Covid-19 sprider sig i vården i Västerbotten

Just nu utreds flera fall av smittspridning av covid-19 inom vården i Region Västerbotten. Det handlar om vårdpersonal som har smittat varandra. I ett fall utreds om patienter kan ha blivit smittade, enligt VK.

Just nu pågår fyra smittutredningar på Norrlands universitetssjukhus.

Just nu pågår fyra smittutredningar på Norrlands universitetssjukhus.

Foto: Region Västerbotten

Västerbottens län2020-11-04 11:18

Maria Marklund är medicinsk chef vid vårdhygien men vill inte gå in på några detaljer om vilka avdelningar som är drabbade. 

– Vi utreder ett par avdelningar inom vården där personal har smittat personal. Just nu pågår fyra smittutredningar på Norrlands universitetssjukhus, säger Marklund.

Hon tror att det är så här det kommer att vara av och till i pandemin.

– Att det kommer in smitta på sjukhuset. Det gäller att hitta det snabbt och åtgärda det med smittspårning och eller andra åtgärder för att begränsa smittspridningen.

Vid sjukstugan i Storuman har de personal som är smittade.

– Vi har haft fall i personalen men jag tycker inte att det är intressant hur många. Men det är utrett och färdigt just nu, säger verksamhetschefen Erika From.

I Storuman har de gjort en smittspårning

– En del patienter har testat sig positiva men man kan inte med säkerhet säga källan. Det spelar egentligen ingen roll vem som är sjuk utan alla måste förhålla sig nu till att vi har en smittspridning, säger From.

En av de avdelningar som har drabbats av covid-19 är BB och förlossningen i Umeå.

– Vi har haft några fall i personalen som har insjuknat, berättar Maria Smedberg som är medicinsk chef för centrum för obstetrik och gynekologi.

Där har de försökt att begränsa smittan och provtagit personal.

– Vad vi har kunnat se har det inte spridits. Man kan säga att det har funnits en mindre smitta i personalgruppen, säger Smedberg.

Det är vid ett par olika avdelningar som covid 19-fallen utreds. Regionen har alltså kunnat se att personal har smittat personal men enligt Maria Marklund ska inte några patienter på NUS ha blivit smittade.

undefined
Urban Arnelo, verksamhetschef vid Kirurgcentrum.

Även på Kirurgcentrum i Umeå har de ett par fall av covid-19 eller ett par misstänkta fall.

– Det är en handfull som är sjuka eller har testats positivt, säger verksamhetschefen Urban Arnelo.

Vid Kirurgcentrum har de smittspårat personalen. De som är sjuka får stanna hemma. Personer som har jobbat nära dem som är smittade tas det prov på.

– Vad jag vet är det ingen ännu av de som det har tagits prov på som är positiv, säger Arnelo.

De får dock vara hemma i karantän i tio dagar från det förmodade smittotillfället. Förutom de omkring fem personerna som är sjuka så är det cirka tio personer som är hemma.

– De som kan jobba hemifrån jobbar hemifrån. Vi har en del administrativ personal som i princip kan klara sitt vanliga jobb hemifrån. I övrigt har vi fått planera om litegrann. Så här långt har det inte varit så stora problem. Om smittan inte blir värre nu så kommer det här inte att märkas så mycket, säger Urban Arnelo.

Vid thoraxkliniken i Umeå finns det också något enstaka fall av covid-19-smitta bland personalen.

– Sedan har vi fler som är hemma för att de befinner sig i andra eller tredje led i smittspårningen, säger Carina Bäckman som är verksamhetschef vid Hjärtcentrum.

Vid akuten i Umeå är två anställda covid 19-sjuka.

– Dessa är hanterade enligt rutin. De är hemma till dess att de är friska och symtomfria, säger verksamhetschefen Paula Johagen.

Vid barn- och ungdomscentrum i Umeå har de haft några enstaka, spridda fall av covid-19 bland personalen.

– Vi har inte haft någon klustersmitta som har rapporterats från andra enheter men vi har haft enstaka, spridda fall tidigare, säger verksamhetschefen Antti Holsti.

Maria Marklund anser att det alltid är ett misslyckande när smitta kommer in på sjukhuset. Den risken ökar med ökad förekomst av smitta i samhället. Det är dock viktigt att också se att organisationen är riggad för att snabbt upptäcka de fallen och då kunna vidta åtgärder som smittspårning för att bryta smittkedjor.

Det håller Urban Arnelo med om.

– Sedan i fredags har vi ingen som är bekräftat positiv. Om det nu inte blir några fler fall så har ju vi gjort helt rätt. Att vi har folk hemma och att de inte är på jobbet och i värsta fall kan smitta någon ytterligare.

I samband med smittspårning kan bedömningen göras att personal inte ska vara i arbete på sin arbetsplats. Det kan då bli aktuellt att arbeta hemifrån eller att stanna hemma från jobbet med så kallade förhållningsregler för att inte sprida smitta vidare.

– Annars så gör vi skräddarsydda bedömningar i varje enskilt fall, säger Marklund.

På BB och förlossningen i Umeå har de sedan allhelgonahelgen vidtagit en extra åtgärd genom att all personal ska använda munskydd hela tiden. Detta för att inte riskera en ökad smittspridning både mellan personalen men också från personal till patient.

Kirurgchefen Urban Arnelo säger också att ingen patient ska behöva vara orolig.

– Blir man sjuk och behöver kirurgisk vård i Västerbotten så står vi väl rustade. Det här kommer inte att påverka överhuvudtaget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!