Dyster milstolpe nådd: ”Hade kunnat undvikas”

På fredagen nåddes en dyster milstolpe i Västerbotten. Sedan coronapandemins utbrott har nu 1000 bekräftade fall av covid-19 registrerats i länet. ”Den fortsatta ökningen av smittspridningen – på krogar, arbetsplatser och i idrottslag – är oroande”, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark till Västerbottens-Kuriren.

”Vi har gått upp till en högre nivå som är aktivt oroande”, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

”Vi har gått upp till en högre nivå som är aktivt oroande”, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Foto: Collage

Västerbottens län2020-09-25 15:59

Efter att ytterligare 21 fall rapporterats in under fredagen har nu sammanlagt 1002 länsbor bekräftats smittade med covid-19 sedan det första registrerade fallet i början av mars tidigare i år. Det skriver VK.

Den senaste tidens ökning av antalet fall är beklämmande, menar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

– Vi har gått upp till en högre nivå som är aktivt oroande, säger han.

Vid smittspårning av de nya fall som konstaterats har det också visat sig att dessa hade kunnat undvikas om folk i större utsträckning efterlevt gällande rekommendationer och restriktioner.

– De hade kunnat undvikas om folk inte varit lika nära varandra, om folk hållit distansen, säger Stephan Stenmark och fortsätter:

– Det är inte så att folk medvetet har varit ute när de varit sjuka. Vår uppfattning är att när folk är sjuka så stannar de hemma. Snarare handlar det om personer som har varit på väg att bli sjuka, som är smittsamma, som vistats nära andra personer på sin arbetsplats, i ett idrottslag eller på krogen.

Har ni sett tecken på spridning i sådana miljöer i Västerbotten?

– Ja, de är definitivt riktiga exempel, även om de inte är namngivna, säger Stephan Stenmark.

Under fredagen drabbades Umeå FC:s A-lag av ytterligare fyra fall av covid-19, och totalt har nu tio personer i och i anslutning till laget konstaterats smittade. Enligt Stephan Stenmark är utvecklingen i UFC ett bevis på att risken för smittspridning ökar ju högre nivå ett lag spelar på.

– Vi ser samma utveckling i hela Sverige. Ju seriösare ett lag är desto högre blir risken för spridning. De som tränar ofta och spelar många matcher träffas i grupp oftare. Misslyckas man då med att hålla distansen så är risken för smittspridning större, säger han.

Västerbotten är en av de regioner i Sverige som hittills varit förskonade från större utbrott av smittspridning. Har vi vaggats in i en falsk trygghet som gjort oss oförsiktiga?

– Ja, jag tror det. Det i kombination med att det är ett helt normalt mänskligt beteende att vilja låta saker återgå till det normala. Men det kan vi inte göra. Vi måste fortsätta hålla fysisk distans och undvika att samlas i större grupper, både på jobbet och på fritiden. De som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån, de som inte måste åka kollektivt ska inte göra det, vi ska inte ordna större fester och på ställen där man måste röra sig ska man vara noga med att hålla distans.

Är den pågående ökningen en följd av att vi haft så låga smittotal tidigare?

– Nej, det tror jag inte. Smittspridningen ökar ju i Stockholm också. Men det är klart att Västerbotten definitivt är ett län där många inte har haft sjukdomen än. Vi är jättetacksamma för att vi haft en relativt liten smittspridning här, men det innebär också att många är ”at risk” och kan bli smittade om smittan sprids. Det är ett av skälen till att vi inte får tappa fokus.

Enligt Stephan Stenmark är det först och främst människor mitt i livet som nu blir sjuka, personer som inte behöver sjukhusvård för sin covid-19. Men med en mer omfattande smittspridning ökar också risken för att gamla och svaga ska drabbas.

– Risken är att det spiller in, att smittan dyker upp bland vårdpersonal och vidare in på sjukhus eller äldreboenden. Ska vi skydda våra sårbara måste vi som själva inte löper så stor risk för att bli allvarligt sjuka sköta oss, säger Stephan Stenmark.

Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!