– Det är positivt att något färre barn har behövt uppleva en vräkning, Samtidigt finns en risk att de med små ekonomiska marginaler drabbas av pandemins effekter längre fram, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden i ett pressmeddelande.
Fram till den sista juni i år vräktes 136 barnfamiljer – en ökning med nio familjer jämfört med första halvåret 2019. Antalet berörda barn har minskat från 253 till 245. Totalt sett har antalet genomförda vräkningar av privatpersoner minskat med cirka 12 procent – från 1 350 vräkningar första halvåret i fjol till 1 182 under samma period i år.
– Det kan tyda på att det vräkningsförebyggande arbetet har intensifierats till följd av pandemin. Ganska många hyresvärdar agerar mindre offensivt vid hyresförseningar nu; man försöker hitta andra tillfälliga lösningar så att människor inte ska drabbas, säger Johan Krantz.
Bland barnfamiljerna är ensamstående föräldrar extra utsatta, framför allt ensamstående mammor.
– Ensamstående föräldrar har ofta små ekonomiska marginaler. Nu löper många även en stor risk att drabbas av pandemins effekter. Det är viktigt att samhället fångar signaler tidigt för att kunna motverka ett ökat antal vräkningar i den här gruppen, säger Johan Krantz