Rådande snödjup gör att renar och annat vilt söker sig upp på vägar där de lättare kan ta sig fram. Även vägsaltet och sanden lockar djuren upp på vägarna för att slicka i sig saltet, skriver Västerbottens-Kuriren.
Det här är något som ökar risken för påkörningar. Alla påkörningar ska anmälas, oavsett hur liten olycka det än är. Något som inte alltid görs. Via Samernas Riksförbund har det kommit till polisens kännedom att olyckor där renar körts på inte anmälts till polisen, som de ska, och läget kring trafikdödade och skadade renar beskrivs som akut.
– Det är ett stort problem, säger Jenny Wik Karlsson, jurist på Samernas Riksförbund. Om du inte anmäler finns det risk att djuret, om det inte dör på platsen, lider, men sedan är det heller inte säkert att renägaren får ersättning.
Vad kan det finnas för anledning att inte anmäla?
– Renar är inte så stora, de är ganska lätta i förhållande till om du kör på en älg. Blir det inga synliga skador på bilen väljer en del att inte anmäla, trots att renen blivit påkörd. Det händer och är ett bekymmer.
Om ägaren hittar en skadad ren i skogen eller vid vägkanten, får de ersättning då?
– Du ska kunna visa att den är påkörd av ett fordon och inte skadad på annat sätt., säger Jenny.
Polisen skriver på sin Instagram att även om renar inte räknas som ”vilt” omfattas ren av anmälningsskyldigheten som vid viltolyckor, och fortsätter:
”Det betyder att det räknas som smitning om man inte anmäler en renpåkörning till polisen.”