Då tar regionen beslut om samtycke för vaccination

Den 9 augusti ska 16-17-åringarna börja vaccineras men innan dess måste Region Västerbotten ta beslut om de ska kräva samtycke från vårdnadshavarna eller inte. Nu är det klart när beslutet tas, rapporterar VK.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, berättar när regionen ska ta beslut om samtycke.

Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, berättar när regionen ska ta beslut om samtycke.

Foto: AnnaKarin Drugge/VK

Västerbottens län2021-07-19 18:29

I dagarna kommer Region Stockholm och Skåne att ta beslut om det ska krävas samtycke från vårdnadshavarna eller om ungdomen är tillräckligt mogen för att själv bestämma.

– Vi har tittat på det och inte riktigt bestämt oss ännu, säger vaccinsamordnaren i Region Västerbotten Ronny Lestander till VK.

Region Västerbotten vill avvakta för att se vilka beslut regionerna i Stockholm och Skåne tar och kommer därför att avvakta med ett eget beslut till denna vecka.

– De har hittat en lite smidigare lösning i Skåne.

Det handlar om att de utgår från att det finns ett samtycke för 16-17-åringarna. Vården ska också kunna göra en mogenhetsbedömning.

– Om de skulle upptäcka att de inte riktigt är mogna så kommer man att kräva samtycke, säger Lestander.

Beslutet för Västerbottens del ska tas under denna vecka.

I Region Uppsala kommer man i första hand att göra en mognadsbedömning i samband med vaccinationen. Vid tveksamheter ska de också inhämta föräldrarnas samtycke.

Region Kalmar och Region Östergötland kommer däremot att kräva underskrift av vårdnadshavare. I Östergötland ska dessutom skolsköterskor finnas med vid vaccinationen för att skapa trygghet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!