Babyboom för hotade arter i Västerbotten

Efter att ha vittjat viltkamerorna kom glädjebeskedet – det har varit en väldigt lyckad sommar för två av Västerbottens mest hotade arter: fjällräven och den vitryggiga hackspetten. Såväl valpar som fågelungar har sett dagens ljus. ”Det är sådana här år som alla engagerade organisationer får ett kvitto på att vi gör skillnad”, säger Malin König vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Länsstyrelsens viltkameror vid fjällrävslyor visar att det varit en lyckad valpsommar i länet. I nuläget är 28 kullar noterade.

Länsstyrelsens viltkameror vid fjällrävslyor visar att det varit en lyckad valpsommar i länet. I nuläget är 28 kullar noterade.

Foto: Länsstyrelsen

Västerbottens län2022-09-27 20:00

Länsstyrelsens viltkameror vad gäller fjällrävslyor visar att det varit en lyckad valpsommar i länet, skriver VK. I nuläget är 28 kullar noterade. Det är det högsta antalet sedan 2015 när fjällrävarna fick ut 31 kullar. Årets antal knep precis andraplatsen från 2019 när det blev 27 kullar i länet.

Genom åren har volontärer och anställda på länsstyrelsen släpat ut tonvis med foder på fjällen, stammen inventeras årligen för att följa utvecklingen och länsstyrelsen har medicinerat skabbutbrott när smitta brutit ut. Dessutom jagas rödrävar av lokala och anställda jägare för att skydda fjällräven.

– Det är otroligt häftigt att se hur allt arbete sedan 80-talet ger resultat, säger Malin König på Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Fjällräven är ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Från att ha varit en relativt vanlig art i fjällen under 1800-talet reducerades populationen kraftigt genom intensiv jakt. Trots att arten fridlystes 1928 i Sverige fortsatte antalet att sjunka. I början av 2000-talet uppskattades antalet vuxna djur i hela den svenska fjällkedjan till cirka 40–60 individer.

Det har inte bara varit en bra valpsommar på fjället, även i länets lövskogar händer det saker för den vitryggiga hackspetten. Från att en gång ha varit väl spridd i våra skogar är vitryggig hackspett idag Sverige mest hotade fågelart, som riskerar att försvinna helt från det svenska landskapet. Det beror främst på att vitryggens livsmiljö, gamla lövskogar med mycket död ved, till stor del har försvunnit som en följd av att det moderna skogsbruket prioriterat rena barrskogar.

I Västerbotten finns omkring 40 av Sveriges cirka 60 individer och i år skedde 5 av landets totalt 11 häckningar i länet. Sedan den sensationella häckningen på Stora Tuvan i Umeå 2019 har antalet häckningar ökat stadigt år till år.

– Tillsammans med kommuner och skogsbolag har vi återställt lövskogar runt om i länet. Tack vare projekt vitryggig hackspett och deras kunniga inventerare har vi även kunnat genomsöka länet efter fåglar på ett otroligt bra sätt, säger Malin König.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!