Tandvården: Äldre kallas – men många avbokar besök

Pandemin fortsätter att påverka Folktandvården i länet. Sedan augusti månad kallas 70-plussarna till besök igen, men det är fortfarande många som inte kommer.

Den som vill besöka tandläkare i Västerbotten kan få köa länge.

Den som vill besöka tandläkare i Västerbotten kan få köa länge.

Foto: Tore Meek

Västerbottens län2020-10-02 09:00

Redan i juni konstaterades ett bortfall på cirka 20 procent av intäkterna i verksamheten. Det var då cirka 7,5 miljoner kronor för mars och april. Efter juli månad har summan vuxit till 20 miljoner. Det visar hälso- och sjukvårdsnämndens senaste delårsrapport.

Under coronapandemin har tillgängligheten till allmäntandvården försämrats ytterligare. För barn- och ungdomar är köerna högst en månad. Men inom vuxentandvården är köerna längre. Drygt 30 procent får vänta mer än ett halvår. När det gäller patienter med ökad risk att utveckla försämrad tandhälsa är förseningarna ”oroväckande”, enligt rapporten. 

Men det finns även förbättringar. Exempelvis att andelen som får vård inom vårdgarantin ökat, andelen är nu 66 procent. Siffran väntas fortsätta öka under året. Bakgrunden är enligt rapporten den kraftiga utökningen av ST-utbildningen som beslutades ifjol.

Sedan augusti kallas personer över 70 år till tandläkarbesök igen, främst de med hög sjukdomsrisk. Men det är den enskilda individen som avgör om de ska komma eller inte och tandvården upplever fortfarande många avbokningar här. 

Anna-Maria Berggren Stenlund är tandvårdschef i Region Västerbotten.

Uteblir de äldre på grund av rädsla för smittan?

– Ja, och det är ju så här, att den som är äldre och tillhör en riskgrupp måste själv göra bedömningen om de ska komma eller inte, beroende på sina specifika risker. Vi kan inte bestämma det, säger Anna-Maria Berggren.

Men det finns risker även med att avstå sina tandläkarbesök.

– En infektion i munnen som inte åtgärdas kan ju förvärras och påverka allmäntillståndet, säger hon. 

Vad gäller köerna inom vuxentandvården handlar det delvis om prioriteringar, fortsätter hon. 

– Det här är ett gemensamt problem vi har i hela länet, ett organisatoriskt problem. Resurserna måste fördelas rättvisare, som det är nu får Umeå mer än Skellefteå, säger hon. 

Tandläkarbristen som råder arbetar man med både på kort och lång sikt. 

– Kortsiktigt genom att rekrytera både nationellt och internationellt, och genom att ta in pensionärer. Vi jobbar också aktivt med att jobba mot utbildningarna för att få studenterna att välja Västerbotten. 

Akuttandvården fungerar fortsatt bra inom hela länet, enligt rapporten. För patienter med akuta problem som måste åtgärdas direkt lyckas folktandvården erbjuda tider redan samma dag som de hör av sig. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!