Naloxon är ett motgift mot opiader och opiater som kan ges i form av en nässpray. Den används i dag i hela landet av både ambulans- och akutsjukvårdspersonal.
I en motion skriver regionpolitikern Karl-Gustaf Lilja (KD) att även räddningstjänstens personal i väntan på ambulans, IVPA, borde ha tillgång till Naloxon. ”Något som skulle kunna rädda liv för den som tagit en överdos och befinner sig där ambulansen är långt borta.” Detta är något som även Socialstyrelsen och Läkemedelsverket föreslår.
Trygghetsfaktor
Vid en opiatöverdos är tid en avgörande faktor, skriver Lilja, då andningsuppehåll infinner sig. ”Flertalet kårer är i dag utrustade med hjärtstartare”, ”att även snabbt kunna häva en överdos skulle vara ytterligare en trygghetsfaktor”, anser han.
HLR istället
Hälso- och sjukvårdsnämnden anser dock inte att åtgärden är nödvändig, framgår av nämndens yttrande. ”Av akutsjukvårdens erfarenhet kan det vara svårt för räddningstjänstens personal att göra en bedömning av en medvetslös patient.” Istället rekommenderas, enligt nämnden, att IVPA utför HLR vid medvetslöshet.
I svaret skriver nämnden också: ”I Västerbottens inland är det generellt lågt förekomst av opioidöverdoser.”