VK har tidigare rapporterat att Region Västerbotten förbereder sig inför att påbörja vaccinationerna mot covid-19 i början av januari.
Nu har Folkhälsomyndigheten gett ett preliminärt besked över hur många doser som kan tilldelas Västerbotten i ett första skede.
Enligt Kent Ehliasson, regiondirektör vid Region Västerbotten, rör det sig 100 000 doser vaccin under januari och februari – men detta är fortfarande osäkert och förutsätter att vaccinkandidaterna godkänns, skriver VK.
– Troligtvis kommer 15 000 doser i januari och resterande 70-85 000 doser i februari. Jag vill dock betona att detta är väldigt osäkert och kan komma att förändras snabbt, men enligt den förhandsinformation vi har fått från Folkhälsomyndigheten är det omkring 100 000 doser, säger Ehliasson.
Enligt Kent Ehliasson, regiondirektör vid Region Västerbotten, kan omrking 100 000 doser av covid-19-vaccin komma till länet under januari och februari.
100 000 doser skulle innebära att 50 000 västerbottningar – omkring en femtedel av länets befolkning – kan vaccineras i under januari och februari, eftersom vaccinationen kräver två doser.
Företrädare för Region Västerbotten har i tidigare intervjuer uppgett att vaccinationen mot covid-19 kommer att bli en enorm utmaning. Bland annat på grund av att vissa vaccin kräver förvaring i -70 grader, vilket ställer krav på både förvaring och logistik.
Men trots det finns det i dagsläget ingen vaccinationsplan.
I förra veckan begärde SVT nyheter ut vaccinationsplaner för covid-19 från Sveriges 21 regioner. Det visade sig då att endast en region – Skåne – hade en färdigskriven plan.
Resterande regioner, som svarade på enkäten, saknade nedskrivna strategier för hur den kommande vaccinationen ska genomföras.
Varför har det inte funnits en vaccinationsplan?
– Det är en helt unik situation att vaccinera nästan hela befolkningen. Det är svårt att planera för något sådant. Det brukar dessutom ta betydligt längre tid att ta fram ett vaccin, så detta har gått fort, säger Ehliasson och fortsätter:
– Nu har det konstaterats att det går att ta fram ett vaccin på så kort tid och då får man sätta i gång och göra en plan. Det har pågått ett planeringsarbete och nu jobbas det intensivt för att ta fram en plan inför den preliminär tilldelningen.
Vaccinsamordnaren Ronny Lestander förklarar varför regionen ännu inte har någon vaccinationsplan. - Direktivet om en vaccinationsplan kom från Folkhälsomyndigheten för ett par veckor sedan. Efter det har vi arbetat febrilt med att göra klart den, säger han.
Ronny Lestander är vaccinationssamordnare vid Region Västerbotten. Han har fått uppdraget att ta fram en vaccinationsplan och samordna vaccinationen av covid-19. Han berättar att det har pågått ett intensivt arbete för att ta fram en vaccinationsstrategi och den kan förhoppningsvis bli offentlig i början av nästa vecka.
– Vi har skrivit ihop den och nu ska den faktagranskas, säger Ronny Lestander.
Hur kommer det sig att det inte finns en vaccinationsplan – trots att vaccinationerna förväntas påbörjas inom en snar framtid?
– Det här är inget dokument som ligger och väntar. Vaccinationerna för vanlig säsongsinfluensa går under ordinarie verksamhet, säger Ronny Lestander och fortsätter:
– Detta direktiv, om att ta fram en vaccinationsstrategi, kommer från Folkhälsomyndigheten. De vill se en strategi för covid-vaccinationerna eftersom det är en gigantiskt stor insats. Det finns inget krav att den ska vara publicerad eller klar. Vi har jobbat febrilt med att få den klar och nu ska den granskas.
Är Region Västerbotten redo att påbörja vaccinationerna när de första doserna kommer?
– Det är klart att vi kommer att klara det. Den stora oron är att få ihop tillräckligt med arbetskraft. Eftersom vi det finns en smittspridning kan vi också hamna i det läget att personal insjuknar och måste vara hemma. Det måste vi hitta lösningar på, säger Ronny Lestander.
Även Kent Ehliasson menar att regionen står redo för att påbörja vaccinationerna:
– Vaccineringen mot säsongsinfluensan, som var drygt 60 000 doser, gick utan större problem och hanterades bra – trots att det rörde sig om äldre och personer i riskgrupp. Den stora puckeln blir att klara av att vaccinera den stora allmänheten. Vi känner oss trygga med att klara av vaccineringen den första omgången, säger Kent Eliasson.
Det som nu faktagranskas är bland annat prioriteringsdokument – alltså i vilken turordning personer ska få vaccineras -, arbetsdokument för verksamheter över hur vaccinet ska hanteras rent praktiskt och leveransplaner.
– Beroende på vilket vaccin som godkänns måste strategin också innehålla olika hanteringssätt för vaccinen (eftersom vissa vaccin kräver förvaring i -70 grader, reds.anm), säger Ronny Lestander och tillägger:
– Vi fick ett prioriteringsdokument från Folkhälsomyndigheten i går (måndag) över vilka grupper som kommer att prioriteras först.
Vilka grupper är det?
– Framför allt personal och boende på särskilda boenden, dessa kommer att vaccineras på plats. Men även personer med hemsjukvård och personal som jobbar med det.
Hur många personer rör det sig om?
– Det vet vi inte ännu. Det håller vi på att kartlägga nu och har ställt frågan till kommunerna eftersom det är kommunerna som vet hur många boende och personal som finns.
Enligt Ronny Lestander kommer troligtvis den breda massan att få vaccinera sig tidigare än vad som först förväntades.
– Mängden vaccin har ökat i prognoserna över resten av året, det har tillkommit doser. I början sa vi aldrig före början av augusti, men nu kan det vara redan i slutet maj.
Är det fortfarande realistiskt att påbörja vaccinationen efter trettonhelgen, som tidigare påtalats?
– Än så länge är det tidsplanen, men det är också möjligt att det kan bli i mitten av januari, alltså en vecka senare, säger Ronny Lestander.
Anna Svedberg/Västerbottens-Kuriren