Kartläggning visar: Stor efterfrågan på köp av sex

Enligt länsstyrelsernas kartläggning annonserar nästan 2 000 män öppet på nätet att de vill köpa sex.
Enligt länsstyrelsernas kartläggning annonserar nästan 2 000 män öppet på nätet att de vill köpa sex.

Nästan 2 000 män i Västerbotten och Norrbotten annonserar öppet på nätet att de vill köpa sex, det visar en kartläggning som länsstyrelserna har gjort.

Västerbottens län 26 november 2020 12:36

Det innebär också att efterfrågan på att köpa sexuella tjänster är tio gånger större än antalet annonser där sexuella tjänster erbjuds.

Deras kartläggning visar också att det mest är unga kvinnor hemmahörande i de två länen som är utsatta i prostitution. Kvinnornas åldrar skiljer sig åt, på de så kallade sugardejtingsidorna är de utsatta yngre än på de traditionella så kallade eskortsidorna.

– Vi behöver jobba med att förändra synen på kvinnors kroppar som köp- och säljbara för att minska efterfrågan på sexuella tjänster. Och vi behöver jobba tillsammans för ett jämställt samhälle fritt från våld inklusive fritt från prostitution och människohandel för sexuella ändamål, säger Sara Moberg, utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen

Syftet med kartläggningen är att få en bild av omfattningen och karaktären på efterfrågan på sexuella tjänster samt av prostitutionen i Norrbotten och Västerbotten. Kartläggningen är tänkt att kunna fungera som ett kunskapsunderlag för ansvariga myndigheter för att kunna planera och genomföra ett effektivt arbete mot prostitution. Kartläggningen visar bland annat på behovet av att arbeta med förebyggande och riktade insatser till de som är utsatta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa