Ökning av TBE i Sverige – men Norrland förskonat

Förra året ökade fästingburen TBE-smitta i många delar av Sverige. Men Västerbotten sticker ut – i positiv mening.

Fästing som skall borra sig ner.

Fästing som skall borra sig ner.

Foto: Rolf Hamilton

Västerbottens län2024-07-16 16:15

I Västerbottens län har inte ett enda fall av fästingburen TBE rapporterats in de senaste tio åren, skriver nyhetssajten Newsworthy. 

Trots att antalet fall, enligt Folhälsomyndigheten, ökat i nästan hela landet, är Västerbottens län förskonat – än. 

2023 rapporterades totalt 594 fall i Sverige. Det är en markant ökning från året dessförinnan då samma siffra låg på 451 fall. Över en tioårsperiod har den totala smittsiffran i landet nästan tredubblats. 

De södra och mellersta delarna av landet är där flest svenskar smittas. Stockholms län är värst drabbat. Där rapporterades 121 fall under 2023. Det är en ökning med 66 procent sedan föregående år, då antalet fall låg på 73, uppger Newsworthy. 

Idag är det bara Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län som inte har någon kommun med förhöjd förekomst av TBE i Sverige. Men, å andra sidan, innebär det dock inte att TBE-smitta inte har påträffats alls i dessa områden. 

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Inkubationstiden är vanligen en till två veckor. De flesta drabbade får inga symptom, men ungefär en tredjedel får mildare influensaliknande symptom, och ytterligare en andel utvecklar allvarligare symptom med hjärninflammation, hög feber, huvudvärk och förvirring. Vissa får också kramper och förlamningar.

De allra flesta blir helt återställda, men vissa kan få långdragna eller bestående besvär.

Det går att vaccinera sig, vilket rekommenderas av regionernas smittskyddsenheter till de som rör sig i områden med förhöjd förekomst av TBE. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!