Influensan: Vaccinbrist oroar patienter – landstinget jagar andra medicintillverkare

Patienter ur riskgruppen som uppmanats av läkare att ta influensavaccin, oroas över beskedet att det är slut. Landstinget är på jakt efter nya vaccintillverkare.

Foto: Ulrika Nohlgren

Västerbotten/Skellefteå2018-11-28 18:00
undefined

Patienter kan uppmanas av sin läkare att ta influensavaccinet, men ställas inför ett faktum att doserna är slut. ”Hur ska vi då agera, ska vi söka oss till hälsocentraler utanför Skellefteå?”, undrar Mats Marklund.

Han tillhör riskgruppen på grund av en lungsjukdom, samt hjärtflimmer och sökte sig till Morö Backe hälsocentral för att ta sprutan efter att hans läkare uppmanat honom till det.

– Men hälsocentralen kan bara beklaga att vaccinet är slut, de säger att de inget kan göra. Det känns som ett systemfel, landstinget borde veta vilka vi inom riskgruppen är, hur kan det komma sig att flera då står utan fastän riskgruppen skulle prioriteras?, säger han.

Nu är vaccinet helt slut i Skellefteå: ”Bara reserverade doser kvar”Hundratals köade efter vaccin igår – tog slut på flera håll: ”Folk stod nästan på varandra”

Stephan Stenmark är smittskyddsläkare inom Västerbottens landsting.

– Jag förstår patientens oro, och att den delas av fler. Det här är tyvärr en tråkig verklighet som vi i nuläget står maktlösa inför, säger han.

Har inventerat vaccinet

Landstinget har genomfört en inventering av kvarvarande vaccin. Det rör sig endast om ett fåtal doser, vilka ska vigas åt personer ur riskgruppen.

Prioriterar ni inom riskgruppen?

– Det är otroligt många som är inblandade i vaccineringen, vilket gör det svårt att överblicka. Sedan är det svårt att bedöma hur prioriterad någon ur riskgruppen är, då det är något som kan förändras plötsligt, säger han.

Hur ska personer ur riskgruppen agera nu?

– De som inte vaccinerat sig bör hålla sig borta från sjuka. Det betyder inte att man måste isolera sig totalt, men att man undviker kontakt med smittade. Här har vi alla ett solidariskt ansvar, den som är sjuk ska hålla sig borta från arbete, säger Stephan Stenmark.

Influensan har ännu inte anlänt till Västerbotten. Ett fall noterades för ett par veckor sedan, men personen smittades på en resa söderut och tycks inte ha orsakat smittspridning. Det har hittills var femton fall i Sverige totalt, främst söderut.

– Enstaka fall kan väntas i december, men puckeln kommer troligtvis inte förrän i februari.

Den som tillhör riskgruppen och insjuknar ska alltid kontakta sjukvården, eftersom det finns virusbehandlande medicin som kan sättas in.

Mer vaccin i januari

125 000 vaccindoser var upphandlade till den norra regionen, det vill säga Norr- och Västerbotten samt Jämtlands- och Västernorrlands län. Det är aningen mer än vad som beställdes förra säsongen. Och allt är levererat. Nu utreder landstinget möjligheten att köpa in vaccin från andra medicintillverkare. Det kan anlända tidigast i januari.

– Det finns andra medicinbolag, men dessa har redan avtal med länder som de i första hand ska leverera till. Det innebär en del administrativt arbete, men vi utreder möjligheten att söka licens för att få dem att leverera hit, säger Stephan Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!