Länsstyrelsen kan komma på hembesök

Enligt lag är fastighetsägare skyldig att bekämpa invasiva växter, och nu har länsstyrelsen börjat göra besök runt om i Västerbotten för att se om detta följs.

Chatarina Karlsson, handläggare på länsstyrelsen.

Chatarina Karlsson, handläggare på länsstyrelsen.

Foto: Länsstyrelsen

Västerbottens län2023-10-18 16:00

Sedan 2021 har länsstyrelsen skickat ut informationsbrev till fastighetsägare med en lista över invasiva växter på deras fastighet. Nu har man börjat följa upp bekämpningen av dessa, något som fastighetsägarna enligt lag är skyldiga att göra. 

– Det står i EU-lagstiftningen som kom 2014. Den har Sverige tagit in i sin egna lagstiftning, säger handläggare Chatarina Karlsson på Länsstyrelsen. 

En del besök har genomförts sedan breven skickades ut.  

– Vi har sett att några startat att ta bort växterna, men det är lika många som inte gjort det. 

Med några personer har Länsstyrelsen pratat personligen med. Vissa kan få föreläggande om det inte blivit skött. Andra kan få underrättelse att Länsstyrelsen varit på plats och kan återkomma nästa år.

– De som får föreläggande förstår allvaret i situationen.

Föreläggande kan leda till vite om inga åtgärder tas. 

– Syftet med tillsynen är inte att sätta dit någon, utan det viktiga är att bekämpningen kommer i gång eftersom de invasiva växterna är ett verkligt hot mot den biologiska mångfalden. Vi vill hjälpa till så det blir så lite arbete och så små kostnader som möjligt. 

De invasiva arterna det rör sig om är jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. 

– Invasiva arter trycker bort ungefär 60 procent av alla arter som försvinner. De är väldigt duktiga på att sprida sig. Ju längre du väntar med att ta bort dem, desto mer jobb och kostnader blir det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!