Flera kommuner tjänade miljonbelopp på felparkeringar

Kommunerna i Sverige utfärdade parkeringsböter för cirka 1,2 miljarder kronor i fjol, enligt statistik från Transportstyrelsen. Högst var det utfärdade beloppet i Stockholm – drygt 470 miljoner. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

Torget i Skellefteå, Möjligheternas torg

Torget i Skellefteå, Möjligheternas torg

Foto: Yvonne Rönngren

Västerbottens län2022-03-16 14:00

– Det är stora offentliga inkomster, säger Boel Flodgren, professor vid Institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Totalt utfärdades 1,5 miljoner p-böter 2021, varav 89 procent var betalda vid årsskiftet. I ett 40-tal kommuner utfärdades inga parkeringsanmärkningar under 2021. 

undefined
Parkeringsböter brukar irritera den som drabbas.

– Kommunerna får inte ta ut parkeringsavgifter om det inte krävs för att ordna trafiken, säger Boel Flodgren, som anser att hela parkeringssystemet borde ses över.

– Det är ett gammaldags system, som verkar till kommunernas och parkeringsbolagens fördel i förhållande till den enskilda felparkeraren, säger hon.

I Västerbottens län utfärdades flest p-böter i Umeå kommun, till en total summa av närmare sex miljoner kronor. I Skellefteå kommun låg summan på ungefär 2,3 miljoner kronor. Både Malå och Norsjö tillhör de kommuner som inte utfärdat någon p-bot under 2021.

undefined
Så här många miljoner tjänade kommunerna i Västerbottens län på felparkeringar under 2021.

FAKTA

Transportstyrelsen sköter administrationen av de parkeringsanmärkningar (felparkeringsavgifter) som är utfärdade på kommunernas gator. De bevakar att inbetalningar sker inom den föreskrivna tiden, skickar ut påminnelser och överlämnar obetalda ärenden till Kronofogden.

Vill du bestrida en parkeringsanmärkning så ska du vända dig till Polisen. För att ansöka om rättelse tar du med dig parkeringsanmärkningen till en polisstation. Detta måste göras inom ett par dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!