Björnstammen ökar – blir största jakten sedan 1856

Jaktuttaget de senaste åren har inte räckt till – nu tillåts 25 björnar att skjutas under licensjakten på björn i Västerbotten i augusti.

Västerbotten kan ha haft en bra bit över 400 björnar hösten 2019.

Västerbotten kan ha haft en bra bit över 400 björnar hösten 2019.

Foto: Berit Roald/TT

Västerbottens län2020-06-16 16:19

De första resultaten av höstens björnspillningsinventeringen i Västerbotten har kommit tillbaka: totalt 359 olika björnindivider identifierades. Det finns dock ingen slutgiltig beräkning än, men det går att få en ungefärlig uppfattning. 

– Utifrån analysresultaten är det sannolikt att vi hösten 2019 hade en bra bit över 400 björnar. Målsättningen har varit att minska björnstammen till 350 individer och vi kan nu konstatera att jaktuttaget de senaste fem åren inte har räckt till. Uppenbarligen har förökningstakten varit högre än beräknat. Sannolikt fanns det även en del invandring av björn från Jämtland och Västernorrland, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

För att bromsa tillväxten kommer 25 björnar att få skjutas under licensjakten. Tillsammans med de 43 björnar som fälldes under vårens skyddsjakter innebär det att uttaget kommer att vara det största i Västerbotten sedan 1856. 

– Eftersom björnstammen har ökat finns utrymme för licensjakt även i år och det totala uttaget kommer att bli ganska omfattande. När slutresultatet som visar björnstammens totala storlek i länet är klart behöver vi sätta oss ner och diskutera hur den framtida målsättningen ska se ut, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen.

Jakten delas in i två perioder. Högst 13 björnar får fällas 21 augusti till 6 september. Resterande björnar får fällas under andra perioden, som börjar samtidigt som älgjakten den 7 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!