Region Västerbotten varnar för covidbedragare

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Innan veckan är över väntas totalt 3 200 personer ha vaccinerats för covid-19 i Västerbotten. Vaccinationer av den breda allmänheten dröjer, men redan har bedragare utnyttjat situationen vilket har fått regionen att gå ut med en varning.

Västerbottens län 13 januari 2021 12:45

I veckan har regionen blivit uppmärksammad på bedragare som ringer till privatpersoner och utger sig för att representera Region Västerbotten. De ringer för att boka en tid till en covidvaccination och vill att patienten ska uppge sitt bank-id. 

– Vi kommer aldrig ringa patienter och be dem uppge bank-id för en bokning. Vi vill varna för de här bedragarna, säger Ronny Lestander, vaccinationssamordnare, vid en pressträff på onsdagen. 

Vaccinationen av covid-19 har varit igång i snart tre veckor. Ett tiotal kommuner har börjat vaccinera på särskilda boenden, och nästa vecka väntar sig regionen att alla kommuner har kommit igång.

– I den första fasen ingår också hemtjänsten. Under en period kommer vi fasa in deras grupper, takten beror på vaccintillgången.

Inom kort kommer mer information om hur vaccinationen inom hemtjänsten ska gå till väga. Arbetet med de senare faserna, där vaccinationer av allmänheten ingår, pågår för fullt.

– Snart går vi ut med mer information om hur den breda allmänheten kommer åt och kan boka en vaccination. Ring inte din hälsocentral nu. Det finns inga hemliga väntelistor eller kötider. Så fort vi är klara går vi ut med information, säger Ronny Lestander.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att det har varit ett tufft vårdläge under jul och nyår. 

– Förutom covid har vi haft många andra svårt sjuka patienter. Vi har också haft en del personal som haft covid, så det har varit svårt.

Nationellt sett är det många andra län som har drabbats hårdare.

– Flera län har många patienter inlagda och ett högt tryck på iva, men det är inte lika allvarligt för oss

Smittskyddsläkare Stephan Stenmark säger att regionen provtagit näst flest personer totalt i landet baserat på antal invånare, bara Jämtland har provtagit fler.

– Vi ligger en bra bit över rikssnittet, säger han. 

De senaste sju veckorna har 8 till 10 procent av alla svar varit positiva. Det pågår också en intensiv antikroppstestning. Av cirka 7000 personer som testat sig har cirka 16 procent haft antikroppar. 

– I mellandagarna kom de första doserna vaccin och det är glädjande att vi är igång, men vi ska ändå inte glömma att följa råden. Vi måste hjälpas åt tills vaccineringen är klar, säger Stephan Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa