Enligt Svenska Intensivvårdsregistret så har Region Västerbotten, fram till den 30 april, haft totalt 29 vårdtillfällen inom intensivvården; 17 i Umeå och 12 i Skellefteå. Just nu får 9 personer intensivvård för covid-19 i Västerbotten. En patient kan ha flera vårdtillfällen och registreras då flera gånger, men enligt Johan Thunberg så stämmer siffran 29 rätt väl med antalet patienter som har vårdats för covid-19 i länet.
Av de 29 patienterna finns i dag 9 inlagda, 20 patienter har skrivits ut från IVA eller avlidit. Några exakta siffror på antalet utskrivna respektive avlidna patienter har inte Johan Thunberg att ge när VK pratar med honom.
– I början var vi ganska dystra faktiskt, då hade vi ingen bra "hitrate" som vi säger, då var det många av patienterna som avled på IVA eller som efter att vi skrivit ut dem avled på avdelning. Men på slutet har vi skrivit ut ett antal patienter som verkar klara sig, säger Johan Thunberg.
Några procentsiffror över hur många som överlever IVA-vården i länet vill Johan Thunberg dock inte ge sig in på i nuläget.
– Vi har lite för lite material för att börja titta på överlevnadsstatistik och liknande. Varje enskilt fall i det här läget gör att den procentuella fördelningen skiftar ganska mycket. Men vi kan säga så här, i allt väsentligt så följer vi mönstret som har rapporterats in tidigare från andra ställen, säger Johan Thunberg.
Mönstret säger han handlar om långa vårdtider och en högre dödlighet tidigt i förloppet som sedan har övergått till kortare vårdtider och en ökad överlevnad ju längre tiden har gått.
– Vi är så pass tidigt i förloppet i Västerbotten, så just nu ligger vi på långa vårdtider. Men det gjorde även andra sjukhus i Sverige när de var i början av sitt förlopp. Sen har de successivt kortat ned sina vårdtider, säger Johan Thunberg.
Varför det är så, att tiden som gått, har gjort att både vårdtider och dödlighet sjunkit inom intensivvården säger han att de inte riktigt finns något svar på. Han berättar att de har kontakt med andra län och sjukhus och de har också skickat ned IVA-läkare som fått arbeta i Stockholm en vecka för att se om de gör något där som man inte gör i Västerbotten.
– Men vi kan inte se det. De bedömer och sköter patienterna i allt väsentligt som vi gör, de drar samma slutsatser från undersökningar och allt verkar se väldigt likadant ut. Men de hade också den erfarenheten att i början så var det långa vårdtider och ganska hög mortalitet, men sen när patientantalet har ökat har de sett att vårddygnen minskat och överlevnaden ökat. Vi ser samma tendens hos oss, säger Johan Thunberg.
När han ska beskriva covid-19 och vad de inom intensivvården ser om sjukdomens beteende så säger han att de hela tiden lär sig mer om viruset och att det ständigt överraskar.
– Till en början betecknade man det här som en isolerad lungsjukdom, så verkar det inte vara. De här viruset verkar slå bredare på kroppen än vad vi trott från början. Dels att man får en njurpåverkan som vi inte ser på andra typer av influensavarianter, dels att man verkar få mycket koagulationspåverkan, det vill säga det påverkar blodets sätt att koagulera. Det kan i sin tur ge proppar och annan typ av påverkan.
Han berättar att de också ser att en del av IVA-patienterna är förvirrade på ett sätt som de inte hade förväntat sig. I Umeå tar de ett prov som visar påverkan på nervceller. Provet som heter S100B, säger han att de tagit litegrann av en slump. Provet har dock visat förhöjt värde hos en del av patienterna.
– Vi kan inte riktigt förklara varför utan det kommer vi måste undersöka närmare längre fram. Men någon form av nervpåverkan/hjärnpåverkan finns hos de här patienterna, sen är det mer hos vissa än hos andra.
Den statistik som finns om intensivvårdade patienter nationellt säger han i allt väsentligt också stämmer överens med patienterna som de vårdar. Även här ser de att det är äldre personer som drabbas mest.
– Vi har haft enstaka patienter i yngre åldersgrupper, men huvudsakligen är det äldre patienter och män. Vi ser också riskgrupperna, säger Johan Thunberg.
Nu har ni vårdat patienter på IVA i länet i ungefär en månad, vad vet ni i dag som ni inte visste dag 1?
– Dels det här med nervpåverkan, den hade vi inte förväntat oss. Sen det här med koagulationspåverkan, det var vi inte heller riktigt förberedda på men har lärt oss allteftersom. I början sövde vi också de här patienterna ganska hårt för att kunna hjälpa dem i respiratorn, men även där har vi gjort förändringar, säger Johan Thunberg och berättar att de i början sas att patienterna inte skulle trakeostomeras, det vill säga att man gör en öppning i halsen och stoppar in andningsröret där i stället för genom munnen. Nu gör de dock det.
– Det gör att andningsröret kommer nedanför stämbanden och då retar det mindre, det gör att vi inte behöver söva patienterna lika hårt. Det har vi sett varit gynnsamt för de här patienterna. Så nu är strategin att trakeostomera dem tidigt i förloppet och hålla dem lättare sövda.
Det finns i dag ingen behandling mot covid-19, på IVA handlar det i stället om att ge understödjande behandling såsom andningshjälp, cirkulationshjälp, dialys och att se till koagulationspåverkan är så liten som möjligt.
– Det handlar om att kroppen ska få ta hand om viruset själv. Kroppen självläker och vi hjälper den att göra det.
Hur ser ni på den topp som väntas i Västerbotten i maj/juni. Är ni förberedda?
– Vi är bra förberedda, våra medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete med att förbereda sig för att kunna möta den här vågen. Jag tror att det kommer komma fler patienter än vad vi har i dag, men jag är inte helt övertygad om att vi kommer få den där enorma vågen. Men det är under förutsättning att våra medborgare fortsätter sköta sig och hålla social distansering. Sen måste vi hålla viruset borda från äldreboenden och särskilda boenden, annars får vi problem.