Här är orterna där covid-smittan ökar mest

Covid-smittan fortsätter att sprida sig i norra Västerbotten, särskilt i Skellefteå kommun. En granskning som Norran gjort visar att orter som Burträsk och Kåge haft störst andel positiva provsvar i förhållande till folkmängd under de senaste tre veckorna, medan Malå och Norsjö klarat sig bäst.

Norran har granskat vilka större tätorter i norra Västerbotten som har flest antal nya covid-fall under perioden 15 februari till 7 mars, samt vilka orter som har flest andel nya smittade i förhållande till folkmängd.

Norran har granskat vilka större tätorter i norra Västerbotten som har flest antal nya covid-fall under perioden 15 februari till 7 mars, samt vilka orter som har flest andel nya smittade i förhållande till folkmängd.

Foto: Arkivbilder/Norran

Västerbottens län2021-03-10 18:00

Totalt registrerades 1614 nya covid-fall i de större tätorterna i norra Västerbotten under perioden 15 februari till 7 mars. Drygt 1000 av dessa bor i Skellefteå. Bland de mindre orterna sticker Kåge och Burträsk ut med 114 respektive 85 nya fall, vilket motsvarar drygt fem procent av befolkningen i dessa orter.

Den tätort som har lägst andel ny smittade under samma period är Norsjö, med 14 nya fall vilket motsvarar 0,7 procent av befolkningen. Även Malå ligger förhållandevis bra till.

– Det som sticker ut i statistiken är väl att vi ser så pass få nya fall i Malå och Norsjö. Det är svårt att säga vad det beror på, dels kan det bero på att invånarna följer rekommendationerna på ett bra sätt, dels kan det bero på tillfälligheter. Annat som spelar in är hur många naturliga samlingsplatser det finns och hur det ser ut på arbetsplatserna, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

undefined
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Hur kan det komma sig att orter som tidigare varit hårt drabbade, som Kåge och Burträsk, är hårt utsatta även nu?

– Det finns egentligen ingen logik, utan det kan bli så här när samhällssmittan är stor. Även om Kåge till exempel haft många smittade tidigare så är det fortfarande väldigt många som inte har immunitet mot smittan och det gör att den kan få fäste igen.

Vilken betydelse har det att det nu är det muterade brittiska viruset som sprids i Skellefteå kommun?

– Det har stor betydelse, eftersom det sprids lättare. Vi har en hög smittspridning i hela Skellefteområdet, men det går att vända. Se på Lycksele, säger Stephan Stenmark.

Hur kan det komma sig att Lycksele lyckats bromsa smittan, men inte Skellefteå?

– Utmaningen är större i Skellefteå eftersom det är ett större samhälle. Folk bor tätare och det är fler människor som rör sig ute i samhället. Nu gäller det att vi håller ut, att vi följer alla restriktioner och gör allt vi kan för att minska våra sociala möten tills alla blivit vaccinerade.

Om statistiken

Här nedan ser du antalet nya fall i samtliga större tätorter i norra Västerbotten under perioden 15/2–7/3. Siffran vid varje ort anger hur många personer som uppgett respektive ort som postadress i samband med att de testats positivt. Det kan därför ingå något fall från kringliggande mindre byar i statistiken. Andelen nya fall, som du hittar under stapeldiagrammet, grundar sig på befolkningssiffror från 2019.

Smittspridningen

Så här stor andel av befolkningen har fått ett positivt covid-svar under perioden 15/2–7/3

Burträsk: 5,2 procent (85 fall)

Kåge: 5 procent (114 fall)

Byske: 3,7 procent (66 fall)

Skelleftehamn: 3,1 procent (103 fall)

Bureå: 3 procent (78 fall)

Lövånger: 2,8 procent (23 fall)

Skellefteå: 2,7 procent (1005 fall)

Jörn: 2,4 procent (16 fall)

Ursviken: 1,7 procent (68 fall)

Boliden: 1,2 procent (20 fall)

Malå: 1 procent (22 fall)

Norsjö: 0,7 procent (14 fall)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!