Djurägare förbjuds att ha hundar

En djurägare i Norrans spridningsområde vanvårdade sina hundar och behandlade inte deras skador och sjukdomar. Trots upprepade förelägganden och kontroller så blev det inte bättre. I mars omhändertogs alla hundar och nu förbjuder länsstyrelsen personen från att ha hand om fler.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Västerbotten/Norrbotten2018-12-03 18:00
undefined

Sedan mars 2017 har personen varit föremål för extra offentliga djurskyddskontroller efter att allvarliga brister hittats i djurhållningen.

I en av kontrollerna upptäcktes: ”överbeläggning av hundar i rastgårdar, hundar med långa klor, magra eller mycket magra hundar, avföring och urin i flera av förvaringsutrymmena, avsaknad av tillräcklig yta i utrymmen där hundar vistas, alla hundar hade inte tillgång till hundkoja som skyddar mot väder och vind, alla kojor var inte isolerade, hundar som inte var lämpade för permanent utevistelse hölls utomhus, sjuka, skadade och magra hundar hölls permanent utomhus, sjuka och skadade hundar fick inte nödvändig vård samt brister i tillsyn av hundarna”.

I mars 2018 hade djurägaren inte gjort något för att förbättra situationen och därför beslöt länsstyrelsen att omhänderta samtliga 54 hundar. Här kan du läsa det vi skrev då.

”Värre lidande”

Hundarna besiktigades senare av veterinärer i olika kommuner i Västerbotten och Norrbotten.

Vid en av besiktningarna framkom följande: ”Samtliga hundar som besiktigades visade tecken på lidande i form av undernäring och två av dem visade tecken på värre lidande i form av olika typer av skador och sjukdomar som inte behandlats på rätt sätt eller inte behandlats alls. En av valparna som besiktigades hade tandköttsinflammation. En annan valp var halt på vänster framben, vilket var mycket svullet, varmt och ömt”.

Veterinären noterade också: ”Strax ovanför handleden på benets baksida åt utsidan hade den ett mycket litet sår som det kontinuerligt rann varblandat illaluktande sårsekret ur. Benets och sårets utseende tydde på att valpen gått med ett sår eller en dold infektion i benet länge, minst flera dagar, sannolikt 1 – 3 veckor, utan att den har fått vård. Ytterligare en valp som besiktigades hade tårvätska som rann ut på kinderna från båda ögonen. Kraftigt från det högra och lindrigt från det vänstra. De undre ögonlocken var inrullade i yttre delen av ögonen och den undre ögonfransen skavde på hornhinnan”.

”En av de bästa”

Djurägaren har i ett yttrande sagt att hen alltid följt lagarna fullt ut samt att hen ”har tagit väl hand om sina hundar och är en av de bästa och mest professionella” i världen på det hen gör. Personen menade att omhändertagandet av hundarna resulterade i att våld användes vilket skadade hundarna. Hen ifrågasatte också kompetensen hos länsstyrelsens inspektör.

Under handläggningen av prövningen om djurförbud kom det in ett positivt utlåtande om djurägaren. I utlåtandet stod det att personen i alla fall borde få jobba med hundar som anställd – då skulle arbetsgivaren kunna ha kontroll av personens hantering av hundarna.

Men länsstyrelsen har nu tagit beslutet att förbjuda djurägare att ha hand om hundar. Det gäller tillsvidare, tills myndigheten fattar ett annat beslut.

Allvarliga brister

”Länsstyrelsen finner inte, mot bakgrund av det ovan angivna, att (personen) har levt upp till kraven i djurskyddslagstiftningen. Detta eftersom det har förelegat ett flertal brister i (personens) hundhållning som både tillsammans och individuellt framstår som allvarliga ur djurskyddssynpunkt. (Personen) har inte uppvisat full förståelse för allvarlighetsgraden i dessa brister och inte heller kunskap om gällande bestämmelser på området. De förelägganden och förbud som utfärdats har inte följts”, skriver länsstyrelsen och fortsätter:

”Vid en sammantagen bedömning finner därför länsstyrelsen att (djurägaren) för närvarande inte framstår som lämplig att ha hand om hundar. Det är inte uppenbart att ett upprepande av bristerna inte kommer att inträffa i närtid. Förutsättningar föreligger därför att förbjuda (djurägaren) att ha hand om och skaffa hundar”.

Förbudet innebär att personen inte får: utfodra eller vattna hundar, rasta hundar, vårda eller sköta hundar, arbeta med eller träna hundar, transportera hundar, äga hundar eller ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av hundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!