Summan Försäkringskassan krävde tillbaka från länsborna

Drygt 47 miljoner kronor kunde ha betalats ut felaktigt från Försäkringskassan i Västerbotten förra året. 17 och en halv miljon av dessa stoppades, resten begärdes in i återkrav från länsborna skriver VK.
– Vi polisanmäler ungefär 25 procent av våra ärenden, säger Oscar Berglund, områdeschef för kontrollutredningar vid Försäkringskassan.

Sjukpenning och Bostadsbidrag finns bland de bidrag som oftare förekommer i utredningarna om felaktigheter hos Försäkringskassan.

Sjukpenning och Bostadsbidrag finns bland de bidrag som oftare förekommer i utredningarna om felaktigheter hos Försäkringskassan.

Foto: Christin Olsson/Scanpix

Västerbottens län2023-07-20 17:43

30 miljoner kronor. Så mycket krävde Försäkringskassan i återbetalning från länsborna under 2022 berättar VK. Det handlar om utbetalningar som av olika anledningar inte skulle ha genomförts. Ytterligare 17 och en halv miljon kronor skulle ha betalats ut felaktigt, men betalningarna stoppades efter att Försäkringskassan utrett ärendena.

– Det här är genomsnittligt och följer mönstret i hela riket med de fel vi upptäcker. Så att Västerbotten sticker inte ut på något negativt sätt, säger Oscar Berglund, områdeschef för kontrollutredningar vid Försäkringskassan.

undefined
Sjukpenning och Bostadsbidrag finns bland de bidrag som oftare förekommer i utredningarna om felaktigheter hos Försäkringskassan.

Året dessförinnan, 2021, var siffrorna lägre. Då begärdes 24 miljoner i återkrav. 12 miljoner kronor hindrades från att betalas ut felaktigt.

I år har Försäkringskassan hittills genomfört 120 utredningar i länet. Myndigheten gjorde också lokala återkrav på 4 miljoner kronor och förhindrade felaktiga utbetalningar om 3,3 miljoner kronor.

– Både återkraven och förhindrade felaktiga utbetalningar från föregående år har gått upp något. Vi får väl se hur det här året slutar, om vi är kvar på samma nivåer eller om vi har lyckats komma ned i beloppen.

Sammanlagt utreddes 330 fall i länet under 2022 där myndigheten kontrollerade om det skett felaktiga utbetalningar. I ungefär hälften av dem, 166 stycken, skedde en åtgärd. Det kan handla om att den som drabbats får begränsningar, indrag eller återkrav. I vissa fall kan det gå så långt som till en polisanmälan, vilket det också gjorde i 68 av utredningarna.

– Vi polisanmäler ungefär 25 procent av våra ärenden. Det är likadant i Västerbotten. Där kan man säga att vi gör bedömningen om det kan röra sig om brottsligt uppsåt, kan det vara så – då anmäler vi det till polisen. Det finns hela spektrumet i det vi kallar felaktigheter. Det finns slarvfel till rent kriminella uppsåt och även rent kriminell brottslighet i vissa fall. Då är det framför allt i assistansersättningen som vi ser de riktigt grova kriminella uppläggen, säger Berglund.

– Siffrorna behöver inte automatiskt betyda att det blir fler som utnyttjar systemet, utan jag skulle vilja säga att vi har blivit skickligare på att upptäcka det.

undefined
Sammanlagt utreddes 330 fall i länet där myndigheten kontrollerade om det skett felaktiga utbetalningar under förra året.

SIFFRORNA FÖR 2022 I KORTHET

Västerbotten

Utredningar om felaktiga utbetalningar: 330 stycken. I 166 av dem genomfördes någon form av åtgärd.

Polisanmälningar: 68 polisanmälningar där agerandet kan vara straffbart.

Summa återkrav: omkring 30 miljoner kronor

Summa förhindrade felaktiga utbetalningar: omkring 17,5 miljoner kronor

I hela landet

Summa återkrav: cirka 1 miljard kronor

Summa förhindrade felaktiga utbetalningar: cirka 1 miljard kronor


Felaktigheter uppdagas oftast efter att länsbor sökt tillfällig föräldrapenning eller föräldrapenning. Även sjukpenning och bostadsbidrag hör till de bidrag där det oftast uppdagas felaktigheter. Så är det för hela riket, enligt Berglund.

– Det är stora förmåner som många av medborgarna ansöker om och då finns det större felmarginal. Det är min tolkning av det, säger han.

Utredningar påbörjas inte sällan i samband med att Försäkringskassan får in ett tips.

– Det kan handla om ett externt tips, att någon lämnar tips till Försäkringskassan, eller så kan det komma från en annan myndighet som ser felaktigheter i utbetalningar eller liknande. Det kan också komma in internt från våra egna handläggare.

De vanligaste anledningarna till att utbetalningar sker felaktigt, uppger myndigheten på sin hemsida, är att den som ansökt lämnat felaktiga uppgifter. Det är också vanligt att förändringar, som sker under en period som en person får ersättning för, inte inrapporteras.

Siffrorna kommer från Försäkringskassan och är ungefärliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!