Ambulansuppdragen blir inte bara fler utan också mer avancerade. Sedan 2010 har antalet uppdrag ökat med 34 procent. Det tar dock längre tid för ambulanserna att rycka ut, skriver VK.
Detta visar en genomlysning av ambulanssjukvården i länet som Hälso- och sjukvårdsnämnden låtit göra.
Responstiden för länet totalt var 2018 14 minuter och 31 sekunder. Förra året var den 16 minuter och 16 sekunder. Den kortaste mediantiden var förra året i Lycksele, 14:19 och den längsta var i Bjurholm, som saknar en egen ambulans, och låg på 38:43.
Skellefteås medianresponstid låg på 16:11 minuter.
Genomlysningen innehöll också en mätning över arbetssituationen som verksamhetsledningen, fackliga företrädare och skyddsombuden tagit fram. Syftet med den var att skatta arbetsmiljön för ambulanspersonalen.
Mätningen visade på ett par bottenresultat bland annat när det gällde hur delaktiga personalen fått vara i framtagandet av nya scheman och hur de såg på införandet av raster. Exempelvis ställdes frågan hur införandet av rast möjliggjorde återhämtningen under arbetspassen. Betyget blev 2,13 på en tiogradig skala.
– Tidigare har de aldrig haft någon rast. Då åt de på arbetstid och det är därför de är missnöjda. Då fick man betalt för arbetstiden men nu har man infört 30 minuters rast, säger Anna-Lena Danielsson (S) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till VK.
Hon medger dock att det finns ett missnöje och menar att det behövs ett helhetsgrepp både när det gäller inflytandet och arbetsmiljön inom ambulanssjukvården.
– Siffrorna visar på att man inte trivs med sitt jobb och det behöver man göra någonting åt.
Det är inte bara om arbetstiderna tvisten bland ambulanspersonalen har funnits. I september ska Region Västerbotten ta tillbaka driften i egen regi för ambulanspersonalen på tre orter, däribland Storuman. Den har tidigare drivits privat och övertagandet är någonting som Storuman har motsatt sig. Det visar sig nu att tre ambulanssjuksköterskor inte kommer att följa med i flytten.
– Vi vill ha en verksamhetsövergång men det viktiga är att vi har en god ambulanssjukvård och skapar en trygghet för dem som bor i inlandet. Men det blir förändringar och andra förutsättningar, säger Anna-Lena Danielsson.
Det råder en obalans mellan uppdrag och resurser i framför allt kuststäderna.
– Vi måste titta på hur vi fördelar resurserna. Samtidigt står vi som garant för att vi ska ha en god akutsjukvård i hela Västerbotten. Och då måste det få kosta mer också att ha akutsjukvård i glesbygd, säger Anna-Lena Danielsson.
Exempelvis är Umeå den kommun där flest uppdrag utförs av andra kommuners ambulansresurser. Detta visar sig också i mediantiderna för responstiderna. Umeå har en responstid på 15:12 minuter vilket är näst bäst i länet.
Många av de utryckningar som görs, 30 procent, är sådana som kan åtgärdas på plats och patienten får stanna hemma.
– Man anser att det inte är så akut och man behöver inte åka in på akuten, säger Anna-Lena Danielsson.
Hon menar att det är också något som de behöver göra något åt. Att ambulanspersonalen åker ut på för många utryckningar.
– Det kanske bara hade behövt vara en bedömningsbil. Det hade kanske inte behövt vara en ambulans.
Bedömningsbilar finns dock för närvarande enbart i Umeå och Skellefteå.
Monica G Engström/VK