Mest jämställd föräldraledighet i Malå

Malå är mest jämställt när det gäller uttag av föräldrapenning i Norrans spridningsområde. Det visar statistisk för 2019 från Försäkringskassan. Men än så länge tar kvinnor i långt högre utsträckning ledigt för att vara hemma med barnen.

Männen i Malå var mest jämställda förra året när det gäller uttag av föräldraledighet.

Männen i Malå var mest jämställda förra året när det gäller uttag av föräldraledighet.

Foto: isabell Höjman/TT

Västerbotten/Norrbotten2020-01-27 07:00
undefined
Männen i Malå var mest jämställda förra året när det gäller uttag av föräldraledighet.

I Malå tog männen ut 33,5 procent av föräldrapenningdagarna förra året och hamnar därmed på en tolfteplats sammantaget i hela landet. Det visar en sammanställning av statistik från Försäkringskassan och Aftonbladet. Enligt tidningen är snittet i landet ett uttag på 30 procent av dagarna.

I Skellefteå var snittet 33,1 procent och kommunen rankas på 19 plats totalt. Norsjö ligger strax under rikssnittet och på 99 plats. Arvidsjaur och Arjeplog ligger sämre till på plats 212 och 280 i riket. I Arjeplog är det 24,5 procent av männen som tar ut föräldraledighet.

Däremot tar männen generellt i större utsträckning ledigt för att vabba. Där är Skellefteå bäst i klassen med 39 procent av männen som stannar hemma med sjuka barn, enligt Aftonbladets sammanställning.

Går långsamt

En analys som Försäkringskassan publicerade 2016 visade att yrket spelar roll för jämställdheten när det gäller föräldraförsäkringen. Föräldrar med akademisk utbildning delar i högre grad lika på föräldradagarna. Bland fysiker och kemister fanns de kvinnor som tagit ut minst antal lediga dagar. Män som var arkivarier och bibliotekarier var hemma mest.

Män i kvinnodominerade yrken tog ut fler dagar än män i mansdominerade yrken. I analysen konstaterades också att allt fler delar lika på dagarna men att utvecklingen mot jämställdhet går långsamt. Endast 14 procent delade lika på föräldradagarna när det gäller barn födda 2013.

Under 2016 infördes en tredje reserverad månad i föräldraförsäkringen så att båda föräldrarna har 90 dagar vardera. En analys av den reformen, som gjordes 2019, visar att detta bidrog till en mer jämställd fördelning av dagarna. Reformen ledde till ett ökat uttag av dagar framför allt hos män med medelhög utbildning och inkomst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!