– Det är ett allvarligt läge, säger Helena Lindmark, verksamhetschef på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.
Bristen på sjuksköterskor har successivt tvingat Norrlands universitetssjukhus att dra ner på antalet vårdplatser. VK har vid flera tillfällen berättat om att problemet under 2022 eskalerat, och särskilt tufft är det på klinikerna som tar emot många direkt från akuten, förutom infektionskliniken gäller det kirurgen och medicinkliniken.
Under sommaren var 10 av 19 vårdplatser öppna på infektionskliniken, och redan då vittnade personal om ett ohållbart läge. För att kunna ta emot nya patienter flyttas de som bedömdes klara av det till andra vårdavdelningar.
Flyttande av patienter till andra vårdavdelningar på sjukhuset, eller att skriva ut patienter, tar mycket tid som sjuksköterskorna skulle kunna använda för att vårda patienterna på plats, om det hade funnits fler vårdplatser.
Efter sommaren brukar antalet vårdplatser återgå till ordinarie antal, och på infektionskliniken har man under hösten som mest kommit upp till 12–14 vårdplatser, men nu har läget förvärrats och i veckan när ännu färre sjuksköterskor kommer att arbeta på kliniken dras antalet vårdplatser ner ytterligare.
Verksamhetschefen Helena Lindmark skickade före helgen ut information med en lägesrapport till andra enheter på sjukhuset. Där står att läsa att det kommer att finnas tio vårdplatser tillgängliga från klockan 07 på måndag morgon till klockan 13 på torsdagar. Därefter, fram till klockan 13 på fredag, kommer det att finnas åtta vårdplatser tillgängliga.
Under helgen, från fredag eftermiddag till och med måndag morgon, kommer endast sex vårdplatser att kunna nyttjas. Detta beror på att en nattsköterska nyligen har slutat och att ytterligare en är på väg att sluta. Därmed kan bara en sjuksköterska tjänstgöra nattetid under helgen, och ensam klarar den då bara att vårda sex patienter.
"Det kommer att bli mycket skört. Vi kommer att behöva prioritera de svårast sjuka patienterna med allvarliga, ovanliga eller komplicerade infektionssjukdomar till platserna på infektionsavdelningen" skriver Helena Lindmark.
När VK når verksamhetschefen Helena Lindmark säger hon att antalet vårdplatser på infektionskliniken aldrig har varit så få som nu, och att läget är oroande.
– Det är ett allvarligt läge, säger hon.
Är det patientfarligt?
– Jag tänker att vi nog kan klara det här utan att det behöver bli patientfarligt, men det gäller att vi har ett arbetssätt så att vi jobbar patientsäkert i den här situationen.
Vilka patienter kommer att prioriteras och vilka kommer inte att få en plats?
– Vi kommer att ta hand om alla patienter som vi ska ta hand om, det behöver man inte känna sig orolig för, men det som kan bli annorlunda är att alla inte får plats just på infektionsavdelningen.
Hur ser det ut med vårdplatser på andra avdelningar på sjukhuset?
– Det är klart, det är tufft över hela sjukhuset, säger Helena Lindmark och fortsätter:
Vilka reaktioner har du fått från personalen?
– Det är klart att alla är oroade, så är det.
Hur orolig är du över den här situationen?
– Jag är oroad över läget, men jag tänker också att vi har möjlighet att förändra och vända det här till ett bättre läge.
Kan det bli så att infektionskliniken tvingas stänga helt?
– Det kan jag inte sia om, men jag har svårt att tänka mig det.
I nuläget är det enligt Helena Lindmark omöjligt att svara på när det kan bli aktuellt att öppna upp fler vårdplatser igen, men för att förändra situationen understryker hon att arbetsmiljöfrågorna är jätteviktiga.
Hon lyfter bland annat att det är viktigt att alla som jobbar på kliniken har en rimlig arbetsbelastning, trivs, känner sig uppskattade och är nöjda med den egna arbetsinsatsen. Tre andra betydande punkter är schema med bra balans mellan arbete och fritid, kompetensutveckling och närvarande chefer som uppmärksammar och stöttar medarbetarna, säger Helena Lindmark.
– Sedan är ju naturligtvis också lönen en viktig del, fortsätter hon.
Avslutningsvis vill Helena Lindmark lyfta klinikens medarbetare.
– Alla medarbetare gör ett jättebra jobb. Läget är tufft, men alla är medvetna om det här och gör sitt yttersta för att det ska fungera så bra som möjligt.