belastat länge, i flera veckor, även om NUS har fler vårdplatser. Men hon tycker att det är tufft överallt.

TillVk säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark att det är den brittiska varianten av covid-19 som bidrar till att smittspridningen i Lycksele och Skellefteå är så hög. 

– Det är ett ökande antal kända fall av den brittiska virusvarianten och vi bedömer att det bidrar påtagligt till smittspridningen i länet men vi kan inte säga exakt hur hög andelen är där, säger Stenmark.

Åldersmässigt är det fortsatt flest fall i grupperna 19–39 år och 40–59 år. Men för de övre åldersgrupperna har ökningen avtagit. I Umeå är dock smittspridningen än så länge lägre.

– Av det vi hittills också har sett är det färre fall av den brittiska mutationen i prover från Umeå, säger Stephan Stenmark. 

Det är därför smittskyddet nu kommunicerar att det är viktigt att följa rekommendationerna i hela länet. Att bara umgås med dem man bor tillsammans med, undvika att befinna sig på köpcentrum och undvika onödiga resor. Detta gäller fram till den 21 mars, skriver VK. 

Antalet platser har ännu inte slagit i taket när det gäller covidpatienter som intensivvårdas. Men vårdplatser kan behövas även för andra patienter.

– Beredskapen har varit att vi ska kunna gå upp till 16 iva-platser. Men vi behöver kunna vårda, sammantaget inom länet, 60 patienter och 20 på iva.

Det börjar alltså vara på gränsen att regionen klarar vården av covidsjuka.

– Det är klart att det är tufft, men vi klarar vården ännu, säger Brita Winsa. 

Monica G Engström/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!