Undersökningen, som gjorts av försäkringsbolaget If, visar att det under 2022 rapporterades om 68 stölder av katalysatorer i Västerbottens län – en ökning med 61 rapporterade stölder jämfört med för två år sedan.
– Stölderna har ökat år för år i Västerbotten. De här stölderna ställer till stora problem för de drabbade bilägarna som kan behöva vänta många månader på att kunna använda sina bilar igen. Sverige har blivit ett öppet mål för internationella stöldligor som ser en nästan obefintlig risk att åka fast. De samarbetar allt oftare med organiserade brottsnätverk i Sverige, säger Ann Hassel Tano.
I ett pressmeddelande skriver If att det framför allt är äldre bilmodeller, från 1990- och 2000-talet, som drabbats av stölderna och det med anledningen att katalysatorerna på de nyare bilmodellerna ofta är inbyggda och svårare för tjuven att komma åt.
– Tjuvarna har blivit väldigt specialiserade och organiserar sig i nätverk, så det kan vara svårt att skydda sig. Men att använda garage när det går och stöldmärka bildelar kan förebygga. Den stora insatsen krävs vid våra gränser. Polisen och Tullverket behöver mer resurser och mandat att slå till, säger Hassel Tano.
Förklaringen till den stora ökningen är bland annat att priser på de ädelmetaller som katalysatorerna innehåller har rusat.