Covidvården i länet

Den extrema smittspridning av covid-19 som sker nu är inget man märkt av inom intensivvården i Västerbotten. Hittills har ingen med omikron vårdats på Iva. ”För ett år sedan hade den smittspridning som råder nu varit en katastrof, men i dagens läge märker vi ingen ökad belastning på Iva. Ingen av de patienter som legat på Iva har haft omikron”, säger Johan Thunberg, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten. VK har tittat närmare på hur intensivvården av covidpatienter ser ut i dag – och det är en stor skillnad mot för i pandemins början.

Montage

Montage

Foto: VK

Västerbottens län2022-01-22 08:45

Den senaste tiden har smittspridningen av covid-19 ökat lavinartat, både i Västerbotten och i Sverige. Men trots att rekordmånga nu smittas, noterar vården i Västerbotten inga toppnoteringar i antalet som behöver sjukhusvård. Det skriver Västerbottens-Kuriren.

Under hösten 2021 varierade antalet patienter som behövde sjukhusvård för covid-19 mellan 0 och fem patienter. I början av januari började antalet att öka och i mitten på januari är det ett tjugotal i länet som behöver sjukhusvård. De intensivvårdade har hittills i januari varierat mellan en till fyra patienter.

undefined
”Belastningen inom intensivvården har inte galopperat iväg”, säger verksamhetschefen. Bilden är från ett tidigare besök på Iva.

Men trots att kurvan på de sjukhusvårdade i länet pekat uppåt sedan december är det långt i från någon toppnotering som nu sker. När det var som flest patienter, i mars 2021, var det närmare fyra gånger så många – 76 personer – som var i behov av vård. När det gäller intensivvård så var toppnoteringen den 15 mars förra året, då 20 personer med covid-19 var inlagda på Iva.

Johan Thunberg, som är verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten, säger att den nya virusvarianten omikron, som är den som sprids som en löpeld i samhället nu, inte alls belastar vården på samma sätt som tidigare covid-varianter gjort.

– Det är en enorm skillnad. Det är otroligt mycket färre patienter som behöver Iva-vård. Med viss reservation för att jag kanske inte har den absolut senaste uppdateringen, så kan jag säga att ingen av de inlagda på Iva har haft omikron. Belastningen inom intensivvården har inte galopperat iväg såsom man hade kunnat förvänta sig utifrån hur smittspridningen faktiskt ser ut, säger Johan Thunberg.

undefined
Johan Thunberg är verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård i Västerbotten.

Annat var det för ett år sedan – och för två år sedan. Våren 2020 och 2021 var vården under stor press med ett stort inflöde av covidpatienter. I dag är det inte bara inflödet av covidpatienter som ser annorlunda ut mot i början av pandemin, utan även vården av patienterna har förändrats.

Vaccin, nya läkemedel och behandlingar har tillkommit och vårdtiderna minskat.

– De som lades in den första vågen 2020 hade vi långa vårdtider på, det kunde vara vårdtider på över tre veckor. Medelvårdtiden på Iva var 13 dygn, men i slutet av 2020 sjönk det raskt och 2021 var vårdtiden nio dygn. Då hade vi lärt oss hur vi skulle behandla, vilka antivirala läkemedel man skulle använda, att lägga patienterna i bukläge och använda högflödesbehandling med syrgas och koagulationsbehandling mot blodproppar, säger Johan Thunberg och fortsätter.

– Den stora skillnaden i dag jämfört med i början är att vi kan så oerhört mycket mer om vad det här är för typ av sjukdom, i början hade vi ju ingen aning.

De som är i behov av intensivvård för covid-19 i dag säger Johan Thunberg främst är personer med olika riskfaktorer samt ovaccinerade.

– I Västerbotten är uppemot 90 procent av den vuxna befolkningen vaccinerad, vilket innebär att det är otroligt få ovaccinerade i samhället. Sett utifrån det faktumet är det proportionerligt väldigt många ovaccinerade som läggs in på sjukhus. Risken är avsevärt mycket högre för ovaccinerade att hamna på sjukhus, säger Johan Thunberg.

När en patient väl är i behov av intensivvård, ovaccinerad eller inte, är det oftast lungproblem som gör att man är i behov av den.

– De symtom som för patienter till Iva är lungproblem, att de inte kan syresätta sig.

Kan det förklara att ni på Iva inte har några omikron-patienter då omikron inte tros påverka lungorna på samma sätt?

– Ja. Jag vet inte hur mycket evidens det finns för det, men det börjar komma en viss evidens för att omikronvarianten sätter sig mer i de övre luftvägarna medan övriga varianter sätter sig mer i de nedre luftvägarna. Mycket tyder på att omikron inte orsakar lika allvarlig sjukdom.

En annan anledning till att relativt få är i behov av intensivvård i dag säger Johan Thunberg handlar om infektions- och medicinklinikernas arbete.

– De förtjänar mycket beröm, det som de har lärt sig hindrar att många kommer till Iva. De lägger patienterna i bukläge och använder högflödesgrimman med syrgas. De vårdar väldigt svårt sjuka, som tidigare har behövt ligga på Iva. De har gjort ett fantastiskt arbete, säger han.

Elin Turborn/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!