Fortsatta dödsfall med covidsmitta

Det har varit märkbart tyst kring covid-19 senaste månaderna. Men smittan finns fortfarande i samhället. Första halvåret 2023 avled 28 personer i Västerbotten med covid-19.

"En vanlig patient tidigare under pandemin var en medelålders, överviktig man som inte hade någon längre sjukdomshistoria. Flera blev svårt lungsjuka. Det har förändrats", säger Martin Angelin.

"En vanlig patient tidigare under pandemin var en medelålders, överviktig man som inte hade någon längre sjukdomshistoria. Flera blev svårt lungsjuka. Det har förändrats", säger Martin Angelin.

Foto: Klas Sjöberg

Västerbottens län2023-08-14 06:00

Patienterna rapporteras då de har en covid-diagnos inom 30 dagar före de avlider, detta oavsett dödsorsak. Så har man rapporterat under pandemin. Under samma period 2022 avled 125 personer och under helåret 246. Siffrorna för de senaste månaderna är inte uppdaterad än och kommer att göras efter sommaren.

Enligt biträdande smittskyddsläkare Martin Angelin, vid NUS, har det varit 4–13 konstaterade fall i veckan av smittan under sommaren i Västerbotten. Det är även få av dem som provtas på grund av luftvägssymtom som verkligen har covid-19, cirka 4–11 procent.

Förra sommaren låg de konstaterade fallen på 30 till 70 i veckan. Så det är en rejäl minskning. I år provtas inte sjukvårdspersonal längre. Det kan, utöver minskad smitta, också förklara att fallen nu är färre.

Två personer var inlagda på sjukhus i tisdags med covid-19, men de låg inte inne på sjukhuset för sin covid-diagnos utan vårdades av en annan anledning, enligt Martin Angelin.

– De flesta som vårdas med covid-19 är numera äldre och multisjuka eller har en behandling som försämrar immunförsvaret. De med nedsatt immunförsvar riskerar att bli långvarigt covidsjuka. 

Martin Angelin konstaterar att det under den första och andra vintern även kom in medelålders patienter som inte hade lika många riskfaktorer, vilket är en skillnad jämfört med nuläget.

Immunitet till följd av genomgången sjukdom och vaccinering förklarar nedgången i fall.

– Viruset har även ändrat karaktär. Det kan visserligen smitta lättare, men man blir lindrigare sjuk. Riskgrupper utan immunitet för covid riskerar fortfarande en svår sjukdom, säger Martin Angelin.

Han tror på en ökning av smittan till hösten.

– Det finns ett värde i att äldre och riskgrupper vaccinerar sig. I det nya vaccinet finns även skydd mot nyare varianter av covid-19.

– Det finns ingen rekommendation att friska personer yngre än 50 år ska vaccinera sig, men man får göra det om man vill. Kring barn med riskfaktorer för svår sjukdom görs individuella bedömningar, tillägger han.

Hur länge genomgången sjukdom och vaccin skyddar mot smittan är i dagsläget oklart.

– Skyddet avtar med tiden.                                                                                                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!