Tidigare har polisen kunnat utfärda böter till vattenskoterförare som kört på ett vårdslöst sätt som kan vara farligt. Nu kan polisen även utfärda böter för störande och onödig körning, vilket innefattar körning som inte anses farlig men som stör andra människor eller miljön. Den nya bestämmelsen gäller för alla båtar men bakgrunden är problem med störande vattenskoteråkning. Boten ligger på 1 500 kronor.
Fram till 2 augusti hade inga böter utfärdats i Västerbotten. En anledning till det är att det är svårt för polisen att vara på plats eftersom vattenskotrarna körs, som namnet avslöjar, just på vattnet.
– Vi färdas vanligtvis på hjul och då blir det svårt att bötfälla någon, säger Peter Enmark, gruppchef vid Skelleftepolisen.
Hans uppfattning är att störande vattenskotrar är ett större problem i landets södra delar än de norra, men att det finns viss problematik även här.
– Vi brukar få in tips om personer som stör eller kör där man inte får köra, men det är svårt för oss att kunna göra något. Det kan ta lång tid innan vi kommer fram, och eftersom vi inte är ute på sjön krävs det väldigt bra dokumentation för att kunna bötfälla i efterhand. Jag förstår att folk blir störda av vattenskotrar men vi har begränsade resurser.
Några som har större resurser för att ta sig fram på vattnet är Kustbevakningen, men de får i nuläget inte utfärda böter för störande vattenskoterkörning. Att polisen kan utfärda böter är nämligen inte en lagändring, istället har riksåklagaren beslutat om en ändring av en föreskrift i sjölagen.
För att Kustbevakningen ska kunna utfärda böter behövs också en ändring i ordningsbotskungörelsen – förordningen som reglerar hur, när och av vem ordningsböter får delas ut.
– En sådan ändring kan inte riksåklagaren göra utan måste göras av regeringen. Det är helt enkelt två olika beslutsfattare, vilket gjort att det blivit ett glapp, säger Pernilla Östlund, kommunikatör på Kustbevakningen.
Både polisen och Kustbevakningen är ansvariga för tillsynen av vattenskoterkörning. Kustbevakningen har därför skickat en begäran till regeringen att ändra i förordningen.
– Det har vi gjort för att skynda på processen. Vi vill också kunna skriva ordningsböter på plats, säger Pernilla Östlund.
Bestämmelserna, som började gälla 1 juli, gör det alltså möjligt för polisen att utfärda böter när körningen anses vara störande. Sedan innan finns det regler om var man får köra vattenskoter.
– Egentligen får man knappt köra någonstans, säger Peter Enmark vid Skelleftepolisen.
Man får nämligen bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som godkänts av Länsstyrelsen. Förutom allmänna farleder, som finns utanför Skelleftehamn, Kåge hamn och Bjuröklubb, finns inget sådant godkänt område i Skellefteå. Ändå kör folk vattenskoter på flera håll i kommunen – utan risk att bli bötfällda. Anledningen till det är att svenska regler eventuellt bryter mot EU-lagstiftning.
– Det handlar om att den fria rörligheten begränsas, säger Peter Enmark.
Frågan håller på att utredas och Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att svenska myndigheter i väntan på besked inte gör någon tillsyn enligt vattenskoterförordningen. ”Däremot utövas tillsyn enligt sjölagen och andra tillämpliga lagar och förordningar”, där sjölagen och den nya bestämmelsen om möjligheten att bötfälla för störande vattenskoterkörning ingår.