De flesta som vårdas för covid-19 är ovaccinerade

I Västerbotten vårdades på fredagen 20 covidpatienter på sjukhus, varav tre på IVA. Norran kan nu avslöja att merparten av dessa inte är vaccinerade och att samtliga på IVA tillhör åldersgruppen 47–61 år. ”Bland de inlagda finns vaccinerade, men majoriteten är ovaccinerad”, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbotten.

Foto: VLL (Pressbild)

Västerbottens län2022-01-14 19:00

Av de 20 covidsmittade patienterna i Västerbotten vårdas en fjärdedel egentligen för andra åkommor, men i samband med att de lades in togs ett covidtest som visade sig vara positivt och de behandlas då på samma sätt som övriga covidpatienter – oavsett om de har symptom eller inte.

– Patienterna vårdas på olika avdelningar, men hålls isolerade. Vi har sju personer inlagda i Skellefteå, ett tiotal i Umeå och tre i Lycksele. Det rör sig om både kvinnor och män och från spridda åldersgrupper, säger Brita Winsa.

Tillhör merparten någon form av riskgrupp?

– Det jag kan säga är att majoriteten av de covidsmittade som vårdas på sjukhus i länet inte är vaccinerade, och det är ju egentligen den största riskgruppen man kan tillhöra. 

Vad gäller covidpatienterna som vårdas på IVA så är två inlagda i Umeå och en i Skellefteå. Samtliga tre är i åldern 47–61 år.

– Det handlar om både män och kvinnor och det finns även riskgrupper bland dessa patienter, säger Johan Thunberg, chef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.

undefined
Johan Thunberg, chef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.

Finns det både vaccinerade och ovaccinerade covidpatienter på IVA?

– Jag vill inte uttala mig om det eftersom det handlar om ett fåtal personer: Men det jag kan säga generellt är att det utan tvivel är betydligt större risk att hamna på sjukhus om du inte är vaccinerad. 

Men det finns ju även vaccinerade bland de 20 som är inlagda i Västerbotten – vilken effekt har egentligen vaccinet?

– Västerbotten är mig veterligen den region i landet med flest vaccinerade, över 80 procent av befolkningen, så om vaccinet inte hade haft någon effekt så skulle ju de allra flesta covidsmittade som kräver sjukhusvård vara vaccinerade. Så ser det inte ut, utan de allra flesta som blir allvarligt sjuka är ovaccinerade, det gäller både i Västerbotten och i landet i övrigt, säger Johan Thunberg.

Både Johan Thunberg och Brita Winsa bekräftar att läget inom vården i Västerbotten är ansträngt, främst beroende på sjukdom och karantän inom personalen. 

undefined
Tre covidpatienter vårdades på IVA i Västerbotten på fredagen. Samtliga i åldern 47–61 år.

– Visst känner man en viss oro inför framtiden. Toppen på smittan beräknas komma om 1–2 veckor och sedan dröjer det ytterligare någon vecka innan vi ser toppen vad gäller inlagda covidpatienter. Det är också många andra som är i behov av vård och det är redan nu trångt på avdelningarna, men vi får hoppas på det bästa, säger Brita Winsa.

Har ni någon uppmaning till allmänheten?

– Jag vill uppmana dem som fortfarande inte vaccinerat sig att göra det. Vaccinet skyddar inte fullt ut mot smitta, men risken att bli allvarligt sjuk samt att smitta andra minskar kraftigt. Vi ser att nu att omikronvarianten slår särskilt hårt mot yngre så det är viktigt att även yngre tar vaccinet, säger Johan Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!