Cancer misstogs för magkatarr - patienten dog

En patient sökte sig till en hälsocentral i länet på grund av magbesvär och fick diagnosen magkatarr. Efter att flera gånger ha sökt vård visade det sig att magkatarren i själva verket var cancer. Nu har region Västerbotten gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det skriver VK.


Region Västerbotten beskriver händelsen i ett pressmeddelande och uppger att fallet har utretts och att åtgärder tagits fram.

Region Västerbotten beskriver händelsen i ett pressmeddelande och uppger att fallet har utretts och att åtgärder tagits fram.

Foto: Arkivbild

Västerbottens län2022-07-21 07:28

Patienten fick läkemedel för sin magkatarr och skickades hem. Återkom om det inte förbättras, ska beskedet från vården ha varit. Under de kommande veckorna sökte patienten vård på hälsocentraler och akutmottagningar. Besvären förbättrades inte, i stället tillkom nya, skriver Västerbottens-Kuriren.

Till slut skickade en läkare vid en hälsocentral patienten akut till sjukhus. Där konstaterades det alltså att patienten i själva verket led av cancer. Behandling inleddes, men patienten avled kort därpå.

Region Västerbotten har gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, men uppger också att fallet har utretts och att åtgärder tagits fram för att undvika att den tragiska historien upprepar sig.

undefined
Sonja Sonja Sundqvist, chefläkare vid Region Västerbotten.

Vad har man kommit fram till i Regionens utredning av händelsen?

– Jag tänker att det är en patientsäkerhetsrisk när stafettläkare jobbar och patienten får träffa flera doktorer i en och samma vårdkedja. Fragmenterad vård är en säkerhetsrisk och det måste man vara medveten om när man jobbar, säger Sonja Sundqvist, chefläkare vid Region Västerbotten.

Är det faktum att patienten träffat många olika personer inom vården anledningen till att det här har kunnat hända?

– Det kan vara en av anledningarna.

Vilka åtgärder har tagits fram för att detta inte ska hända igen?

– Dels måste vi jobba för fasta läkare att engagera och entusiasmera läkare att stanna kvar, det är en av viktigaste faktorerna rent generellt. Upprätthålla kompetens och ha en kompetensförsörjning är också viktigt. Det är viktigt att man sätter sig in i tidigare utredningar som gjorts när patienten söker igen för samma symptom.

Är det möjligt att dröjsmålet påverkade patientens chans att överleva?

– Utgången kanske hade blivit densamma. Med tidigare diagnos så hade patienten kommit under behandling tidigare, och därmed kunnat undvika en del lidande.

Vilka är dina tankar om den här händelsen?

– Jag beklagar. Det är alltid förfärligt när patienter drabbas av vårdskador. Vi har skyldighet att lära oss och undvika att det här händer igen. Vi måste jobba på ett så patientsäkert sätt vi bara kan. Det är ett högriskarbete vi har och det är viktigt med riskmedvetenhet. Det är beklagligt och olyckligt för både patienten och närstående att det dröjde med diagnosen, säger hon och fortsätter:

– Det som anmäls till Ivo är de fall där det finns risk att man missat någonting eller varit att patienten drabbats av en undvikbar vårdskada eller att man kunde ha agerat på ett annat sätt.

Emmilie Haglund/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!