VK har gått igenom de anmälningar om hundattacker i Västerbotten som kommit in till länsstyrelsen i Västerbotten under 2022. Det anmälningar som har gåtts igenom är de som anmälts mellan den 1 januari till den 23 oktober 2022, det vill säga de anmälningar som kommit in framtill den dödliga hundattacken inträffade i Robertsfors den 23 oktober i år. Tidningen har gått igenom samtliga anmälningar, vissa undantag har dock gjorts i urvalet, se mer om hur vi gått igenom handlingarna i faktarutan längst ned i artikeln.
Hundattacker som anmälts i Västerbotten 2022, tom 23 oktober:
10 januari
Biten av hund i benet
Hundras: Oklar ras, men "kamphund" nämns
Beslut från länsstyrelsen: Inget beslut tas
Anmälaren berättar han passerar en hund med ägare i en korridor. Efter att han passerat så biter hunden honom i benet, på utsidan av låret. Hunden, som var kopplad, bet till och släppte sedan.
Mannen berättar att han hade rejäla jaktbyxor, men att det ändå blev hål på huden. Han åkte och fick en stelkrampsspruta efter bettet.
I samband med denna anmälan så berättar han också att samma hund attackerat tidigare. Mannen hade då kommit med sin hund i samma korridor, varefter denna hund, som då var lös, sprang fram och bet hans hund i bogen.
Hundägaren säger att hunden aldrig bitit mannens hund, detta menar ägaren är påhitt. Även attacken mot mannens ben menar ägaren är påhittat eller ett missförstånd.
– Antingen blandar han ihop mig och min hund med någon annan som bitit honom eller så säger han detta för att han är rädd för min hund på grund av hans ras och vill bli av med oss. Oavsett anledning så är detta rent påhitt eller missförstånd, säger ägaren.
Länsstyrelsen säger i den senaste handlingen angående hunden att de "inte kommer fatta något beslut denna gång", men att om de får in fler anmälningar så kan beslut fattas.
17 januari
Hund attackerade hundar och bet man i handen
Hundras: Jämthund
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar ärendet utan åtgärd.
En man anmäler att han, när han promenerade i skogen tillsammans med sina kopplade hundar, så kom en stor jämthund och attackerade hans hundar. Mannen försökte avvärja attacken och blev då ordentligt biten i handen. Mannens säger att han har tappat känseln i tummen och väntar på kontakt från plastikkirurg om åtgärd. Hans hundar fick små bitskador i nacken.
Mannen vet inte vem ägaren till jämthunden är.
Länsstyrelsen avslutar ärendet då det inte finns någon ägare att kommunicera med.
29 januari
Hund bet man i armen
Hundras: Amstaff/American bully
Beslut från länstyrelsen: Avslutar ärendet utan åtgärd
Polisen anmäler att de vid ett besök hos ett par får uppgift om att hunden i hemmet bitit en av ägarna i samband med ett bråk dem emellan. Ägaren har enligt polisen bitmärken på armen och eventuellt i nacken, det är blåmärken men det har inte gått hål i huden. Polisen beskriver att hunden visar rädsla gentemot dem, och att den morrar och skäller.
Ägarna säger till länsstyrelsen att hunden absolut inte bitit ägaren, utan att den endast har råkat riva honom. De säger att hunden är lite osäker för män den inte känner, men att den annars är jättesnäll och glad.
Länsstyrelsen vidtar inte någon åtgärd mot hunden eller ägarna utan avslutar ärendet efter att de fått ägarna att registrera hunden i hundregistret.
29 januari
Kvinna föll efter att boxer släppts lös
Hundras: Boxer
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar ärendet utan åtgärd
En kvinna berättar i anmälan att hon var ute och promenerade med sin hund på en cykelbana när en man släppte ut sin boxer lös genom en balkongdörr intill. Boxern springer då i full fart mot kvinnan och hennes hund. Emellan dem finns dock ett staket och boxern springer i stället rätt in i staketet. Detta reagerar kvinnans hund på och drar i väg med full kraft från henne, vilket gör att kvinnan ramlar och slår i bakhuvudet i marken. Boxerns ägare gör ingenting, enligt kvinnan.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärder då det i anmälan inte framgår vem som äger boxern.
30 januari
Hund attackerade ren
Hundras: Oklart
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar ärendet utan åtgärd
En löst springande hund har enligt anmälan attackerat och bitit en ren. Renen fick skador i form av öppna sår som blöder. Djuret haltar och har svårt att röra sig fritt. Renen avlivas.
Utifrån renens skador tror anmälaren att det rör sig om att en hund attackerat renen.
Det är oklart vem som äger hunden. Länsstyrelsen avslutar ärendet.
2 februari
Barn i pulka attackerad av hund
Hundras: Dvärgpinscher
Beslut från länsstyrelsen: Ingen åtgärd
En kvinna anmäler att hennes tvååriga barn attackerats av en dvärgpinscher när denne satt i en pulka. Kvinnan uppger att hon hann avvärja en attack mot barnets ansikte, men att hunden fick tag i barnets axel/arm. Barnet hade en vinteroverall på sig så det blev inget sår. Kvinnan uppger i anmälan att samma hund gått till attack flera gånger, men detta har inte anmälts.
Ägaren vidgår att de träffats på denna dag, men att hunden som slitit sig endast skällde och studsade runt. Ägaren säger att mamman till barnet då skriker och sparkar mot hunden. Ägaren ser inte om barnet blir bitet eller attackerat, utan ser endast att hunden skäller och blev upphetsad. Ägaren till hunden säger att det är förtal att hunden ska ha attackerat flera gånger tidigare.
Länsstyrelsen bedömer att ärendet gällande bristande tillsyn av hund. Ingen åtgärd.
6 februari
Hund attackerade familj i pulkabacke
Hundras: Oklart, men beskrivs som stor, brun och troligtvis blandras.
Beslut från länsstyrelsen: Föreläggande om koppling av hund
En familj befann sig ute för att åka pulka när en hund utan koppel plötsligt kom springande mot dem. Hunden ska enligt anmälan ha skällt, rest ragg och hoppat mot mannen i familjen, när han gick emellan hunden och barnen. Mannen upplevde att hunden ville bita barnen och att den skällde likt en jakthund. Ägaren kom och försökte koppla hunden, men mannen säger att det var svårt då hunden var väldigt uppjagad. Hunden fick syn på en katt, som jagades upp i ett träd.
Mannen skickar med flera foton, tagna vid flera olika tillfällen, för att visa för länsstyrelsen att han stött på hunden lösspringande vid flera tillfällen.
Ägaren till hunden säger att hunden var upphetsad över katten och därför var svår att få tag i och koppla. Han menar att hunden skällde på katten och inte på familjen och att hunden aldrig skulle bita någon.
Länsstyrelsen beslutar om att ge ägaren ett föreläggande enligt lagen om tillsyn av hundar. Föreläggandet gäller att hunden alltid måste vara kopplad med ett högst två meter långt fast koppel vid all vistelse utomhus och på platser där möten med människor och djur kan ske.
14 februari
Lös hund rev ren i bakpartiet
Hundras: Gråhund/Jämthund
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
Via polisen inkommer en anmälan om att en lös hund har rivit en ren så pass illa att den behövde avlivas.
Hundägaren uppger att hunden smet från hundgården. Han tror att hunden sett eller känt av renen från hundgården. Han säger att de under en längre tid haft problem med ren som ofta befunnit sig på gården. Ägaren gav sig av efter hunden när den smitit och kom i fatt den efter 50-60 meter, då hade hunden redan hunnit riva renen i bakpartiet.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd, efter att de förmått ägaren att registrera sina hundar.
19 februari
Hund bet ihjäl chihuahua
Hundras: Grå/jämthund
Beslut från länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd pga hund avlivad
Enligt anmälan så ska en chihuahua vid två tillfällen ha blivit biten av en grå/jämthund. Första gången ska det ha gått "ganska bra" för hunden. Vid andra attacken blev chihuahuan biten över skallen, vilket ledde till att den blödde från ögonen och blev medvetslös. Vid tredje attacken, som anmälan avser, så blev hunden biten en tredje gång. Denna gång dog chihuahuan.
Hundägaren uppger till länsstyrelsen att hunden som bet ihjäl chihuahuan redan har avlivats. På grund av den informationen så avslutar länsstyrelsen ärendet utan åtgärd.
28 februari
Dött djur utanför hundägares bostad
Hundras: Oklart
Beslut från länsstyrelsen: Ärendet avslutas
En anmälan kommer in gällande att en död hund eller katt ligger död utanför en hundägares bostad. Anmälaren uppger att hundägaren har två hundar som denne låter vara ute nattetid. Anmälaren säger att en av hundarna några veckor tidigare bet ihjäl en katt, som sen hittades utanför bostaden där anmälaren nu sett ytterligare ett dött djur.
I ärendet finns endast ytterligare en handling förutom anmälan. Det är en tjänsteanteckning om avslut av ärendet. Där står att djurhållaren har djurförbud och inte får hålla hundar och att beslut om omhändertagande av djuren finns i andra ärenden.
4 mars
Barn attackerat på väg hem från skolan
Hundras: Oklart, men "kamphund" anges
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
Ett barn i 8-årsåldern blir, enligt anmälan, attackerad och biten av en okopplad kamphund på väg hem från skolan. Hunden biter barnet i benet och barnet blir vettskrämt. Inga bitskador uppstod, men på benet ses en liten rispa.
Hundägaren säger att anmälan inte stämmer. Han uppger att hunden var lös och att barnet blev skrämt, skrek och viftade med armarna när hen såg hunden. Ägaren säger att hunden ropades in, men skällde och morrade. Ägaren menar dock att hunden som närmast kom 20 meter från barnet och inte har bitit barnet.
Med hänsyn till vad som framgått i ärendet meddelar länsstyrelsen att den inte kommer utreda ärendet vidare och avslutar ärendet utan åtgärd.
7 mars
Schäfer på väg anfalla två kopplade hundar
Hundras: Schäfer
Beslut från länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
Anmälaren var ute och gick med sina två kopplade hundar när en lös schäferhund kom springande mot dem. Enligt anmälaren sprang schäfern mot dem med öppen mun, som om den ville anfalla hundarna. Anmälaren lyckades få tag i schäferns halsband och påkalla hundägarens uppmärksamhet.
Hundägaren säger i ett yttrande att han såg att hans hund hölls fast av anmälaren. Hans hund satt då stilla. Han menar att hans hund är stor och kraftig och kan smita i bland, men att hunden aldrig har bitit någon liten hund.
Länsstyrelsen bedömer att ärendet gällande bristande tillsyn av hund. Avslutar ärendet utan åtgärd.
11 mars
Skadades svårt i armen efter hundattack
Hundras: Siberian husky
Beslut från länsstyrelsen: Hunden omhändertas för utredning av dess mentala status
En hundägare anmäler själv att hans hund orsakat ett bett på en person. Hunden, som är en draghund, var ute och drog släde. När de passerade en kvinna längs en väg så gick hunden till angrepp och bet kvinnan ordentligt i armen.
Ägaren uppger att hunden tidigare har varit involverad i att orsaka skada på ett litet barn och har ett föreläggande om att ha munkorg inom tätbebyggt område.
Den bitna kvinnan har också anmält händelsen, hon säger i sin anmälan att hunden attackerade henne oprovocerat och bet henne i underarmen. Kvinnan fick en rejäl bettskada som resulterade i stora skador, som ombesörjts av handkirurg.
Länsstyrelsen beslutar om att hunden ska omhändertas. De motiverar beslutet mot bakgrund av den allvarlighetsgrad på skador som hunden orsakat vid flera tillfällen.
Länsstyrelsen uppger att de kommer utreda hundens mentala status och att de efter utredningen kommer meddela beslut om hunden ska säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas.
Det finns inga handlingar från länsstyrelsen som visar vad som hände med hunden efter mentalutredningen.
12 mars
Hund bet annan hund i benet
Hundras: Lapphund
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
En lapphund har enligt anmälan orsakat skador på anmälarens hund vid två tillfällen.
Vid första tillfället ska lapphunden ha kommit inspringande på anmälarens gård och bitit hennes hund fram på bröstet/strupen samt i örat. Hunden började blöda.
Vid andra tillfället, den 12 mars, så var kvinnan ute och gick med sin hund på vägen när samma lapphund kom springandes och bet hennes hund i benet. Ägaren kom dit och drog bort hunden i nackskinnet. Kvinnas hund togs till veterinär som konstaterade att hunden hade ett hål i benet.
Hundägaren säger i ett yttrande att vid första tillfället så kom hundarna i bråk, vilket var en olycklig omständighet. Vid det andra tillfället så visste ägaren inte om att hunden bitit den andra hunden.
Ägaren säger att de oftast brukar ha hunden kopplad och att de alltid kommer att ha det i fortsättningen.
Länsstyrelsen informerar vad som kan hända om fler incidenter sker, men de vidtar ingen ytterligare åtgärd i detta ärende.
12 mars
Hund bet sönder byxor på man
Hundras: Blandras, med bl.a. nakenhund i sig
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar ärendet utan åtgärd
En man anmäler att han blev attackerad när han gick förbi en annan man med två små hundar. När han passerar dem så känner mannen hur det drar till i hans byxa. Han har bråttom och rusar vidare, men upptäcker senare att en av hundarna bitit hål i hans byxor. Mannens sambo knackar senare på hos hundägaren varvid enligt anmälan även hon attackeras. Hundarna ska ha jagat efter henne på innergården och försökt bita henne. Hon sparkade bort en av hundarna så den inte skulle komma närmre och tog sig sedan hem oskadd.
Hundägaren uppger att hon tagit hand om hundarna tillfälligt efter ett dödsfall och att de ska omplaceras. Hundägaren säger också att hon haft en god dialog med den attackerade mannen och att hon betalat byxorna åt honom.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
13 mars
Skallades av hund och spräckte läppen
Hundras: Oklart, men ser enligt anmälaren ut att vara amstaff eller liknande ras
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan vidare åtgärd
Anmälaren uppger att han mötte en hund och frågade ägaren om han fick klappa den. Han fick ett jakande svar och började klappa hunden. Efter ungefär en minut så blev hunden plötsligt aggressiv och skallade honom, därefter bet hunden honom i handen. Mannen uppsökte sjukvård och fick sy sin läpp som spruckit vid skallningen.
Hundägaren uppger att hon varnade för att hunden kan hoppa och nafsa när den blir glad. Hon ser inte exakt vad som händer men säger att hon ser att hunden hoppar på mannen, som sen går i väg. Senare får hon reda på att mannen behövde sys.
Hon säger till länsstyrelsen att hon ändrat tankesätt gällande hunden, att hon alltid har munkorg på den och inte längre låter folk hälsa på den.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan vidare åtgärd.
21 mars
Tryffelhund bet rådjur i baken
Hundras: Lagotto Romagnolo, tryffelhund
Beslut från länsstyrelsen: Ärendet avslutas utan åtgärder
Enligt anmälan från polisen så har en hund slitit sig från sitt strypkoppel och sedan jagat ikapp och bitit ett rådjur i bakdelen. Rådjuret skadades och blev liggande på marken, det avlivades sen på plats av ägaren till hunden.
Hundägaren uppger i sitt yttrande att det måste ha varit något fel på rådjuret då en lagotto-hund inte borde kunna springa i kapp ett friskt rådjur. Hundägaren har varit i kontakt med markägaren och uppger att denne är av samma uppfattning gällande rådjuret. För att förhindra att något liknande händer uppger ägaren att den kommer skaffa ett annat typ av koppel till hunden.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärder.
21 mars
Provocerande möte med jämthund
Hundras: Jämthund
Beslut av länsstyrelsen: Ärendet avskrivs
Anmälaren anmäler ett misstänkt brott mot ett föreläggande. Anmälaren uppger att en hundägare med föreläggande syns med hund igen. Det var en jämthund med koppel, men utan munkorg. Anmälaren uppger att då ägaren varit belagd med föreläggande så upplevdes träffen med hunden som provocerande och stressande, då de räds ytterligare incidenter.
Hundägaren uppger att det är en falsk anmälan, att länsstyrelsens beslut gällande hundhållning följs och att de inte alls varit ute med någon hund i strid mot länsstyrelsens beslut.
Länsstyrelsen avskriver ärendet då de inte har inkommit några bevis som styrker det som finns beskrivet i anmälan.
29 mars
Hund vrålar och gör utfall mot grannar
Hundras: Schäfer
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd.
Anmälaren uppger att en schäfer som bor i närheten har gjort utfall och slitit omkull sin ägare flera gånger. Hunden beskrivs ha ett aggressivt beteende och vrålar rätt ut som att den ska anfalla, samt gör utfall varje gång anmälaren går förbi hunden.
Vid datum för anmälan hade hunden rymt och sprang rakt mot anmälarens hundstängsel och det såg ut som om hunden skulle komma igenom stängslet. Anmälaren tog in sin egen hund, vrålade och kastade en pinne mot schäfern och till slut försvann den.
Anmälaren är rädd för att vara ute på sin egen gård av rädsla för hunden.
Hundägaren berättar att hon brukar sätta sig ned för att orka med hunden, då den är stark. Hon uppger att hon inte märkte när hunden smet ut och visste inte att den varit till grannen. Hon uppger att hon planerar att köpa en munkorg till hunden.
Länsstyrelsen upplyser om vad lagen säger om att den som håller i kopplet måste klara av att hålla sin hund, och avslutar sedan ärendet utan åtgärd.
1 april
Hund sprang in i hönshus och bet ihjäl höna
Hundras: Lajka blandras
Beslut från länsstyrelsen: Länsstyrelsen upphäver polisens omhändertagande
En anmälan kommer in till länsstyrelsen från polisen angående att en hund sprungit in på en gård och raka vägen in i ett hönshus. Hunden kommer sedan ut med en höna i munnen och biter ihjäl den. Den boende försöker jaga iväg hunden, som vill tillbaka in i hönshuset, men den boende lyckas få kontroll på hunden som upplevs som snäll men väldigt hungrig.
Ärendet avslutas och förflyttas till ett annat ärende gällande samma hund. I det ärendet framkommer att polisen omhändertog hunden samma dag som hönsattacken, anledningen till det beslutet var enligt polisen att hunden ofta är ute och springer "vind för våg" och jagar både vilda djur och tamdjur såsom hästar. Några dagar senare upphävs dock omhändertagandet enligt lagen om tillsyn över hundar och katter, då det inte var ett pågående angrepp när polisen kom till platsen. Polisen försöker komma i kontakt med ägaren utan framgång. Polisen omhändertar då hunden igen, nu enligt djurskyddslagen, då hunden är att betrakta som övergiven.
Därefter lämnades ärendet till Länsstyrelsen för utredning om det finns skäl att fastställa polismyndighetens beslut.
Hundägaren uppger då till länsstyrelsen att hunden hade rymt i samband med att han skulle ta in den från hundgården, att han förlustanmält hunden och inte alls blivit kontaktad av polisen.
Länsstyrelsen upphäver då polisens omhändertagande enligt djurskyddslagen, vilket betyder att polisen ska lämna tillbaka hunden till ägaren.
2 april
Hund hugger oprovocerat veterinär i benet
Hundras: Tyskt spets
Beslut från länsstyrelsen: Inga åtgärder vidtas
Anmälaren, som är veterinär, uppger att en hund sprang lös och skällde utanför hennes bostadsdörr. Hon går ut och pratar med hundägaren och när hon står där och pratar så hugger hunden helt oprovocerat henne i benet. Eftersom hon själv jobbar som veterinär säger hon att hon vet att detta inte är ett normalt beteende och hon beskriver att "hunden var helt galen".
Kvinnan fick ett sår i benet och ett cirka sex centimeter stort blåmärke.
Hon har också sett hunden göra utfall vid ett annat tillfälle. Hunden har också attackerat hennes egna hund en tid efter angreppet mot henne själv. Hunden klarade sig utan skador.
Hundägaren säger att hon inte vet om hennes hund verkligen bet kvinnan eller om det är påhittat. Ägaren säger att hunden aldrig visat några tendenser att vilja bitas. Vid tillfället när hennes hund attackerade kvinnans hund säger hon att hunden smitit.
Länsstyrelsen informerar hundägaren att de inte kommer vidta några åtgärder i ärendet, om det inte framkommer nya uppgifter i framtiden.
5 april
Lös hund hoppar mot förbipasserande
Hundras: Oklart
Beslut från länsstyrelsen: Finns inget
Anmälan om en lös hund som utan uppsikt springer ut på vägen och biter, nafsar och hoppar mot förbipasserande. Anmälaren har iakttagit detta beteende minst två gånger.
Länsstyrelsen meddelar hundägaren att de fått in en anmälan om hans hundhållning och ber honom att kontakta länsstyrelsen.
Efter detta finns inga handlingar i ärendet, så det är oklart hur eller om ärendet gått vidare.
17 april
Skällande hund springer in på granntomten
Hundras: Oklart
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
En kvinna anmäler att deras granne inte sköter sin hund enligt reglerna. Den sitter i hundgården och skäller oavbrutet och den springer lös/smiter väldigt ofta. Hon säger också att hon nästan blev attackerad av den häromdagen. Kvinnan vill inte vara rädd att bli attackerad av någon annans hund på sin egen gård.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd eftersom när det gäller lösspringande hundar, eller skällande hundar med mera som på något sätt stör, så ska man vända sig till kommunen, fastighetsägaren eller polisen.
23 april
Schäfrar sprang lösa och anföll folk under en helg
Hundras: Schäfer
Beslut från länsstyrelsen: Ingen åtgärd
Anmälaren säger att två schäfrar sprang lösa ute i ett villaområde under två dagar, utan att någon ägare fanns i närheten. Hundarna hade ingen munkorg och var ute utan tillsyn nästan hela dagarna. Hundarna får enligt anmälaren inte komma in i bostaden, utan säger att när de inte är ute så sitter de instängda i en bil eller fastkedjade i garaget.
Anmälaren uppger att hundarna skäller och gormar på allt som händer och att de springer fram i full fart och anfaller de mesta som passerar i området; både barn, vuxna och hundägare som är ute.
Detta ska ha skett vid ett stort antal tillfällen och har bevittnats av flera i området enligt anmälaren. Två andra personer hade också anmält hundarna till polisen under helgen.
Hundägaren uppger att hon hade lämnat sina hundar hos en hundvakt och trodde att de var i goda händer tills hon blev uppringd av en person som berättade att hundarna var lösa. Ägaren uppger att hon själv aldrig har hundarna lösa och att hon inte kommer anlita hundvakten igen.
Länsstyrelsen informerar djurägaren att de i dagsläget inte kommer fatta någon beslut rörande hundhållningen.
27 april
"Kamphundar" gör utfall och har attackerat barn
Hundras: Cane corso och Cane corso-blandning.
Beslut från länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
Anmälaren är bekymrad över två "kamphundar" som gjort utfall mot folk vid flera tillfällen. Enligt anmälaren så attackerade hundarna för en tid sedan ett fyraårigt barn och hundarna har också nyligen gjort utfall mot en vuxen.
Anmälaren känner stort obehag över hundarna och hur de hanteras och känner en stor rädsla för att de ska bita någon.
Hundägaren säger att hans unghund kan skälla på folk när de är ute och går med barnvagn, om de stannat och står still. Ägaren säger att hunden inte gör utfall men skäller för att han vaktar barnet. Det är något som han jobbar på att förbättra. Han säger att om hans hundar skulle bita någon skulle han avliva dem direkt.
Länsstyrelsen meddelar ägaren att de inte kommer göra något mer gällande hundhållningen i dagsläget.
28 april
Hund bet loss en del av cyklists ben
Hundras: Border collie
Beslut från länsstyrelsen: Föreläggande om koppel och munkorg
En kvinna anmäler att en border collie bitit henne när hon cyklat förbi hunden. Kvinnan var omkring 1,5 meter i från den kopplade hunden när hon kände att det högg till i benet.
Hon tittade på benet och såg att det föll ut köttslamsor och kom blod. Hon säger att hunden tog en tugga av hennes vad och lämnade ett sår på 2,5 centimeter och att det blivit ett hål som går djupt in i benet. Hon tvingades till flera vårdbesök efter händelsen.
Hundägaren berättar att hon var ute och gick som vanligt med sin hund och märkte inte att det kom en cyklist. Hon tror inte heller att hunden märkte det, och därför blev rädd. Hon har aldrig tidigare sett att hunden reagerat på det sättet.
Kvinnan uppger också att hon nu använder munkorg på hunden och håller avstånd till cykelbanor så att hunden inte ska överraskas.
Länsstyrelsen ger kvinnan ett föreläggande som säger att hunden måste hållas fast i ett koppel som längst får vara två meter långt, samt bära munkorg.
Länsstyrelsen motiverar bland annat beslutet med att hunden "de facto bitit loss en del från den angripna kvinnans ben" och att hunden var kopplad vid tillfället men att ägaren ändå inte kunde förekomma eller hindra angreppet.
13 maj
Hund drog cykelställ efter sig och bet annan hund
Hundras: Pinscher
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
Via polisen kommer en anmälan in om att ett par, som var ute och gick med sina två hundar, blev utsatt av en hund som drog ett cykelställ efter sig.
Hunden hade sele och koppel på sig och var fastbundet i ett cykelställ, när hunden fick syn på dem började den skälla och springa mot dem med cykelstället som släpade med. Hunden bet sedan en av parets hundar i nosen så att den började blöda.
Hundägaren berättar att hennes hund har något emot anmälarens hundar, samt några andra hundar. Hon säger att hon hade hunden bunden när hon var ute i trädgården, men kunde aldrig föreställa sig att hunden skulle dra i väg med cykelstället. Hon sprang efter sin hund när hon upptäckte det. Hon uppger att hon försöker undvika anmälarens hundar.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan vidare åtgärd.
16 maj
Hund bet och skakade barn på väg hem från skolan
Hundras: American bully
Beslut av länsstyrelsen: Hunden omhändertas för mental utredning
Via polisen kommer en anmälan in om att en mamma och hennes nioårige son, som var på väg hem från skolan, blev anfallen av en hund. Mamman och barnet passerade en gård med en lös hund på, vartefter hunden kommer ut på gatan och helt oprovocerat biter tag i sonen och börjar skaka honom. Barnet fick panik och försökte dra sig lös, men hunden bet sig tag i honom flera gånger och fortsatte skaka. Mamman försvarade sonen med att sparka på hunden och efter 15-20 meter så lyckades hon få hunden att släppa.
Sonen besökte vården och det konstaterades att han fått blödande bitsår på arm och rumpa.
En man som blev vittne till händelsen mötte därefter ett annat barn som blivit nafsat på i benet av samma hund, och han mötte även en cyklist som hade blivit jagad av hunden.
Vittnet åkte sen, tillsammans med en annan person, runt i bil och försökte ha koll på hunden och varna folk de mötte för den. Till slut lyckades de fånga in hunden med ett rep.
Hundägaren berättar att hunden hade smitit ut, hon hade försökt locka in hunden men sen hade hon ett viktigt möte och hade inte tid att fånga in hunden. Hon hade i stället ringt en anhörig för att ta hand om hunden.
Hundägaren säger att hunden aldrig skadat någon förut. Hon säger att hon i bland använder munkorg på hunden i syfte att den inte ska äta något utomhus.
Länsstyrelsen beslutar att hunden ska omhändertas. De motiverar beslutet med att hunden gått till oprovocerad attack på flera barn samt en vuxen på cykel och att ägaren agerat likgiltigt och visat en bristande förmåga att ta hand om hunden. Efter omhändertagandet ska hundens mentala status utredas, därefter fattas beslut om hunden ska säljas, skänkas bort eller om den ska avlivas.
Det finns inga handlingar som visar vad länsstyrelsens beslut efter utredningen blev.
16 maj
Lösspringande hund jagar rådjur, renar och bilar
Hundras: Border collie
Beslut från länsstyrelsen: Inget beslut
Anmälaren säger att den aktuella hunden aldrig har gått i koppel och att hunden jagar efter allt som rör på sig, såsom rådjur, renar och bilar. Detta har enligt anmälaren pågått i två år.
Hundägaren uppger att hunden jagar bort älg från hans tomt och vidare utanför tomtgränsen. Han säger att hunden inte springer speciellt långt innan den kommer tillbaka. Han håller hunden lös på tomten och säger att det är hundens jobb att jaga bort älgar från hans tomt.
Hundägaren säger att hunden inte jagar bilar eller springer upp på vägen, utan att den smyger upp på vägen. Ägaren säger att slamrande bilar och motorcyklar triggar hunden så att den blir "helt galen".
Länsstyrelsen förklarar gällande lagstiftning för mannen, men de upplever att djurhållaren inte tar till sig den. Han säger att han vet vad reglerna säger, men att det är hundens natur och jobb att jaga bort älgar från hans tomt.
Hundägaren uppger senare att hans hund inte stämmer överens med anmälarens signalement och att det måste vara en annan hund som anmälaren avsett.
Länsstyrelsen meddelar senare djurägaren att de inte kommer fatta något beslut i detta ärende.
20 maj
Hund springer lös och hoppar på folk
Hundras: Oklart
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
En anmälan kommer in om att en lösspringande hund uppehåller sig i ett bostadsområde och springer runt och hoppar på folk. Hunden försökte också ge sig på anmälarens katt, men anmälaren lyckades hålla upp katten. Någon hundägare syntes inte till.
Länsstyrelsen uppger att ingen ytterligare information inkommit i ärendet, och då det inte finns tillräcklig information för att göra något ytterligare så avslutas ärendet.
23 maj
Hund är "mer eller mindre alltid lös"
Hundras: Cane corso
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
En anmälan kommer in om en hund som "mer eller mindre alltid är lös". Den springer runt på vägen ensam flera gånger i veckan, och ses lös på gården utan ägare i närheten. Hunden uppges springa emot honom och vara väldigt på, när anmälaren går på promenad. Anmälaren är orolig att hunden ska springa mot barn eller djur som är ute.
Hundägaren säger att hunden brukar vara lös på gården, men att hunden aldrig lämnar gården utan bara vaktar den. Hunden lämnar bara gården om nån stannar och börjar "gulla", då kan hunden gå från gården för att hälsa säger ägaren.
Länsstyrelsen beslutar att inte agera vidare i ärendet.
27 maj
Okopplade hundar gick till attack mot hund
Hundras: Oklart
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
En kvinna som var ute på promenad med sin hund anmäler att två okopplade hundar kom springande mot dem under promenaden och därefter attackerade hennes hund. Hennes hund fick en sårskada under ögat. Anmälaren uppger att ägaren försökt kalla in hundarna, men att de inte lyssnade på ägaren.
Länsstyrelsen avslutar ärendet, då de inte vet vem som äger hundarna.
30 maj
Schäfer bet och skadade grannens hund
Hundras: Schäfer
Beslut av länsstyrelsen: Inget beslut tas
Via polisen kommer en anmälan in från en kvinna som uppger att hennes hund blivit biten för andra gången av grannens schäfer. Schäfern ska denna gång ha bitit tag i ryggen på anmälarens hund och sedan skakat den. Hunden skadades och fick uppsöka veterinär för att sys. Kvinnan uppger att hennes hund även blivit jagad av samma hund fyra gånger tidigare. Schäfern har varit okopplad samtliga gånger.
Hundägarna menar att anmälarens hund inte "är helt oskyldig" utan gör utfall och har huggit deras hund flera gånger. Hundarna tycker inte om varandra, och har aldrig gjort det. Ägaren uppger att de nu har kommit överens om att rasta hundarna vid vattnet på olika tider.
Länsstyrelsen tar beslut om att inte ta något beslut angående deras hundhållning.
31 maj
Okopplade hundar skällde och gjorde utfall
Hundras: En liten blandras och en större blandras
Beslut av länsstyrelsen: Ärendet avslutas utan åtgärd
Anmälaren kom och gick på gatan och hennes hund gick bredvid henne när två hundar kommer springande mot dem, skäller aggressivt och gör utfall. Anmälaren hade sin egen hund skyddad mellan benen och lyckades sparka bort hundarna. Hundarna var inte kopplade och anföll utan provokation.
Samma anmälare ringer senare igen efter en ny händelse. Denna gång har hundarna återigen fått syn på anmälaren och hennes hund och börjar springa mot dem. De har koppel på sig men ingen som håller i kopplet. Hundarna reser ragg och är aggressiva. Anmälaren lyckas få bort hundarna, men är rädd att det ska gå illa snart.
Länsstyrelsen avslutar ärendet "då det inte finns skäl för Länsstyrelsen att ta något beslut i ärendet".
6 juni
Pittbull springer lös och attackerar vid flera tillfällen
Hundras: Pitbull
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
Anmälare uppger att deras hund blev attackerad när de tog en morgonpromenad. Helt oprovocerat ska en okopplad pitbull ha attackerat deras kopplade hund. Pitbullen ska enligt anmälan ha flugit på deras hund och bitit fast sig i halsen på den. De fick till slut bort hunden från deras hund. Ytterligare en pitbull ska också ha kommit springande, men den fick de stopp på innan den gjorde något. Ägaren till pitbullarna gjorde ingen ansats att hämta hundarna enligt anmälan. Enligt anmälaren är det inte första gången de attackerar andra hundar.
Länsstyrelsen pratar med en annan person i området för att höra om det stämmer att även deras hundar blivit attackerade. Denna berättar om flera tillfällen när hundarna gått till attack och säger att "flera i byn varit med om liknande incidenter. Man kan fråga nästan vem som helst".
Hundägaren säger att det kan hända att hennes hundar någon gång har sprungit fram till promenerande som gått förbi deras tomt. Att en av hennes hundar ska ha bitit en annan hund säger hon "låter otroligt" då hundarna inte är aggressiva, de enda de gör är att de hälsar på andra hundar.
Hon säger att de numera inte släpper ut hundarna lösa på gården, att de hålls kopplade eller i hundgård. Kvinnan uppger också att hon registrerat hundarna hos Jordbruksverket, såsom länsstyrelsen ville.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
12 juni
Doberman anfaller hund och kvinna
Hundras: Doberman
Beslut av länsstyrelsen: Inget beslut
Anmälaren och ytterligare en person är på promenad med sin hund när en annan hund kommer springande från en tomt och anfaller deras hund. Kvinnan i sällskapet ställer sig mellan hundarna och blir då biten i låret. Anmälaren kastar sig på den attackerande hunden och håller fast den tills ägaren kommer. Hunden fick skador i sitt bakben och tas till veterinär. Kvinnan har en skada i benet och söker sjukvård.
Hundägaren uppger att hunden är en gårdshund och går lös på deras gård. Han beskriver hunden som väluppfostrad och snäll. Han säger att vid den aktuella händelsen så sprang deras hund till sällskapet för att hälsa, och att något därefter händer som gör att deras hund jagar den andra hunden. Hundägaren tror att något triggade hundens jaktinstinkt, och säger att det kan ha varit kvinnans egna hund som bet henne i benet.
Länsstyrelsen informerar att händelsen inte kommer att leda till något beslut gällande hundhållningen.
19 juni
Hund bet annan hund
Hundras: Blandras
Beslut av länsstyrelsen: Inget beslut tas
Polisen lämnar in en anmälan om att en hund blev attackerad av en annan hund, när hunden var ute på promenad med sin ägare. Hunden ska ha rusat fram och bitit hunden.
Länsstyrelsen gör flera försök att nå både anmälaren och hundägare via telefon, men utan resultat.
Länsstyrelsen uppger sen att uppgifterna i ärendet inte är av sådan art att de kan ta något beslut i ärendet.
22 juni
Hund bet annan hund över ryggen
Hundras: Husky-blandras
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
En anmälare uppger att en hund bitit hans hund över ryggen och mellan frambenen. Hunden behövde uppsöka veterinär för att ta hand om såren.
Hundägaren berättar att hunden som blev biten var lös och sprang fram till hans hund, som var kopplad. Han berättar att hans hund bet tag i hunden som sprang fram, men tror att hans hund gjorde det reflexmässigt. Hunden släppte snabbt den andra hunden.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
24 juni
Polisen orosanmäler hund
Hundras: Akita
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
Polisen lämnar in en orosanmälan gällande en hund. I samband med ett jobb på en adress ska en hundägare ha berättat för polisen att deras hund inte tycker om okända personer och att den kan bli aggressiv. Polisen får också uppgifter att hunden bitit en person i halsen tidigare, och att hunden inte tycker om barn och tidigare har bitit barn.
Hundägaren säger till länsstyrelsen att den händelse där hunden bitit en person i halsen, som polisen berättar om, hände för över fem år sedan. Hundägaren säger också att det inte stämmer att hunden bitit barn. Ägaren uppger att hunden hålls kopplad vid all vistelse utomhus och att den också vistas i hundgård.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
27 juni
Lösspringande och aggressiva hundar springer runt på ort
Hundras: Akita
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
Polisen lämnar in en anmälan sedan de fått uppgifter om lösspringande och aggressiva hundar på en ort. Hundarna uppges springa lösa och också vara fastkedjade i träd. Polisen fick också in uppgifter att en hund samma dag som anmälan hittats lös ensam på E4.
Ärendet handläggs sedan vidare i ett annat ärende som kommit in och som gäller samma hundar. Det ärendet gäller anmälan om bristande djurhållning. I de handlingarna framgår att en av hundarna lämnats in på polisstationen efter att ha hittats lös. Den är inte omhändertagen utan registrerad som hittegods hos polisen.
I en tjänsteanteckning hos länsstyrelsen, från samma dag som ovan, uppges att en anhörig till hundägaren ska hämta ut hunden hos polisen. Det står att den anhöriga troligen inte kommer ta hand om den andra hunden som bor på samma adress.
Två dagar efter den första anmälan får länsstyrelsen ett samtal från en boende i området som säger att hundägarna inte är lämpliga att ha hundar alls, då det varit många incidenter med dessa hundar på orten. Framförallt en av hundarna upplevs aggressiv och hundägaren ska ha bussat hundarna på folk som passerar.
Länsstyrelsen skickar därefter ut ett brev till hundägaren om att denne är anmäld för sin djurhållning, och ber ägaren kontakta dem så att de kan "diskutera er djurhållning". Några ytterligare handlingar finns inte i ärendet så det är oklart vad länsstyrelsen beslutat om i detta fall.
8 juli
Hund sprang ut via öppen dörr och gjorde utfall
Hundras: Vorsteh
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd.
En kvinna som var ute och gick med sin hund ser en hund som kommer springande från en öppen ytterdörr mot dem. Hunden gör utfall mot hennes hund och gör sen utfall mot kvinnan, och får då tag i hennes arm. Hon får sår i armen, men behöver inte uppsöka sjukvård.
Hundägaren säger att ytterdörren blåste upp av sig själv, och att hunden då sprang ut och hoppade mot kvinnan och hennes hund. Hundägaren tror inte att kvinnan blev biten av hennes hund.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
10 juli
Hund bet kvinna i handen
Hundras: Rottweiler
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
En kvinna anmäler att hon blivit biten i tummen av en hund. Det skedde när hon mötte grannens rottweiler i trappuppgången och den gjorde utfall mot hennes hund. Kvinnan plockade upp sin hund, och i samband med det fick hon skadan i handen från rottweilern.
Hundägaren uppger att de alltid har dörren stängd och låst men säger att hunden vid detta tillfälle smet ut genom dörren på något sätt. De uppger att de alltid har sin hund kopplad, och förstår att grannen blev rädd när hunden smitit ut.
Länsstyrelsen avslutar ärendet utan åtgärd.
11 juli
Attackerade gravid kvinna och hennes hund
Hundras: Amstaff/Pittbull
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar ärendet. Hunden uppges vara avliden.
Ett par, som var ute och cyklade, med sin hund blev utsatta av en hund som rusade mot dem. Hunden bet först deras hund och sedan kvinnan. Hunden dunkade även huvudet mot kvinnans mage. Kvinnan var gravid och hämtades med ambulans. Det konstaterades att kvinnan var ok, men hade ett sår på magen. Den attackerande hunden hade ett koppel efter sig och ägaren fanns i närheten.
I anmälan, som kommer från polisen, uppges att ägarna efter samtal med polisen beslutat att avliva hunden. Länsstyrelsen får aldrig tag i hundägaren, men avslutar ärendet då polisens uppgifter om att hunden avlivats anses trovärdiga.
12 juli
Hund attackerade man och bet honom två gånger
Hundras: Blandras med schäfer och husky
Beslut av länsstyrelsen: Tipsar om koppel och munkorg. Ingen ytterligare åtgärd.
Anmälaren var utanför en fastighet, där det satt en hund utanför. Hunden tog fart mot anmälaren och attackerade honom. Enligt anmälan så flög hunden mot honom och bet honom två gånger i underarmen. Fick uppsöka vård för att se om såren.
Hundägaren uppger att hunden smitit ut genom ett öppet fönster. Ägaren uppger att hunden är rädd av sig och har en besvärlig situation bakom sig. Länsstyrelsen upplyser om att hunden inte får vara inblandad i fler situationer och tipsar om att alltid hålla den i koppel. Upplyser om att munkorg kan vara en bra idé när de är bland mycket folk. Ingen ytterligare åtgärd från länsstyrelsen.
22 juli
Hund bet annan hund i låret
Hundras: Tysk wachtelhund
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En kvinna som var ute och rastade sin hund mötte en hundägare med sina hundar lösa. En av hundarna bet anmälarens hund i låret. De fick uppsöka veterinärvård.
Hundägaren uppger att hundarna rök i hop, men att de snabbt kunde säras på och att ingenting mer hände.
Det finns inga handlingar från länsstyrelsen om vad som hände sedan i detta ärende.
22 juli
Hund sprang fram och morrade och gläfsade
Hundras: Leonberger
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärd
En kvinna som rastat sina två hundar och var på väg till sin bil i ett parkeringsgarage ser plötsligt att en annan hund kommer rusande mot dem. Hunden skäller inte men morrar och gläfsar och kvinnan upplever att den är ute efter hennes hanhund. Kvinnan ställer sig mellan den attackerande hunden och sina hundar så att hunden inte ska komma åt.
Hundägaren uppger att händelsen var en olyckshändelse, hunden var kopplad men slet sig från henne. Hon upplevde sin hunds kroppsspråk som lekfullt och harmoniskt och säger att hunden aldrig visat aggressivitet eller elakhet.
Länsstyrelsen bedömer utifrån de uppgifter som framkommit att händelsen är att betrakta som en olyckshändelse. De avslutar ärendet utan åtgärd.
24 juli
Schäfer flyger på annan hund
Hundras: Schäfer
Beslut av länsstyrelsen: Vidtar inga åtgärder.
En anmälan kommer in om att en hund slitit sig och flugit på en annan hund som fick skrapsår på benet och kinden.
Hundägaren säger att hans hund har svårt för många hundar och gör utfall. Ägaren säger till länsstyrelsen att han skaffat ett särskild sele och har en nosgrimma. De har också satt upp en grind vid sitt boende och bestämt med anmälaren att de ska gå olika håll när de är ute med sina hundar.
Länsstyrelsen vidtar inga åtgärder.
26 juli
Förvildad hund på rymmen i flera månader
Hundras: Draghundstyp/Huskey
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En anmälare hör av sig om en hund som varit lösspringande i över en månad, och är orolig för att den ska attackera tamdjur eller barn. Hunden har tidigare bitit en katt så illa att den blivit avlivad på grund av skadorna. Anmälaren beskriver om hur hunden driver omkring på orten, och är förvildad.
Hundägaren berättar att hunden varit på rymmen sedan i maj då den råkade smita ut genom ytterdörren. Ägaren har en åtel med kamera som registrerar då hunden är där men han har inte hunnit skjuta den. Hunden beskrivs som mycket skygg. Länsstyrelsen säger vid det samtalet de bör lösa problemet inom en vecka, genom att fånga in eller skjuta hunden och att länsstyrelsen därefter kommer besluta vad som ska ske.
En annan av hundens ägare uppger att de försökt fånga in hunden via fällor, och att de varit i kontakt med jaktlaget. De har kämpat sedan maj med att fånga in hunden och vet inte vad de ytterligare ska göra.
Hundägarna berättar också i en inlaga i slutet på augusti hur mycket åtgärder de vidtagit för att fånga in hunden, men att de ännu inte lyckats.
Det finns inga fler handlingar i ärendet, så det är oklart vad som skedde med hunden.
31 juli
30 hundar som ägaren inte har koll på
Hundras: Olika raser och storlekar
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En anmälan kommer in om 30 hundar. Anmälaren säger att två personer har alldeles för många hundar som de inte har koll på. Anmälaren ska ha blivit biten av en av hundarna och det ska också förekomma mycket bråk mellan hundarna. Enligt anmälan brukar det vara "nån lös hund när man passerar", men att det vid detta tillfälle var cirka 10-15 stycken som sprang runt anmälarens bil och skällde. När anmälaren går ur bilen och försöker avhjälpa situationen blir hon biten.
Det finns inga ytterligare handlingar i ärendet som visar om och hur länsstyrelsen agerade i fallet.
22 augusti
Pitbull gjorde utfall
Hundras: Pitbull
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar utan åtgärder
Anmälaren uppger att en pitbull gjort utfall mot denne när de möttes utomhus. Anmälaren uppger att det var knappt så att hundägaren orkade hålla hunden. Hunden har också stått ute och skällt på natten, bunden i lina.
Länsstyrelsen har skickat ett brev till hundägaren där de berättar om att de fått in en anmälan om dennes hundhållning. Den skriver också att den själv inte har konstaterat att det förekommer brister och meddelar att den inte kommer att utreda ärendet vidare. Länsstyrelsen skickar med information om gällande bestämmelser och avslutar ärendet utan ytterligare åtgärd.
27 augusti
Hundar jagar barn och springer ut i trafiken
Hundras: Oklart
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En anmälare ringer till polisen och uppger att två hundar springer omkring utomhus på en ort. Hundarna uppges ha jagat barn och springer ut i trafiken. Anmälaren säger att detta sker varje vecka.
Länsstyrelsen skickar brev till hundägaren där de säger att de vill komma i kontakt med denne för att prata mer om anmälan som kommit in. De skickar också ut ett påminnelsebrev när de inte fått något svar.
Därefter finns inga ytterligare handlingar i ärendet.
29 augusti
Chihuahua biter barn och hänger i klänningar
Hundras: Chihuahua
Beslut av länsstyrelsen: Utreder inte ärendet vidare
En anmälan kommer in om att anmälarens anhöriga har en hund som hoppar, biter och river hans treåriga barn. De har inte behövt uppsöka vård. Hunden uppges också ha bitit två andra personer som börjat blöda. Hunden kan i bland hoppa och bita i anmälarens ben när han går förbi, och den släpper inte. Hunden uppges också hoppa upp och hänga i klänningar. Anmälaren säger att hunden är allmänt arg och ouppfostrad.
Länsstyrelsen skickar ett brev till hundägaren om anmälan och bifogar också information om gällande bestämmelser. De meddelar samtidigt att de inte kommer att utreda ärendet vidare.
22 september
Schäfer har attackerat flera gånger
Hundras: Schäfer
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En schäfer har, enligt anmälan, attackerat och bitit en annan hund flera gånger. Anmälaren har behövt uppsöka veterinärvård för sin hund.
Det finns inga handlingar i ärendet som visar hur ärendet fortskred, så det är oklart hur och om länsstyrelsen agerade i fallet.
25 september
Kamphund bet annan hund två gånger
Hundras: Kamphund
Beslut av länsstyrelsen: Avslutar ärendet då hundägare saknas
En anmälan kommer in om att hund attackerades av en annan hund när de var ute på promenad. Av anmälan framgår att vid mötet med den andra hunden och dess ägare så bet den mötande hunden den andra hunden i nacken. Den attackerande hunden tappades av sin ägare vartefter den bet den andra hunden igen.
I anmälan uppges ett namn på hunden men inget namn på ägaren. Ägaren uppges dock troligtvis bo på en adress i närheten.
Länsstyrelsen avslutar ärendet då det saknas hundägare till händelsen.
4 oktober
Hund har oprovocerat hoppat på och bitit andra hundar
Hundras: Border collie blandras
Beslut av länsstyrelsen: Avslutas utan åtgärd
En anmälan kommer in om att en hund oprovocerat har hoppat på och bitit hundar. Det har enligt anmälaren varit flera incidenter, en hund ska ha blivit så illa biten att den behövde opereras. Anmälaren är rädd att hunden ska ge sig på människor också.
Länsstyrelsen skickar ett brev till hundägaren om anmälan. Den skickar också information om gällande bestämmelser och meddelar att de inte kommer att utreda ärendet och avslutar ärendet utan ytterligare åtgärd.
6 oktober
Jack russel bet annan hund svårt
Hundras: Jack Russel
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
Enligt anmälan så var en man på promenad med sin hund när de mötte en kvinna och hennes hund. Den hunden slet vartefter kvinnan ramlade och tappade kopplet. Hunden gav sig sen direkt på mannens hund och bet den ordentligt. Hunden behövde veterinärvård. Enligt anmälan så uppträder den andra hunden alltid aggressivt i möte med andra hundar, det har hänt tidigare att hunden krupit ur selen, att ägaren tappat hunden och att den då bitit andra hundar. Anmälaren säger att flera i området är rädda för hunden.
Det finns inga handlingar i ärendet som visar hur ärendet fortskred, så det är oklart hur och om länsstyrelsen agerade i fallet.
10 oktober
Blev biten i rumpan av hund i trapphuset
10 oktober
Hundras: Vallhund
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
En kvinna anmäler att när hon öppnade ytterdörren i trapphuset så blev hon biten i rumpan av en hund. Den rusade mot henne och hoppade upp och bet henne. Kvinnan fick ett blödande sår på cirka 1,5 centimeter. Hon uppsökte vård och blev omplåstrad.
Det finns inga handlingar i ärendet som visar hur ärendet fortskred, så det är oklart hur och om länsstyrelsen agerade i fallet.
17 oktober
Ytterligare anmälan om hunden som jagar rådjur och bilar
Hundras: Oklart
Beslut av länsstyrelsen: Oklart
Enligt anmälan så ska en hund springa lös i området "jämt". Den är ute själv utan ägaren, skiter på anmälarens tomt och jagar bilar, renar och rådjur. Flera i grannskapet är enligt anmälaren irriterad på detta. Hunden har anmälts även vid tidigare tillfälle under året, se ärendet 16 maj.
Länsstyrelsen skickar ett brev till hundägaren om anmälan och uppmanar hundägaren att kontakta dem för att diskutera djurhållningen.
Det finns inga handlingar i ärendet som visar hur ärendet fortskred, så det är oklart hur och om länsstyrelsen agerade i fallet.
Fakta
VK har begärt ut samtliga handlingar från länsstyrelsen i Västerbotten rörande hundattacker i Västerbotten under 2022, fram till den 23 oktober, när den dödliga hundattacken på en kvinna i Robertsfors inträffade.
Länsstyrelsen har uppgett till VK att de skickat samtliga handlingar i ärendena om hundattacker i Västerbotten, och som rör de datum vi begärt ut. De handlingar som skickats till VK rör ärendetypen "Anmälan".
Anmälningarna har i vissa fall kommit till länsstyrelsen via polisen, i andra fall har drabbade personer direkt skickat in sin anmälan till länsstyrelsen.
Vissa av anmälningarna har vi slagit i hop, då de rör anmälan om samma händelse. Vissa anmälningar har skickats från länsstyrelsen i Västerbotten till andra länsstyrelser då hundägaren bor på annan ort eller har flyttat från länet, de fallen har vi inte tagit med i denna genomgång.
Det som skrivs om vad som hänt i fallen är vad som har uppgetts i de handlingar som finns hos länsstyrelsen.
När vi uppger hundras i ärendena så är det den hundras eller den beskrivning av hunden som uppges i handlingarna som vi anger. I vissa fall är det oklart vilken ras det handlar om.
Vi skriver hundägaren i samtliga fall där en person har yttrat sig som ansvarig för hunden i ärendet. I vissa fall rör det sig inte om den faktiska hundägaren, utan någon annan som tagit hand om hunden tillfälligt eller under längre tid.
När de gäller anmälningar som inkommit under hösten 2022 så har flera av dem ännu inte avslutats, utan är pågående, därför finns inte alltid utfallet med.