Banbrytande forskning kring nya hållbarhetslösningar

Under ondagens hölls ett webbinarium om Luleå tekniska universitets nya framtidsområde SUN som syftar till att norra Sverige ska bli bäst i världen på basindustrins klimatomställning. Här flödade visionerna fritt om bland annat världens mest attraktiva område att bo på och om en världsutställning i hållbarhet.

"År 2030 finns inte bara Sveriges tyngsta kompetens kring hållbarhetsfrågor här utan hela Europas, säger Helen Hellmark Knutsson.

"År 2030 finns inte bara Sveriges tyngsta kompetens kring hållbarhetsfrågor här utan hela Europas, säger Helen Hellmark Knutsson.

Foto: Jeanette Lövgren

Västerbottens län2021-03-24 17:45

I SUN tar man fasta på de tillgångar i form av malm, skog och vattenkraft som är av central betydelse för att förverkliga den samhällsomvandling som behövs för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och lyckas med klimatomställningen.

– Målet med satsningen är att kunna presentera banbrytande forskning, säger Christina Vanhainen, vetenskaplig ledare för SUN.

Detta kommer bland annat handla om att finna lösningar för fossilfri elektrifiering, energilagring, effektiv användning av råvaror och nyttjande av restprodukter.

undefined
" År 2030 kommer vi att kunna arrangera en världsutställning i hållbarhet, säger Rickard Carstedt.

Christina Vanhainen berättar att man hittills inlett fem tvärvetenskapliga forskningsprojekt.

– Vi kommer bland annat att starta en forskarskola till hösten med nio doktorander och även anställa postdoktorander. I SUN:s regi ska vi också arrangera seminarier och tematiska workshops.

Christina Vanhainen ser norra Sverige är en stor demoanläggning där man genom forskningen på Luleå tekniska universitet kan genomföra omställningen samtidigt som man stärker industrins konkurrenskraft och tar hänsyn till människor och miljö.

En av talarna på webbinariet var Västerbottens landshövding Helen Hellmark Knutsson. Hon hävdar att norra Sverige är Europas epicentrum när det gäller klimatomställningen.

undefined
" År 2030 har vi fått en enorm inflyttning till "The green valley", tror Nils-Olof Lindfors.

– Men vi har en viktig fråga som vi måste arbeta hårt med och det är målkonflikten mellan de globala klimatmålen och de lokala miljömålen. Denna målkonflikt måste synliggöras för att dessa mål ska kunna jämkas ihop, säger Helen Hellmark Knutsson

Hon efterlyser bland annat en tydligare miljöprövning av ärenden. Landshövdingen har också sett att många företag saknar kunskap kring miljöprövningsprocesserna.

– Vi har till exempel ett ärende kring en gruva i Västerbotten som nu tagit 30 månader. Här har vi på länsstyrelsen haft ärendet på vårt bord i fyra månader och så har det tagit någon månad hos mark- och miljödomstolen men största delen av tiden har ärendet legat hos bolaget själva, betonar hon.

Som föredöme när det gäller miljöprövningar lyfter hon fram Northvolt.

– De var väl förberedda inför miljöprövningen och då gick det snabbt.

undefined
År 2030 är Norra Sverige världens mest attraktiva plats att bo på, tror Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.

Nils-Olov Lindfors (C), regionråd i Norrbotten, konstaterar att länsstyrelserna ofta beskylls för att vara senfärdiga.

– Men här måste man titta på hela kedjan så att den fungerar. 

Helen Hellmark Knutsson betonar vikten av att befolkningen måste öka i Norra Sverige och Rickard Carstedt (S), regionråd i Västerbotten, menar att hela Sverige måste förstå hur mycket det händer häruppe bland annat när det gäller industriella satsningar som kan få stor betydelse för att uppnå klimatmålen.

– Jag har sett att även finns okunskap om detta hos flera departement inom regeringskansliet, säger Richard Carstedt.

När föreläsarna på webbinariet blickar mot år 2030 flödar visionerna fritt.

– Då finns inte bara Sveriges tyngsta kompetens kring hållbarhetsfrågor här utan hela Europas, säger Helen Hellmark Knutsson.

– Då har vi fått en enorm inflyttning till "The green valley", tror Nils-Olof Lindfors.

– Då kommer vi att kunna arrangera en världsutställning i hållbarhet, säger Rickard Carstedt.

– Då är Norra Sverige världens mest attraktiva plats att bo på, tror Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.

FN:s globala mål

De globala målen för hållbar utveckling är en del av Agenda 2030 för hållbar utveckling.De 17 globala målen för hållbar utveckling och antogs av FN:s generalförsamling  den 25 september 2015.  Syftet är att fram till år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!