Efter 40 år: Bjurholm inte längre minst i Sverige

I över 40 år har Bjurholm varit landets minsta kommun sett till befolkning, men enligt SCB:s senaste mätningar tar nu Dorotea förstaplatsen. "Vi måste ständigt jobba med att öka kunskapen om oss. Många beslutsfattare har diffus kunskaper om norra Sverige, och det är ett problem hela landet" säger Nicke Grahn (L) vice kommunalråd i Dorotea.

Christina Lidström (M) kommunalråd Bjurholm.

Christina Lidström (M) kommunalråd Bjurholm.

Foto: Nicolina Burmab

Västerbottens län2023-07-10 17:30

Sedan kommunen bildades 1983 har Bjurholm kommun haft lägst befolkningsantal i hela landet, men med en invånares marginal tappar man platsen till Dorotea.

– Det har hängt med oss länge att vi har varit den minsta kommunen. Vi har, som alla andra, jobbat för att bli en mer attraktiv kommun. Vi har minskat, men inte lika mycket som prognosen har sagt, säger Christina Lidström (M), kommunalråd i Bjurholm.

Att varit den minsta kommun i fyra årtionden har gett Bjurholm en viss reklam.

– Det har nog varit lättare att komma ihåg oss i Sverige som land, säger Christina Lidström.

Ny etta är Dorotea som med sina 2 377 invånare nu kan titulera sig som landets minsta kommun.

– Vi vet att vi ligger bland dom minsta, men det är bara att jobba på. Jag tror väldigt hårt på mindre orterna. Vi kan erbjuda det många efterfrågar. Jobb, bostäder, väl fungerande offentlig sektor, säger Nicke Grahn (L), vice kommunalråd i Dorotea.

Vad finns det för utmaningar och förmåner med att vara en liten kommun?

– Fördelen är att vi kan ta beslut snabbt, man kan komma i kontakt med personer relativt snabbt. Företagare och privatpersoner märker att det går snabbt i beslutsfattning. Utmaning är egentligen att förändra bilden. Många personer som sitter på beslutsfattande positioner har i dag en ganska diffus begrepp över landsbygden. Det blir besvärligt för oss som kommun.

undefined
Nicke Grahn (L), vice kommunalråd i Dorotea.

Befolkningsutvecklingen är en fråga som både Dorotea och Bjurholm lägger mycket tid på.

– Vi vet vilka brister vi har som kommun och har jobbat med frågor som bostäder och har även tagit beslut om en ny förskola och äldreomsorg. Medelåldern har minskat, vi har fått barnfamiljer som flyttat in och fler barn i förskoleklass, säger Christina Lidström.

Inlandskommunerna har en negativ trend gällande befolkningsstatistik. Enligt SCB har bara tredjedel av Västerbottens kommuner ökat i befolkning senaste fem åren. Hos inlandskommunerna är det bara Lycksele som har ökat under samma period.

– Vi måste ständigt jobba med att öka kunskapen om oss. Många beslutsfattare har diffus kunskaper om norra Sverige, och det är ett problem hela landet. Vi tappar möjligheter för det är väldigt bra att driva företag här. Det är viktigt att man är positiv till landsbygden, och det tycker jag Doroteaborna är väldigt duktiga på, säger Nicke Grahn.

De fem minsta kommunerna

Dorotea: 2 377 invånare

Bjurholm: 2 378 invånare

Sorsele: 2 396 invånare

Arjeplog: 2 659 invånare

Åsele: 2 763 invånare

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!