I juni meddelade länsstyrelsen att 11 704 älgar får fällas under årets jakt, vilket är en minskning jämfört med förra årets siffra på 13 616 älgar.
”Årets målsättning för älgavskjutningen är av den anledningen något lägre mot föregående år men syftar till en fortsatt minskning av älgstammen i vissa delar av länet och en balansering i andra”, skrev länsstyrelsen i ett pressmeddelande då.
Beräkningar från länsstyrelsen visar att det finns cirka 29 700 älgar inför höstens jakt. Det kan jämföras med över 40 000 älgar som fanns under en stor del av 2010-talet.
Västerbotten är indelat i olika älgförvaltningsområden. Inom varje område ansvarar en älgförvaltningsgrupp för förvaltning och utveckling av den lokala älgstammen. Förvaltningsgrupperna består av jägarrepresentanter och representanter från skogsindustrin.
Det är älgförvaltningsgrupperna som tar fram förslag till mål för hur stor älgstammen bör vara – och hur många älgar som bör skjutas i respektive område. Målen fastställs sedan av länsstyrelsen.
– Inom vissa områden, särskilt i fjälltrakterna och delar av inlandet, har man redan nått sina mål. Därför kommer det inte skjutas lika mycket där i år som tidigare år, säger Peter Näslund, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.
Längs kusten finns det områden där man fortfarande har en bit kvar till de uppsatta målen.
– Där kommer det att skjutas ungefär lika mycket som tidigare år. Vissa delar har till och med fått ökat antal älgar att skjuta.
Han förklarar att det finns flera anledningar till att älgstammen bör minska. Dels kan det skapa en bättre trafiksituation, då risken för viltolyckor minskar.
– Sedan tittar man på hur skogsskadeläget ser ut. Det finns en gräns för vilka skogsskador som tillåts och man försöker reglera stammen utifrån skadeläget, säger Peter Näslund.
Förra året nåddes inte målet, endast 10 417 älgar fälldes. Åsa Strandberg, ledamot i styrelsen för Jägareförbundet i Västerbotten, säger att det finns en oro hos vissa jägare kring minskningen av älgstammen.
– Generellt kan man nog säga att jägarna är lite fundersamma, kommer stammen att minska för mycket?
Samtidigt säger Åsa Strandberg, som själv sitter i en älgförvaltningsgrupp, att man kommit överens om målen tillsammans med skogsindustrin och länsstyrelsen.
– Och i slutändan är det jägaren som tar beslutet om älgen ska skjutas eller inte.