I september 2017 skulle en besiktningsveterinär hos Livsmedelsverket kontrollera kor som hade skickats till slakt från lantbruket. Hon reagerade direkt på en av korna.
”Kon var kraftigt mager och stod med krökt rygg, hade väldigt dammig päls samt en kraftig svullnad på höger hals och under käken”, berättade veterinären.
Kon bedömdes vara kliniskt sjuk och avvisades från slakt. Efter en undersökning av ett avsågat rörben bedömdes kon vara ”höggradigt avmagrad, på väg mot men ännu ej nådd utmärgling”.
Lantbrukaren, och den veterinär som gjort flera besök på gården tidigare, ifrågasatte undersökningsmetoden. De tyckte att en obduktion hade gett mer information, och menade att djurhållningen på gården generellt sett är god. Tingsrätten ansåg dock inte att avsaknaden av en obduktion påverkade värdet av besiktningsveterinärens uppgifter.
Lantbrukaren berättade själv i förhör att ”kor ser ofta ut som den aktuella kon. Hon hade inte kommit igång som hon skulle efter kalvning men på kon i övrigt var det inte något fel”.
Han berättade att hon kan ha fått ”vasst”, alltså fått i sig något vasst via fodret och fått inre skador. Men eftersom det inte ansågs akut fick hon vara kvar i produktionsgruppen och han hade tänkt skicka henne till slakt nästa gång de fick tid.
Tingsrätten anser dock inte att företagets uppgifter motbevisar uppgifterna om att kon hade varit sjuk ett tag innan hon slaktades. De anser att lantbrukaren har brustit i sin tillsyn av kon och struntat i att ge henne den vård hon behövde. Företaget döms för brott mot djurskyddslagen och ska betala en företagsbot på 15 000 kronor.