Experternas svar om covid-19-vaccinet

Ska personer som varit bekräftat sjuka i covid-19 vaccinera sig? Hur kan de allmänna råden förändras i och med vaccinationerna? Hur testas vaccinerna? Den kommande massvaccineringen för covid-19 väcker många frågor – här svarar experterna. Det rapporterar VK.

Foto: VK

Västerbottens län2020-12-21 10:01

Inom en mycket snar framtid kan EU ha godkänt ett vaccin mot covid-19. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen räknar med att Pfizer/Biontech vaccinkandidat kommer att godkännas senast den 23 december.

Även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är optimistisk. Han uppgav i torsdags till Sveriges Radio Ekot att Sverige kommer att påbörja vaccineringen mot covid-19 den 26 eller 27 december.

Men vilka kommer att vaccineras först, hur säkra är vaccinen och hur ska massvaccineringen gå till?

VK har ställt en rad frågor till Ronny Lestander, vaccinsamordnare för covid-19 vid Region Västerbotten, Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten och Sara Byfors, enhetschef för Folkhälsomyndigheten.

Vilka vaccin granskas och hur säkra är de?

I dagsläget granskas fyra vaccinkandidater av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Säkerhetsrutinerna för covid-19-vaccin är desamma som andra vaccin i EU.

– Vi kommer vid ett eventuellt godkännande av covid-19-vaccinerna att ha en god uppfattning om hur effektivt de skyddar mot covid-19 hos vuxna och äldre, och vi kommer också att känna till vanliga och mindre vanliga biverkningar som inträffar relativt snabbt efter vaccination, berättade Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket tidigare i december för TT.

De vaccin som kan bli aktuella i Sverige är från fyra olika företag: Moderna, Pfizer, Astra Zeneca och Janssen Pharmaceutica.

Vilken vaccinkandidat ser ut att godkännas först?

– Som det ser ut just nu planeras Pfizers kandidat att godkännas först, därefter Modernas och sedan Astra Zenecas, men detta kan kastas om, säger Ronny Lestander till VK.

undefined
Ronny Lestander är vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

I företagens egna kliniska studier som gjorts på vaccinen har majoriteten av biverkningar som rapporterats varit milda.

Med anledning av vad som inträffade efter vaccinationen av svininfluensan, då flera personer fick narkolepsi, vilka tester görs på dessa vaccin för att kontrollera att de är säkra att använda?

– Det är gjorda enligt de standarder som finns för framtagande av medicin och vaccin. Att ta fram detta vaccin har gått fortare än vanligt, samtidigt så fanns det ett påbörjat arbete på ett vaccin mot coronavirus sedan tidigare. Vaccinen genomgår alla kliniska prövningar som krävs för att få ett godkännande, säger Ronny Lestander.

Hur säkerställer man att inte okända biverkningar upptäcks?

– Det är ingen som kan lova någonting. Det vi vet nu är att bra studier är gjorda. Vi misstänker inte att det ska finnas några okända biverkningar. Sedan har vi kanske också lite tur att ett par miljoner, i England och USA har fått vaccinet innan vi kommer att börja. Skulle det dyka upp några biverkningar, så kommer vi att se det innan, säger Ronny Lestander.

– Man ska ta människors oro på allvar. De biverkningsprofiler som man har sett i de stora studierna är förväntade: lokala reaktioner, svullnad, ömhet och feber. Det är ett tecken på att kroppens immunförsvar reagerar, säger Stephan Stenmark och tillägger:

– Förutom de stora studier som görs, kommer man också ha hunnit vaccinera väldigt många människor i England och USA och få ytterligare kunskap om eventuella biverkningar innan Sverige är i gång. Av den data jag har sett hittills ser det ut att vara mildare biverkningar.

undefined
Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Trots ett vaccin innebär det inte att pandemin är över. Så länge det fortfarande finns smitta kvar i världen kan infektionssjukdomar komma tillbaka, menar Folkhälsomyndigheten.

– Men förhoppningen är att vaccinerna på sikt ska bidra till att minska smittspridningen av covid-19 så att pandemin klingar av och upphör, uppger Folkhälsomyndigheten till TT.

Hur kommer vaccinationen att påverka de allmänna råden? Kan vi förvänta oss lättnader under våren?

– Vi tror att vaccinationen så småningom ska göra så att vi inte behöver ha kvar samma strikta råd. Troligen blir det snarare mot hösten, innan man har vaccinerat så många att man får den effekten att man kan låta bli att hålla avstånd. Vissa av råden kommer att finnas kvar längre än så skulle jag tro. Det är svårt att säga, vi får följa utvecklingen både vad gäller vaccinationen och smittspridningen, säger Sara Byfors.

– Jag tror ändå att det kommer ta tid. Frågan om rekommendationerna styrs av den allmänna smittspridningstakten. Det är en fördel att vi kommer i gång och att vi kan skydda liv och hälsa, men det kommer att ta en stund innan spridningstakten minskar. Det är när vi har vaccinerat en stor del av den vuxna befolkningen, som vi kommer få effekt på smittspridningen, säger Stephan Stenmark.

Hur stor del av befolkning måste vaccinera sig innan man uppnår ett önskvärt skydd och de allmänna råden kan lättas?

– Exakt var brytpunkten går återstår att veta. För vacciner som vi har haft en längre tid vet vi vad som krävs, i vissa fall krävs det att 90 procent vaccinerar sig. Ju fler som väljer att vaccinera sig, desto bättre effekt, säger Stephan Stenmark.

Kommer de som är vaccinerade att kunna röra sig mer fritt i samhället?

– Jag har svårt att se att vi skulle ha olika råd för vaccinerade och icke vaccinerade. Man kommer att ha ett skydd med vaccinet, de är väldigt effektiva, sedan är inget vaccin hundraprocentigt effektivt. Man vet inte vilken individ som har det hundraprocentiga skyddet och vem som inte har det, säger Sara Byfors och fortsätter:

– I situation där det uppstår trängsel, så bidrar alla till att det bli trängsel. Det går inte att veta vem som är vaccinerad eller inte i en sådan miljö.

Blir man immun när man har vaccinerat sig eller kommer det krävas en vaccination varje år likt vaccinationen mot säsongsinfluensan?

– Immun tror jag man att blir, men exakt hur länge vet vi inte. Det pågår studier. Utan att veta skulle jag inte bli förvånad om vi i framtiden behöver booster-vaccinera, alltså en påfyllning av vaccinet – men det återstår att se, säger Stephan Stenmark.

Folkhälsomyndigheten har tidigare uppgett för TT att:

"De vaccin som godkänns för användning gör det sedan tillverkaren har kunnat visa att vaccinet är säkert och att det ger skydd mot sjukdom. Hundraprocentig immunitet för varje individ kan inte garanteras, men vacciner har i fas 3-studier visat ge ett bra skydd mot att insjukna och mot att bli svårt sjuk och dö".

Vaccinationen i Västerbotten förväntas starta i mitten av januari. Regionens mål är att så många som möjligt av länets invånare över 18 år ska vara vaccinerade mot covid-19 före den sista juli 2021.

Enligt en preliminär leveransplan kommer ungefär 6000 doser att levereras i januari och 15 000 doser i februari – men allt detta förutsätter naturligtvis att ett vaccin godkänns.

Vilka kommer att vaccineras först?

– De första doserna kommer att prioriteras till personer som bor på särskilda boenden för äldre, äldre personer som har hemsjukvård och eller hemtjänst, make/maka/partner, samt personal som arbetar med dessa grupper. Detta för att skydda dem som har störst risk för att bli allvarligt sjuka och dö till följd av viruset, säger Ronny Lestander.

Vilka grupper rekommenderas inte att vaccinera sig?

– Vi håller precis på att ta fram en lista över det. Barn och gravida brukar vanligtvis uteslutas eftersom det görs för lite studier på dessa grupper. Kliniska studier har påbörjats på barn, men de är inte slutförda. Gällande gravida ska det finnas tillräckligt med skäl för att vi ska vaccinera, men vi kommer att uppdatera vilka grupper som inte bör vaccinera sig när vi får mer information, säger Ronny Lestander.

I Storbritannien har vaccinationen påbörjats, men brittiska myndigheter avråder personer med historik av svåra allergiska reaktioner från att ta Pfizers vaccin, varför då?

– Det är av den enkla anledningen att man inte vet vad de kan få för reaktioner. Ofta är det en grupp där det finns en ökad risk. Personer som tidigare har reagerat mot andra vaccin kommer vi att rekommendera att vaccinera sig på en särskild plats, där läkare finns närvarande eller avråda dem från att vaccinera sig.

Bedömer Folkhälsomyndigheten att personer som har varit bekräftat sjuka i covid-19 och fått antikroppar, ska vaccinera sig?

– Även om man har genomgått en infektion så bör man vaccinera sig, vi gör ingen skillnad på det. Oavsett om man har antikroppar eller inte, säger Sara Byfors.

undefined
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Varje vaccin kräver två doser, hur ska ni hålla koll på att patienter får två doser av samma vaccin?

– Grundtanken är att man redan vid sitt första vaccinationstillfälle kommer att få tid för den andra vaccinationen. Vi kommer också att dela ut vaccinationskort där det framgår vilket vaccin man har fått. Detta är nödvändigt om vissa personer av någon anledning måste ta sin andra vaccination i ett annat län. Inom Region Västerbotten har vi ett gemensamt journalsystem, så där går det att se vilket vaccin man har fått, säger Ronny Lestander.

Var ska vaccinationerna genomföras? Kommer ni att ställa upp vaccinationsanläggningar i konferenslokaler eller liknande?

– Så långt det är möjligt kommer vi att försöka gå via hälsocentralerna med bokade tider. Dels för att det ska gå att genomföra på ett smittsäkert sätt, men också för att det bli enklare att lämna återbud om vi inte skulle få tillräckligt många doser, säger Lestander och fortsätter:

– Till sommaren, när allmänheten ska vaccineras och förutsatt att vi både har vaccin och de personalresurser som krävs, finns sporthallar och andra samlingslokaler som tänkbara lösningar.

Tittar ni på att ta hjälp av privata aktörer för att klara av massvaccinationen?

– Vi tittar på det, men först måste det juridiska lösas eftersom detta vaccin ges till Region Västerbotten. I lagen om offentlig upphandling har vi inte rätt att ge bort vaccin till privata aktörer.

Pfizers vaccin kräver förvaring i -70 grader, hur länge klarar sig ett vaccin utanför frysen?

– Det håller fem dagar efter bruten kylkedja. Ett vaccin som inte förbrukas inom den tidsramen går inte att använda. Det kräver en viss logistik när vaccinen ska levereras från Umeå till exempelvis Sorsele. Vi har inte heller fått alla säkerhetsdokument. Vaccinen levereras i kartonger med 900 doser, men vi vet ännu inte om vi får dela kartongerna.

De 6000 doser som förväntas komma i januari, räcker det till att vaccinera boende på särskilda boenden och dess personal?

– Nej, de är fler än så.

I Västerbotten finns över 40 000 medborgare som är över 70 år, det kommer kräva 80 000 doser. När kan de förväntas vara vaccinerade?

– Det beror helt på tillgången av vaccin, men förhoppning är att riskgrupper och sjukvårdspersonal ska vara vaccinerade innan sommaren.

Kommer vaccinationen att vara gratis?

– Ja, den kommer att vara kostnadsfri, säger Ronny Lestander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!