Under tisdagen beslutade ett enigt regionfullmäktige att det ska vara fortsatt avgiftsfritt att utebli från bokade vårdbesök. Det är något som annars kostar 200 kronor, men som under den rådande pandemin har slopats.
Men under debatten lyfte allianspartierna frågan om att senare se över avgiften, och höja den till mer än det dubbla, 500 kronor. Nicklas Sandström (M) tyckte att avgiften bättre borde representera den faktiska kostnad som uppstår. Han hänvisade till undersökningar från södra Sverige.
– Det finns exempel där patienter på grund av älgjakt inte dykt upp till en operation. Då står ett helt operationslag redo. Det är helt felaktigt använda resurser, säger Nicklas Sandström.
Han fortsätter:
– Andra regioner har höjt avgiften, och då har antalet uteblivna besök minskat. Det har gett ett positivt resultat.
Peter Olofsson (S) tycker att det är fel att lägga krutet på avgiften.
– Krutet bör läggas på att patienter själva kan påverka när de har möjlighet att exempelvis opereras. Och hur man ska vara förberedd. Avgiften är nog en begränsad del i sammanhanget, det känns som en destruktiv del, säger han.
Ewa-Maj Karlsson (C) påpekar att avgiften för ett uteblivet besök vid Folktandvården kostar 500 kronor.
– Där är vi snabba att boka om eftersom det är så dyrt att utebli. Men när det gäller ännu dyrare vård ska vi inte ens kunna fundera på möjligheten. Jag tycker inte alls att det är att slå på fel saker, utan det är helt rätt.
Debatten hettade till när en allianspolitiker yttrade orden ”det ska svida” att utebli från ett vårdbesök.
Alejandro Caviedas (V) tycker att politikerna måste sätta sig in i människors vardag bättre.
– Ni kan inte förutsätta att folk bara struntar i besöken. Hur vet ni det? Det kan vara någon som missat bussen och inte har en bil. Ska det svida för dem också tycker ni, tänk er för vad ni säger, en del vanliga väljare lyssnar på den här debatten, säger han.
Betty-Ann Nilsson (KD) berättade att de inom den vårdverksamhet hon arbetar i alltid tar hänsyn till giltiga orsaker att inte dyka upp.
– De som inte ens hör av sig, de får betala. Frågan behöver ses över, för allas vårt bästa, säger hon.